ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα ασκήσουμε βέτο στο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης» – Που;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα ασκήσουμε βέτο στο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης» – Που;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Πέμπτης, παραχώρησε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, μια μέρα μετά το διάγγελμά του για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά άνοιξε τα χαρτιά του για θέματα που αφορούν στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Εκεί και στην ερώτηση για το μημόνιο Τουρκία-Λιβύης και για τη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη απάντησε: «Κακώς δεν προσκληθήκαμε, έστειλα επιστολή στη Μέρκελ. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία λύση για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Θα σακήσουμε βέτο» .

Το ερώτημα είναι που θα το ασκήσει αυτό το βέτο.

Στα υπόλοιπα ο κ.Μητσοτάκης απέκρουσε την κριτική που είχε δεχθεί νωρίτερα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να ανακοινώσει την επιλογή του, λέγοντας ότι το έκανε νωρίτερα από ό,τι είχε υποχρέωση, απάντησε ότι ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός πρόεδρος. «Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου να μην τον ψηφίσω το 2015. Το 2020 δεν είναι το 2015 και δεν είμαι στην ίδια θέση. Είμαι πρωθυπουργός. Τον σέβομαι και τον τιμώ, ήταν καλός πρόεδρος, σταθμίζοντας στα δεδομένα επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί ήταν γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει γιατί “όχι και γω”. Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένας πολίτης του κόσμου που μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό.

Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν ήξερε όσα γνωρίζει τώρα για το μεταναστευτικό πριν από έξι μήνες δεν θα καταργούσε το υπουργείο. Η πολιτική συνοδεύεται από διορθωτικές κινήσεις. Στην ερώτηση αν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός και η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, διαπιστώνοντας άλλα δεδομένα, είπε: «Εχουμε άλλη πολιτική. Πρέπει να προστατεύουσουμε καλύτερα τα σύνορά μας, όποιος δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω. Ο νόμος ισχύει. Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να ελέγχονται εντός δύο μηνών και αν δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω στην Τουρκία. Στέλνουμε μήνυμα: Όποιος δεν είναι πρόσφυγας να μη μπει στον κόπο, να γυρίσει πίσω. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να καταγράφονται στα νησιά -είχαμε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου- και μετά έφευγαν στην ενδοχώρα.

Για τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και βουλευτών: Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες που θα γίνουν δομές. Οι δομε΄ς θα γίνουν με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης και ειδικά στα νησιά: και στη Μυτιλήνη και στη Χίο. Εχουμε βρει τους χώρους, γνωρίζουμε τις διαδικασίες που πρέπει να κινηθούμε, πιστεύω ότι θα βρούμε πεδίο συνεννόησης. Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό των κατοίκων. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελημάτων. Είναι εθνική επιλογή. Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό αλλά ο σχεδιασμός μας είναι προς όφελός τους. Γι’ αυτό επέλεξα και έναν τοπικό βουλευτή τον κύριο Μηταράκη.

Για τις αξιολογήσεις των υπουργών: Στην ερώτηση αν η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός απάντησε: Η αξιολόγηση έχει κεντρική έννοια τον εντοπισμό των προβλημάτων και τη βελτίωση ή επιβράβευση των αξιολογούμενων. Προφανώς και θα λάβω υπόψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. «θα δουν κάποιοι κόκκινες κάρτες;», ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ: Ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις μου, απάντησε ο κ.Μητσοτάκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.