ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τηλεδιάσκεψη Γ. Κουμουτσάκου με ανταποκριτές ξένου Τύπου – Τι συζητήθηκε;

Τηλεδιάσκεψη Γ. Κουμουτσάκου με ανταποκριτές ξένου Τύπου – Τι συζητήθηκε;

Με ανταποκριτές ξένου Τύπου είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπου και τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς για την προσωρινή αναστολή αιτήσεων ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι «ήταν μία δύσκολη και έκτακτη απόφαση, την οποία προκάλεσαν οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετώπισε η χώρα, λόγω της πολιτικής της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για γεωπολιτικούς λόγους. Τώρα, επανερχόμαστε στο status quo ante. Αυτό το οποίο δεν γίνεται στην παρούσα φάση, είναι η εξέταση των αιτήσεων, από την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία έχει αναστείλει τη λειτουργία της λόγω της πανδημίας, καθώς όπως γνωρίζετε, οι συνεντεύξεις πρέπει να γίνονται δια ζώσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Υπηρεσία Ασύλου δεν λειτουργεί. Εξετάζει περιπτώσεις του backlog των χιλιάδων αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί και κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων ασύλου αφορά και εκείνους που πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο, τον Μάρτιο. Σκοπός μας είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων, για να ξέρουμε ποιοι δικαιούνται προστασίας και ποιοι όχι. Σαφώς, η ομάδα αυτή έχει περάσει τα σύνορα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Αν είχε πετύχει αυτή η παράνομη από κάθε άποψη τακτική της Τουρκίας, θα κατέρρεε το σύστημα ασύλου της Ελλάδας. Κανένα σύστημα ασύλου, δε θα μπορούσε να αντέξει αυτούς τους αριθμούς. Ουσιαστικά, η πολιτική αυτή της Τουρκίας, έθετε σε κίνδυνο, τη ζωή των ανθρώπων αυτών και υπέσκαβε το δικαίωμά τους στο άσυλο».

Σε ερώτηση εάν ο Ερντογάν ξαναχρησιμοποιήσει τις ίδιες πιέσεις, πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «αν η Τουρκία δεν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα από τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, και αποφασίσει να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να διαφυλάξει τα σύνορα της χώρας. Μέτρα ανάλογα της πιθανής πίεσης που μπορεί να ασκηθεί. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα και καθήκον κάθε κράτους, να υπερασπιστεί τα σύνορα του και αυτή είναι μια αρχή που διατρέχει οριζόντια το Διεθνές Δίκαιο».

Σε ερώτηση για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και τα νησιά, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι «μέχρι τώρα είχαμε περιορισμένα κρούσματα στη Μαλακάσα και Ριτσώνα. Μπορέσαμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα γιατί υπήρχε σχέδιο, καθορισμένη στρατηγική και οι υπηρεσίες ήταν σε συντονισμό και εγρήγορση. Η κριτική που γίνεται από κάποιους περί γκέτο είναι ρηχή και επικίνδυνη. Με το να αποτρέπεις την επικοινωνία ανθρώπων, προστατεύεις ταυτόχρονα και τους μετανάστες και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μια προστασία που επιβάλλεται από όλους προς όλους. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε κρούσμα στα νησιά και αυτό γιατί έχει ληφθεί μια εκτενής σειρά προληπτικών μέτρων. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Όσον αφορά στις νέες αφίξεις, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «προς το παρόν δεν έχουμε, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτό το σενάριο, καθώς λόγω καιρού μπορεί να αυξηθούν. Οι νέες αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα και αυτό θα ισχύει για αρκετό καιρό. Στη Χίο και τη Μυτιλήνη, δημιουργούνται χώροι καραντίνας. Στο σημείο αυτό, θέλω να σας ενημερώσω για την πολύ σημαντική στήριξη από την Αυστρία, η οποία μας παρέχει 181 container, 40 εκ των οποίων θα μεταφερθούν στη Σάμο, στο νέο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που ετοιμάζεται και τα υπόλοιπα στα άλλα νησιά, όπου υπάρχουν ανάγκες. Αυτά, θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία, την περίθαλψη και την υγειονομική απομόνωση τυχόν κρουσμάτων».

Για τις εξελίξεις αναφορικά με την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «έχει αναπτυχθεί μια θετική δυναμική για το θέμα. Ξεκινήσαμε με το Λουξεμβούργο με έναν μικρό, αλλά σημαντικό ως προς τη σημειολογία και τον πληθυσμό της χώρας, αριθμό παιδιών. Θα αναχωρήσουν για το Λουξεμβούργο 12 παιδιά, την ερχόμενη εβδομάδα. Θα έρθουν αύριο από τα νησιά στην Αθήνα Πρόκειται για εννέα παιδιά από τη Λέσβο, ένα από Σάμο και δύο από Χίο. Θα διαμείνουν σε δομές του ΔΟΜ και θα υποβληθούν σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, πριν αναχωρήσουν. Αυτή η πρωτοβουλία του Υπουργείου, πυροδότησε το ενδιαφέρον και άλλων εταίρων, όπως η Γερμανία. Τις επόμενες ημέρες, θα μετεγκατασταθούν 50 παιδιά για την Γερμανία. Πριν από λίγο, μίλησα και με τον αρμόδιο υπουργό της Ελβετίας. Και εκεί υπάρχει ενδιαφέρον για 20 παιδιά. Και βέβαια μην ξεχνάμε τις υπόλοιπες χώρες που έχουν εκφράσει την προθυμία να δεχθούν ασυνόδευτα ανήλικα, όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, η Σερβία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Κροατία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία. Η σχεδιαζόμενη από την Ελλάδα Διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά, παραμένει ως επιδίωξη και ως σχέδιο, όμως λόγω της πανδημίας εξετάζουμε με την Επίτροπο Γιόχανσον, το πότε και πώς θα γίνει. Μία διεθνής τηλεδιάσκεψης, δεν αποκλείεται αλλά θα είναι η τελευταία καταφυγή. Για όλη αυτή την προσπάθεια θέλω να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη, για το ενδιαφέρον και την στήριξη τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ερώτηση, τέλος, για την βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε την Κομισιόν για τη χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 700 εκ. ευρώ – σε δύο δόσεις – προς την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η χώρα μας ζήτησε άλλα 190 εκ. ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης ESI, για να αντιμετωπίσει την συνδυαστική πρόκληση της πανδημίας και του μεταναστευτικού, «μια πρόταση που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή και αναμένεται διαδικαστικά, η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.