Στο Παρίσι ο Κ.Μητσοτάκης για την συνάντηση με Ε.Μακρόν: Για τις Belh@rra και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Στο Παρίσι ο Κ.Μητσοτάκης για την συνάντηση με Ε.Μακρόν: Για τις Belh@rra και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Στo Παρίσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Στη δεύτερη συνάντησή τους, σε διάστημα περίπου 5 μηνών, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Υπογραμμίζεται επίσης, πως η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).

Στο τραπέζι όμως αναμένεται να βρεθεί και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών με το ερώτημα αγοράς γαλλικών φρεγατών Belh@rra από την Ελλάδα, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και της Αλβανίας, την οποία είχε μπλοκάρει προσωρινά το Παρίσι και παραδόξως «κόπτεται» η Αθήνα για να συνεχιστεί!

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση των δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belh@rra και όπως όλα δείχνουν οι Επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου περιμένουν να βγει «λευκός καπνός» από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης σε συζήτηση με δημοσιογράφους ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό και η Διεύθυνση Εξοπλισμών έχουν ενημερώσει τον υπουργό άμυνας – και αυτός με την σειρά του τον Πρωθυπουργό – και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της προμήθεια των δύο φρεγατών θα προχωρήσει «διότι μα ενδιαφέρουν».

Όπως πρόσθεσε, το θέμα θα απασχολήσει τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και γι’ αυτό στο Πεντάγωνο αναμένουν τις εξελίξεις.

Πάνω απ’όλα ο πρωθυπουργοός θέλει να φανεί πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα.

Τώρα βέβαια τι στήριξη είναι αυτή από την στιγμή που το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» πραγματοποιεί ασκήσεις με τουρκικό Ναυτικό στο Αιγαίο μένει να φανεί.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τη χώρα του να είναι από τις πρώτες που είχαν καταδικάσει επίσημα το «άκυρο» μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Σάρατζ.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο φόρουμ μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος είναι οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κά.

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα»

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, χώρας- μέλους της ΕΕ, με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ και αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το θέμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.