ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Έρχονται τα «επιταγοδάνεια»; (upd)

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Έρχονται τα «επιταγοδάνεια»; (upd)

Νέα μέτρα για την απεγνωσμένη τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, θα πάρει η κυβέρνηση.

Ένα μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση είναι το «επιταγοδάνειο», δηλαδή οι επιχειρήσεις θα δανείζονται για να πληρώσουν τις… επιταγές τους (που θα πάρουν και παράταση 75 ημερών) αλλά για τις μεταχρονολογημένες επιταγές ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνησε ότι θα υπάρξει «Νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για λύση στο ζήτημα των επιταγών. Ήδη έχει ανακοινωθεί 75 ημέρες παράταση. Αυτό δημιουργεί σε εξαγωγικές επιχειρήσεις πρόβλημα ρευστότητας και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει τρόπος για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών».

Το Σχέδιο της κυβέρνησης, ανακοινώθηκε, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Χρ. Σταϊκούρας.

H κυβέρνηση επιχειρεί να κινήσει κεφάλαια που θα αγγίζουν ή και ξεπερνούν ενδεχομένως τα 10 δισ. ευρώ -σχεδόν τις μισές τουριστικές εισπράξεις που θα είχε η χώρα σε μια κανονική χρονιά.

Το ολιστικό σχέδιο προβλέπει νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βάλουν τέλος στον «πόλεμο των ΚΑΔ» και για τα 600 ή 800 ευρώ «σαν να ήταν αυτά το εμβόλιο ή το φάρμακο» για τον κορωνοϊό.

– θα διευρυνθεί η λίστα κλάδων και επαγγελμάτων (ΚΑΔ) που πλήττονται

– θα υπάρξει λύση και για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».

– λύση για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές, με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαιο κίνησης από τράπεζες αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια) προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.

Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και την προστασία για την α΄κατοικία. Πληρωμές φόρων και υποβολές δηλώσεων μετατίθενται, ενώ μειώνεται ενδεχομένως και το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα (καθώς οι οικογενειακές δαπάνες περιορίζονται πλέον σε τρόφιμα και φάρμακα).

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των πρόσθετων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων απέναντι στο πλήγμα του κορονοϊού.

«Το δώρο Πάσχα θα δοθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους του εργαζομένους» διεμήνυσε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της πολιτείας υποχρεούνται να το καταβάλλουν στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος το δώρο Πάσχα.

Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στο διάστημα που αναλογεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Επίσης, 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, τη γενική γραμματέα πολιτικής προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 10 Απριλίου.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης: «Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο. Ωστόσο το τμήμα που δεν θα καταβάλουν οι εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σταϊκούρας οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορονοϊό.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

«Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.

Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δισ.

Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxisnet. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

Κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.»

Άδωνις Γεωργιάδης

«Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.

Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κάλεσε όποιον το επιτρέπουν τα οικονομικά του να πληρώσει τα χρέη του καθώς «εφόσον αυτό συμβεί η κατάσταση αύριο θα είναι πολύ καλύτερη για όλους».

Νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για λύση στο ζήτημα των επιταγών. Ήδη έχει ανακοινωθεί 75 ημέρες παράταση. Αυτό δημιουργεί σε εξαγωγικές επιχειρήσεις πρόβλημα ρευστότητας και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει τρόπος για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών.

Αρχές Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτει το πρώτο δισ. για να δημιουργηθεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται. Ως τις αρχές Μαϊου θα πάρουν από τις τράπεζες δάνεια κινήσεως εγγυημένα από το κράτος για να λειτουργήσουν γρηγορότερα»

Γιάννης Βρούτσης

«Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες. Θα είναι ανοικτή έως τις 31/03.

Στην ίδια θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Από σήμερα νέα φόρμα με τους νέους ΚΑΔ. Από σήμερα το έντυπο εργοδοτών έχει εμπλουτισθεί με τους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις.

Από 06/04 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορέσουν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Οικονομική ενίσχυση των 6 επιστημονικών κλάδων της χώρας. Η κυβέρνηση εκτιμάει την συμβολή του επιστημονικού κλάδου της χώρας. Θα στηρίξει με κάθε τρόπο μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα αποζημίωση 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό αυτό που αφορά τους επιστήμονες είναι αφορλόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση μέχρι 15 Απριλίου και η δεύτερη στο τέλος του μήνα.

Αν συνεχιστεί η κρίση οι ειδικές αυτές κατηγορίες και τον μήνα Μάιο θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς και θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές στην ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι τα καταβάλλουν θα έχουν δυνατότητα έκπτωσης και αν όχι από τον Σεπτέμβριο η καταβολή τους.

Δώρο Πάσχα: Η καταβολή προς όλους τους εργαζόμενους είναι διασφαλισμένη. Οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ή πλήττονται θα μπορεί να καταβληθεί μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι τις 30/06. Με απόφαση του πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου που δεν θα καταβληθεί θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων και του ΟΑΕΔ.

Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εντάσσονται ηλεκτρονικά στο μητρώο.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.