Νέες ταυτότητες και ψηφιακές υπογραφές – Τι θα περιλαμβάνει η «ψηφιακή βίβλος»

Νέες ταυτότητες και ψηφιακές υπογραφές – Τι θα περιλαμβάνει η «ψηφιακή βίβλος»

Αν επισκεφθεί κανείς χώρες του εξωτερικού, όπως η Εσθονία, η Μάλτα ή το Βέλγιο θα διαπιστώσει πως οι πολίτες με έναν και μόνο αριθμό, έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, δίχως να υφίστανται ουρές στα γκισέ και ταλαιπωρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κηρύξει ανένδοτο στη γραφειοκρατία. Έχει δεσμευτεί για ένα κράτος σύγχρονο που θα προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες. Ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη και με διαδικασίες που θα μπορούν να πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά, και 24 ώρες το 24ωρο.

Διασύνδεση όλων των υπηρεσιών, ώστε τα δημόσια έγγραφα να τα συγκεντρώνει το Δημόσιο μέσω ενός κοινού δικτύου πληροφοριών.

Ο άνθρωπος κλειδί που ηγήθηκε της ψηφιακής επανάστασης στην Εσθονία, αναλαμβάνει αμισθί να συμβουλεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την στρατηγική του μετασχηματισμού που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, προκειμένου να συγκλίνει ψηφιακά με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι άλλος από τον Τόμας Χέντρικ Ίλβες.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις αναπτυξιακές δράσεις, θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη δημιουργία επιτροπής (άμισθης) η οποία θα συνεπικουρεί το αρμόδιο υπουργείο στις δράσεις που είναι αναγκαίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αναλάβει να συντάξει την «ψηφιακή βίβλο», δηλαδή τη συνολική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του έτους – αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς και να “χτίσει” ένα διεθνές δίκτυο επαφών, που θα διευκολύνει τις ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα την πλαισιώσουν θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Ίλβες, καθώς και άλλες διεθνείς προσωπικότητες και φυσικά και Έλληνες με γνώση του αντικειμένου. Ο ρόλος της επιτροπής θα είναι συμβουλευτικός, ενώ έχει διττό στόχο: Την βοήθεια για την κατάρτιση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επαφών που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο»

Το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται on-line. Πρόκειται για ένα από τα επιτεύγματα που κάνουν τη χώρα να χαρακτηρίζεται ως «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο».
Κι όμως, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δεν υπήρχαν καθόλου ψηφιακά δεδομένα των πολιτών της Εσθονίας.

Η ψηφιακή Ελλάδα – Ψηφιακή υπογραφή

Η κεντρική ιδέα του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη, είναι να αναπτυχθούν «πύλες» επικοινωνίας με τον πολίτη με τρόπο ώστε να προσφέρονται υπηρεσίες και όχι πληροφορίες για υπηρεσίες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί το πλαίσιο που διέπει την επικοινωνία του πολίτη με τη διοίκηση, το οποίο παραμένει απαράλλακτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στόχος των ενδιάμεσων δράσεων, αλλά και των διαγωνισμών που πρόκειται να προκηρυχθούν, είναι η προετοιμασία της χώρας και των πολιτών για την εισαγωγή ενός καθεστώτος ψηφιακής υπογραφής όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, π.χ. η Εσθονία.

Βίβλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απέναντι στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση θα αντιτάξει τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, έναν πρακτικό οδηγό που θα προσδιορίζει στόχους μετρήσιμους της ψηφιακής στρατηγικής. Η Βίβλος θα επικαιροποιείται ετησίως προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, θα υποστηρίζει τις προτεραιότητες ψηφιακής στρατηγικής και θα ακολουθεί τις θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Η Βίβλος, σύμφωνα, με τον κ. Πιερρακάκη θα είναι η απάντηση στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ή αποσπασματικές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.

Νέες ταυτότητες

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα έχουν ψηφιακή υπογραφή, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο μέρος των επαφών τους με τη διοίκηση από τον υπολογιστή της δουλειάς ή του γραφείου τους.

Στόχος είναι δημιουργηθεί ο Αριθμός Μητρώου Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους σημερινούς αριθμούς και κωδικούς (αστυνομική ταυτότητα, κοινωνική ασφάλιση κοκ). Ωστόσο, όπως, διευκρινίζει ο κ. Πιερρακάκης «Χρειάζονται μίνιμουμ δύο χρόνια για να εισαχθούν κανονικά οι νέες ταυτότητες».

Το gov.gr

Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αφορούν βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3- 12 μήνες, από ομάδες στελεχών του δημόσιου τομέα, των εταιρειών που τα υποστηρίζουν και ομάδες εξειδικευμένων στελεχών. Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτελεί επίσης η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργείται μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο», είπε ο υπουργός. Oι μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αφορούν μια σειρά από μεγάλα έργα που θα υποστηρίζουν τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής -και τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συστήματα όπως αυτό της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού- HRMS, του ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού του δημοσίου τομέα- ERP, και της διαχείρισης των σχέσεων του δημοσίου με τους πολίτες- CRM, θα σχεδιαστούν και θα προκηρυχτούν άμεσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.