ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: Αναλυτικές οδηγίες για την λειτουργία τους

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: Αναλυτικές οδηγίες για την λειτουργία τους

Μετά από περίπου 3 μήνες και συγκεκριμένα 83 ημέρες, ανοίγουν αύριο Δευτέρα (1/6) ξανά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αφού έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για προστασία των παιδιών.

Το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι της χώρας έχουν δηλώσει έτοιμοι ώστε η επιστροφή των περίπου 90.000 νηπίων και βρεφών στους 1.600 δημοτικούς σταθμούς να γίνει με ασφάλεια.

Το σχέδιο λειτουργίας

Οι αίθουσες θα υποδέχονται μέχρι 15 παιδιά, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου.

Εάν τα παιδιά είναι πάνω από 15, τότε το τμήμα θα χωρίζεται σε δύο υποτμήματα που θα λειτουργούν εκ περιτροπής.

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή το ένα και Τρίτη, Πέμπτη το άλλο ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίθετο.

Αν τα παιδιά δεν ξεπερνούν τα 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Τα ίδια ισχύουν και για τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Στην περίπτωση της εκ περιτροπής λειτουργίας, για τις ημέρες που το υποτμήμα δεν λειτουργεί, οι εργαζόμενοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού.

Τα μέτρα προστασίας

Με μέριμνα των δήμων, οι αίθουσες θα πρέπει να αντισηπτικά και είδη καθαριότητας ενώ όλες οι αίθουσες και οι χώροι υποδοχής θα πρέπει να διατηρούνται σχολαστικά καθαροί.

Όσοι δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρκετοί δήμοι έχουν ανακοινώσει απαλλαγή.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν θα πρέπει προσέρχονται στις προσχολικές δομές παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ή νοσούν, ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές, ή νοσεί.

Γονείς ή κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή και πυρετό δεν θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά, ενώ συστήνεται η θερμομέτρηση και ο έλεγχος για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων των παιδιών, πριν φύγουν από το σπίτι.

Αν εμφανιστούν ανάλογα συμπτώματα στα παιδιά, αυτά απαγορεύεται να προσέρχονται στο σταθμό.

Επίσης, παιδί ή μέλος του προσωπικού που έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα προσέρχεται στο σταθμό για 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή.

Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους του σταθμού παρά μόνο για το προσωπικό και τα παιδιά, τα οποία θα παραλαμβάνονται από μέλος του προσωπικού πριν την είσοδό τους και θα οδηγούνται στην αίθουσα.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει οι δραστηριότητες να γίνονται σε μία συγκεκριμένη αίθουσα για κάθε ομάδα παιδιών και με το ίδιο προσωπικό και να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικά τμήματα.

Απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή και με αντισηπτικό ενώ απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.

Όσοι σταθμοί έχουν χώρους ύπνου προτείνεται η χρήση ατομικών σκεπασμάτων για κάθε παιδί και να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των κρεβατιών, τα οποία μπορούν να τοποθετούνται με διάταξη πόδια – κεφάλι, για να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχετικά με τη μάσκα, προβλέπεται η προαιρετική χρήση της από το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό ενώ είναι απαραίτητη κατά την ετοιμασία και επιμέλεια φαγητού καθώς και σε συνθήκες δυσκολίας τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ ενηλίκων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.