ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Πρόβα συναίνεσης» οι συναντήσεις του Κ.Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων

«Πρόβα συναίνεσης» οι συναντήσεις του Κ.Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων

Με μόνη «κόκκινη γραμμή» την ισότητα της ψήφου, η οποία, ούτως ή άλλως αποτελεί συνταγματική επιταγή, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον κύκλο των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει σήμερα στη Βουλή με τους αρχηγούς των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αντικείμενο των συναντήσεων είναι η απόπειρα να βρεθεί κοινός τόπος για να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο διαμονής τους των Ελλήνων οι οποίοι ζουν και εργάζονται εκτός της ελληνικής επικρατείας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού που αποτελούν μια πρώτη «πρόβα συναίνεσης» έχει διαμορφωθεί ως εξής:

*Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,
*Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,
*Με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00,
*Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45,
*Με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, τους οποίους θα υποδεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται- προκειμένου επιλυθεί αυτό το ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από το 2001 όταν στην τότε Αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέφθηκε ότι η σχετική νομοθεσία για να ισχύσει απαιτείται να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής.

«Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπατριωτών μας δεν είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους», υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Είναι ένας πρόσθετος δεσμός με την Πατρίδα μας που θα ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη και την επιρροή τους», συμπληρώνουν.

Σε αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στους πολιτικούς αρχηγούς τη θέση του ότι το σχετικό νομοσχέδιο «θα πρέπει να γίνει δεκτό όχι μόνον από 200 βουλευτές, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, αλλά από τους 300 τους Κοινοβουλίου».

Το πολιτικό σύστημα πρέπει επιτέλους να κάνει πράξη τη δέσμευσή του απέναντι στους συμπατριώτες μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους, θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης και θα ζητήσει από όλους τους αρχηγούς να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις.

Οι συσχετισμοί και η αισιοδοξία

«Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί οι εκλογείς οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Η επισήμανση αυτή γίνεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει πρόταση σύμφωνα με την οποία η ψήφος όσων βρίσκονται στο εξωτερικό να υπολογίζεται μόνον για την εκλογή ενός περιορισμένου αριθμού βουλευτών Επικρατείας και όχι για το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Με δεδομένους, πάντως, τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, η πορεία των εξελίξεων καθορίζεται από τη στάση την οποία θα τηρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που διαθέτουν από κοινού 101 βουλευτές και, εφόσον καταψηφίσουν την όποια κυβερνητική πρόταση, μπορούν να παραπέμψουν το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων για μια ακόμη φορά στις καλένδες.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση ακόμη και εφόσον επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρότασή της η οποία, όπως σημειώνουν, αντίκειται στο Σύνταγμα και είναι προσβλητική για τους ψηφοφόρους που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια.

Κι αυτό καθώς «αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», καθώς με την εφαρμογή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μεν τη δυνατότητα να ψηφίζουν για κάποιον ελάχιστο αριθμό βουλευτών, πλην όμως η ψήφος τους δεν θα μετράει για την ανάδειξη πρωθυπουργού και την εκλογή κυβέρνησης.

Αναζητούνται δικλείδες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει όποια επιπρόσθετη διασφάλιση ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διασκεδαστούν οι φόβοι ότι θα καθορίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα από τη βούληση προσώπων που είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς και δεν έχουν πραγματική εικόνα της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια από τις διασφαλίσεις που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι είναι η προϋπόθεση να διαθέτουν οι εξ αποστάσεως εκλογείς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, εκτός από την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να αιτηθούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, είτε με φυσική παρουσία στα ελληνικά Προξενεία κάθε περιοχής είτε με επιστολική ψήφο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.