ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σ. Πέτσας: «Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε για νέο Μνημόνιο»

Σ. Πέτσας: «Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε για νέο Μνημόνιο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς ποια θα είναι τα αιτήματα της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει τις προτάσεις που έχει θέσει και και στα προηγούμενα Eurogroup και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στη λογική της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ευτυχώς έχουν γίνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα σε επίπεδο ΕΕ όπως η ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η δημιουργία του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, η χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων και η ουσιαστική αποδέσμευση από οποιοδήποτε δημοσιονομικό στόχο.

Πρόσθεσε όμως ότι το πλαίσιο που υπάρχει πρέπει να ενισχυθεί με νέες κοινές πολιτικές, όπως αυτή στην οποία επιμένει η Ελλάδα για την έκδοση ενός κοινού χρεογράφου, ενός ομολόγου ενδεχομένως, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αυτές τις δράσει, ώστε οι χώρες – μέλη της ΕΕ να μην έχουν μπροστά τους οποιοδήποτε κίνδυνο ρευστότητας στα δημοσιονομικά.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε μία πιο συστηματική προσπάθεια για μέτρα χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην προμήθεια υλικών από κοινού, για να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις οι οποίες υπάρχουν.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για νέο μνημόνιο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε: «Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε καν ένα τέτοιο σενάριο».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα τα οποία απαιτούνταν και όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας της. Ταυτόχρονα είναι σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν και εκείνες τα ίδια προβλήματα. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία κρίση μεμονωμένη μιας χώρας, αλλά για μία πανδημία, η οποία αντιμετωπίζεται συνολικά και στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις» τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται κανένα σενάριο κορονο-μνημονίου.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει στο τραπέζι σενάριο περικοπής μισθών και συντάξεων του δημοσίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Είπε επίσης ότι με τον όρο για το ποσοστό 10%, που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας είναι μία δικλείδα ασφαλείας για να μην γίνεται καταστρατήγηση από εργοδότες της διάταξης για αναστολή εργασίας και του επιδόματος των 800 ευρώ,προσθέτοντας ότι: «Από κει και πέρα όλα τα ελεγκτικά σώματα του δημοσίου φυσικά και λειτουργούν δύο φορές σε περίοδο κρίσης».

Διευκρίνισε δε ότι η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς καλύπτει και το διάστημα του Πάσχα με τους γνωστούς περιορισμούς.

Ειδικότερα όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη στάση της στα τέλη Μαϊού – αρχές Απριλίου, αφήνοντας να φανεί σαφώς ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ξεπεραστεί η κρίση.

Όσον αφορά στη συζήτηση για διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα, είπε ότι είναι πρόωρη παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα τεστ βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο, σημασία έχει να είναι αξιόπιστα και όταν οι επιστήμονες θα έχουν καταλήξει ως προς την αξιοπιστία τους η ελληνική πολιτεία θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθύμισε δε ότι η πρωτοβουλία για κοινές προμήθειες υλικών σε επίπεδο Κομισιόν διατυπώθηκε από τον κ.Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη της 10ης Μαρτίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.