Ν.Δένδιας: «Απολύτως απαραίτητη η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ»

Ν.Δένδιας: «Απολύτως απαραίτητη η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ»

Την ανάγκη να υπάρξει αρραγής εθνική ενότητα και ομόνοια καθώς «οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι και ομαλοί» λόγω «υπαρκτών απειλών» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Με αφορμή δε και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για «πάγωμα» της κύρωσης της συμφωνίας επισήμανε «η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας αλλά υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μια από τις ακρογωνιαίες λίθους. Στο πλαίσιο της σημερινής μας συζήτησης που καταγράφεται να σας πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για το δικό μας αμυντικό σχεδιασμό και την εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτραπεί σε οποιοδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε την συμφωνία. Δυστυχώς οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι και ομαλοί. Αυτό που είναι τεράστιο κεφάλαιο είναι η αρραγής εθνική της ενότητα και η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να προσλαμβάνει την υπαρκτή απειλή για την χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Οι διαπραγματεύσεις επι ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπαν «4 Σούδες» στην Ελλάδα

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την μετατροπή όλων των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα στο πρότυπο της Σούδας.

«Η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας. Η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης συμπεφωνημένο δεν ευρέθη. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις από την δική μας πλευρά οι διαπραγματεύσεις ήταν Σούδα επι 4. Δηλαδή αντιγραφή του μοντέλου Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό για την Αλεξανδρούπολη».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχατε συμφωνήσει» είπε ο υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «όσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντα ΥΠΕΞ θα αποφεύγω προσπάθειες κομματικής εκμετάλλευσης συγκεκριμένων θεμάτων. Η συγκυρία δεν το επιτρέπει . Η εθνική εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό φέρνει εθνική ζημιά. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου».

Θετική η παρουσία Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με φρενήρη ρυθμό για την συμφωνία που φέρνουμε στην Βουλή. Εχει τεράστια απόκλιση το καθεστώς των υπολοίπων εγκαταστάσεων από το καθεστώς της Σούδας. Η δική μας αντίληψη είναι ότι η συγκεκριμένη συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή δια της διεύρυνσης του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή. Εμείς αυτή τη θέση έχουμε. Επιδιώξαμε την διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος. Για εμάς η παρουσία Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη είναι πράγμα θετικό. Δεν έχουμε διάθεση καθυστέρησης της συμφωνίας και αυτό γιατί:

1 Υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Η καθυστέρηση της κύρωσης δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Δεν θέλω να καθυστερήσω την επικύρωση της συμφωνίας που αποτυπώνει παρουσία της Αμερικής στην Αλεξανδρούπολη

2 Η συμφωνία σε πολλά από τα σημεία της εφαρμόζεται και απαιτείται η έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας. Δεν μου δίνει κανείς το δικαίωμα να το συνομολογήσω χωρίς την έγκριση Βουλής».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ανταλλάγματα που ζητά η Ελλάδα απο τις ΗΠΑ αφορούν τεχνογνωσία και εκπαίδευση αντί πεπαλαιωμένων και ξεπερασμένων οπλικών συστημάτων. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή επανάστασης της τεχνολογίας. Αυτό που ζητούν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία υποδομών που θα επιτρέψουν να χειριστούμε προηγμένα οπλικά συστήματα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συμφωνίας και αυτό ζητάμε από ΗΠΑ και ζητάμε να επενδυθούν τα κεφάλαια που επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ώστε το δικό μας προσωπικό να έχει εκπαίδευση. Αν υποτεθεί ότι οι ΗΠΑ θα μας δώριζε τα προηγμένα οπλικά συστήματα δεν θα είχαμε την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια και επαφή για μια άλλη τεχνογνωσία. Αυτό υπηρετούμε και όχι την λογική παροχής υλικού 20 ετών, κάποιων τεθωρακισμένων κ.α. Έχει αλλάξει η εποχή στον συγκεκριμένο τομέα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά το πάγωμα της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις

Πάντως, από την συζήτηση που προηγήθηκε αποτυπώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διπλωματική οχύρωση της Ελλάδας ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο υπογράφηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, σήμερα η ηγεσία της Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να παγώσει την κύρωσή του εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό ΗΠΑ θα πιεστούν για να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα και να καταδικάσουν τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Την στάση του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε αρχικά ο εισηγητής του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας εκφράζοντας την επιφύλαξη για την τελική στάση που θα κρατήσει όταν η συμφωνία εισαχθεί στην Ολομέλεια. Ακολούθησε πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον κ. Νίκο Βούτση που ανέφερε «η γνώμη μου είναι ότι η επιφύλαξη που διατυπώσαμε έχει αρνητικό πρόσημο και δίνουμε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να σκεφτεί το πάγωμα της συμφωνίας τουλάχιστον για όσο καιρό απαιτηθεί για να διευκρινιστούν κάποια σοβαρά πράγματα» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε «η επίσπευση συζήτησης και ψήφισης της συμφωνίας είναι λάθος».

Από την πλευρά της πλειοψηφίας η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε «η συμφωνία προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα κυβέρνηση με ελάχιστες αλλαγές την φέρνει στη Βουλή. Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να κατανοήσω την επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφισή της. Είναι βέβαιο ότι για να προετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια συμφωνία θεωρεί ότι είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Για να την προετοιμάσει και να την έχει έτοιμη για κύρωση θεωρεί ότι το περιεχόμενό της είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.

Μετά και τις δύο τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις των ΗΠΑ – για το σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης κ.α – θα έπρεπε οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την ευθύνη για την σύνταξη της συμφωνίας να την υπερψηφίσουν. Θα είναι καλό το μήνυμα της υπερψήφισης της συμφωνίας από το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων βουλευτών. Ελπίζω να το λάβετε υπόψη σας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη πλευρά το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι θα ψηφίσει την κύρωση του πρωτοκόλλου παρά τα προβλήματα, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 ότι καταψηφίζουν και η η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.