Η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω: Ο Κ.Μητσοτάκης καλεί τους δημάρχους των νησιών σε διάλογο (βίντεο)

Η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω: Ο Κ.Μητσοτάκης καλεί τους δημάρχους των νησιών σε διάλογο (βίντεο)

Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε η κυβέρνηση μετά τις χθεσινές εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν σε Λέσβο και Χίο όταν δυνάμεις των ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να απωθήσουν εκατοντάδες κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία κλειστών Κέντρων, προχώρησαν σε ένα όργιο καταστολής διαλύοντας συγκεντρώσεις με χημικά.

Μετά τις οδομαχίες που σημειώθηκαν στα νησιά του Αιγαίου, τις άγριες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ αλλά και τις επιθέσεις κατά αστυνομικών από μικρή μερίδα κατοίκων, η κυβέρνηση βλέποντας ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από τα νησιά, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα και οι αποφάσεις για επιτάξεις οικοπέδων και κτιρίων προκειμένου να κατασκευαστούν κλειστά Κέντρα για τους αλλοδπαούς εξόργισαν τους νησιώτες οι οποίοι διαμήνυσαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν νέες μικρές Μόριες στα νησιά, τα οποία από το 2015 σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του Προσφυγικού.

Τα τελευταία 24ωρα οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης, υπουργείου Μετανάστευσης με τους τοπικούς άρχοντες των νησιών και των περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, επί της ουσίας είχαν διακοπεί.

Τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι νησιώτες έλεγαν πως η κυβέρνηση δεν «ακούει» τη φωνή των νησιωτών για μαζική αποσυμφόρηση των Δομών αλλά και το καμπανάκι που έχουν «χτυπήσει» ότι ακόμη και στην περίπτωση που κλείσουν οι καταυλισμοί, όπως αυτός της Μόριας, θα δημιουργηθούν νέες … Μόριες, τόσο στη Λέσβο όσο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Μετά το σκηνικό «πολέμου» που διαμορφώθηκε στα νησιά, τις πρωτοφανείς συγκρούσεις κατοίκων με δυνάμεις των ΜΑΤ, ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη λύση από το να καλέσει τους δημάρχους σε διάλογο.

Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, πρόκειται για μία κίνηση ενδεδειγμένη η οποία όμως μάλλον έρχεται με καθυστέρηση αφού προηγήθηκαν οι εικόνες ντροπής στα νησιά, με αστυνομικούς να «πνίγουν» στα χημικά πολίτες και να χτυπούν σε αρκετές περιπτώσεις αναίτια πολίτες που διαμαρτύρονταν.

Παλινωδίες από την κυβέρνηση

Μπορεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ακόμη και την ώρα των χθεσινών επεισοδίων να συνέχιζαν να στέλνουν αυστηρό μήνυμα προς τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου ότι ο διάλογος για τις κλειστές Δομές έχει εξαντληθεί, ωστόσο εν συνεχεία, κατάλαβαν ότι η εμμονή τους σε αυτή τη σκληρή γραμμή δεν τους βοηθά στην προσπάθειά τους να εκτονωθεί η ένταση.

Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα νησιά, προγραμμάτισε για σήμερα στις 12 το μεσημέρι υπουργικό Συμβούλιο το οποίο – εκτός όλων των άλλων – θα ασχοληθεί με το «αγκάθι» της παράνομης μετανάστευσης και την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι Δομές.

Επιπροσθέτως, το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Μαξίμου δημάρχους των νησιών του Αιγαίου προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση η οποία – όπως παραδέχονται και υπουργοί – υποτίμησαν το πρόβλημα αλλά και τις αντιδράσεις των νησιωτών, «τρέχει» τώρα να μαζέψει τα ΜΑΤ από τα νησιά και να συνομιλήσει με τους δημάρχους.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA για την παράνομη μετανάστευση ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης τόνισε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό χωρίζεται σε τέσσερις άξονες και περιλαμβάνει: τη φύλαξη των συνόρων, επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες εισόδου, τη δημιουργία κλειστών δομών, καθώς και τη διεθνοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στη συνάντηση πάντως που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα παρευρεθεί – όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί – ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης μετά τις χυδαιότητες κατά του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα έκτροπα σε Λέσβο και Χίο και το όργιο αστυνομικής καταστολής, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης φαίνεται σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης να καταφέρεται με χυδαίες εκφράσεις συνοδευόμενες από τις ανάλογες χειρονομίες κατά του πρωθυπουργού και των ΜΑΤ.

Η συνομιλία που ακούγεται στο βίντεο φέρεται να σημειώθηκε λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός τον καλεί στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους δημάρχους των νησιών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά και την κυβερνητική απόφαση να αποσυρθούν την Πέμπτη κάποιες δυνάμεις των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο, προκειμένου να εκτονωθεί λίγο η ένταση.

Ο κ. Μουτζούρης, ακούγεται να χαρακτηρίζει στον συνομιλητή του, -κάποιον καθηγητή, όπως τον αποκαλεί, με πολλούς να θεωρούν ότι πρόκειται για τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη- ως «στρατό κατοχής» τα ΜΑΤ που έσπευσαν στα νησιά.

Ο κ. Μουτζούρης λέει ακόμη: «Εγώ λογικός άνθρωπος είμαι μόνος μου βγήκα, δεν με βοηθήσατε, δεν πειράζει βγήκα με το σπαθί μου».

Στη συνέχεια ο κ. Μουτζούρης ακούγεται να λέει: «Διαβάζω σε σάιτ, ότι είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός με τον Μουτζούρη. Ε λοιπόν κι εγώ σου λέω να, κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός μαζί μου (το «να» συνοδεύεται από την ανάλογη χειρονομία).

Οργή της κυβέρνησης μετά τις χυδαιότητες Μουτζούρη

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, κυβερνητικές «πηγές» εξέφρασαν την οργή τους για τη συμπεριφορά Μουτζούρη, σχολίαζοντας πως «μετά αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς».

«Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης» πρόσθεσαν από την κυβέρνηση.

Πάντως λίγο νωρίτερα, ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό χωρίς όμως να διασαφηνίζει ξεκάθαρα το ζήτημα. Πάντως μιλώντας για το επίμαχο βίντεο στο οποίο αναφερόταν στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι «για τις ιδιωτικές μου συνομιλίες δε ζητάω συγγνώμη. Στις ιδιωτικές μου συνομιλίες μπορώ να εκφράζομαι όπως θέλω».

Ερωτηθείς σχετικά για το αν θα παρευρεθεί τελικά στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο Μαξίμου, ανέφερε πως «εάν τα ΜΑΤ αποχωρήσουν μέχρι το μεσημέρι…» υπονοώντας προφανώς ότι αν συμβεί αυτό ενδεχομένως να βρίσκεται στο Μαξίμου.

Πάντως μετά τα χθεσινά γεγονότα και τις συγκρούσεις κατοίκων με δυνάμεις των ΜΑΤ, σημείωσε πως είναι ανάγκη να πέσουν οι τόνοι ώστε να βρεθεί μία λύση.

Όργιο καταστολής από τα ΜΑΤ κατά πολιτών

Παρά την αναδίπλωση της κυβέρνησης πάντως, αυτό που στιγμάτισε τη χθεσινή ημέρα ήταν οι εικόνες ντροπής στα νησιά με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έφτασαν από την Αθήνα στα νησιά να διαλύουν συγκεντρώσεις κατοίκων οι οποίοι αντιτίθενται στη δημιουργία κλειστών Κέντρων.

Εκτός από τα χημικά κατά των διαδηλωτών υπήρξαν καταγγελίες και από τις δύο πλευρές για ακραίες συμπεριφορές.

Όπως μετέδωσε χθες, το stonisi.gr οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατά την αποχώρηση τους από το Διαβολόρεμα και λίγο πριν τη Μυτιλήνη στο ύψος του Στρατοπέδου της Παγανής άρχιζαν να σπάνε αυτοκίνητα και να βρίζουν χυδαιότατα τους κατοίκους της Λέσβου με χυδαίες εκφράσεις.

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που έσπασαν ήταν και αυτό του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολου Βαλτά. Η μανία τους όμως δεν σταμάτησε εκεί αλλά μπήκαν μέσα στο Στρατόπεδο της Παγανής το οποίο χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο προκειμένου να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.

Πολίτες που μίλησαν στο «Ν» τόνισαν ότι θα καταθέσουν μήνυση εναντίον των απρόκλητων βιαιοπραγιών και της παράνομης δράσης των ανδρών των ΜΑΤ. Αρνητικά έχει σχολιαστεί και η παντελής απουσία των Εισαγγελικών Αρχών της Μυτιλήνης στα όσα συμβαίνουν από χτες στη Λέσβο με την ανεξέλεγκτη δράση των ομάδων αυτών που κατά τα άλλα ονομάζονται Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λίγη ώρα αργότερα, μικρή μερίδα νησιωτών ξέσπασε κατά Αστυνομικών. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί που αποχώρησαν από τα μέτωπα της Καράβας και του Διαβολορέματος, κατευθυνόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παρέμειναν αποκλεισμένοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.