ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει σχέδια δράσης για τον κορωνοϊό – Τα τέσσερα σενάρια

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει σχέδια δράσης για τον κορωνοϊό – Τα τέσσερα σενάρια

Τέσσερα σενάρια κινδύνου και πιθανών παρεμβάσεων, με κόστος κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια -ή μέχρι και δισεκατομμύρια ευρώ- καταλήγει προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα το προσεχές διάστημα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Με εντολή του πρωθυπουργού, στο Γενικό Λογιστήριο ξεκίνησαν να εκπονούν σενάρια, παρότι παγκοσμίως παραμένει άδηλο το κόστος των επιπτώσεων. Μυστικό τηρείται όμως και το περιεχόμενο των δράσεων και μέτρων στήριξης που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί τα μέτρα σχεδιάζονται να εφαρμοστούν εναλλακτικά στο βαθμό που θα απαιτηθεί και όχι αθροιστικά, αλλά στο οικονομικό φοβούνται πως αν διαρρεύσει ποια είναι συνολικά η βεντάλια των πιθανών μέτρων, θα δημιουργηθούν προσδοκίες ή και τεχνητές πιέσεις που δεν ωφελούν το γενικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον.

Δια παν ενδεχόμενο πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες και ξένους ομολόγους του, όπως φάνηκε και στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμερ την Δευτέρα στην Αθήνα.

«Το καλό σενάριο» πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται στο να σταματήσει η διάδοση του ιού τον Απρίλιο, σε 50-60 μέρες και χωρίς βαρύτερες περαιτέρω συνέπειες. Σε τέτοια περίπτωση, ο «λογαριασμός» της κρίσης μπορεί να μην ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ.

Το «ακραία» κακό σενάριο υποθέτει ότι η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, η ΕΕ και η παγκόσμια οικονομία συνολικά βυθίζονται σε ύφεση και απαιτείται διεθνής παρέμβαση πανευρωπαϊκά -και όχι μόνον. Σε τέτοια περίπτωση, αν και όλοι το απεύχονται, ανατρέπονται εκ των πραγμάτων και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα για την τήρηση πλεονασμάτων κλπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το χειρότερο σενάριο πάντως ίσως είναι το ενδιάμεσο, δηλαδή να χαθεί μεν η τουριστική σεζόν για τη χώρα μας με ακυρώσεις αφίξεων τουριστών μετά τον Μάιο, αλλά να ανακοπεί το καλοκαίρι η εξάπλωση του ιού και να επανέλθει διεθνώς η ηρεμία. Τότε το πρόβλημα θα ήταν της Ελλάδας και μόνον ενώ αντιθέτως, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, «η Ευρώπη πάντα βρίσκει λύσεις όταν το πρόβλημα είναι κοινό για όλους και όχι μόνο των πιο αδύναμων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.