ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προειδοποιήσεις Γεωργιάδη στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων – Υποκριτική η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ

Προειδοποιήσεις Γεωργιάδη στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων – Υποκριτική η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ενόψει των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων παροχής ρευστότητας στην αγορά απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στις διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζοντας πως “σε 30 ημέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει κάθε τράπεζα και για όποια έχει μείνει πίσω στους στόχους θα της αφαιρούνται τα ποσά για να δοθούν σε άλλες που τρέχουν πιο γρήγορα. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως τις επόμενες ώρες θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ύψους 7 δισ. ευρώ και πρόσθεσε “αν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο μετρήσουμε σε λίγες μέρες ότι οι τράπεζες δεν δίνουν τα χρήματα όπως πρέπει στις επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα είναι πολύ άσχημες. Το ξεκαθαρίζω”.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Νίκου Παππά ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε την παροχή ρευστότητας χωρίς την τήρηση των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε “σας άκουγα να μιλάτε για δάνεια εκτός κριτηρίων και σας φανταζόμουν σε εξεταστική να ερευνάτε δάνεια όπως κάνατε στο παρελθόν. Σέβομαι την κριτική σας για τις διοικήσεις των τραπεζών. Την σέβομαι γιατί εσείς διορίσατε τις διοικήσεις τους. Αν λέτε ότι κάνατε κακές επιλογές εγώ δεσμεύομαι να το επανεξετάσουμε”.

Πάντως, ο υπουργός επισήμανε ότι είναι υποκριτική η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι επί ημερών του το βπαρείχε 200 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα, επι κυβέρνησης ΝΔ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έδωσε σε 25 ημέρες 900 εκατ. ευρώ.

“Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε το μεγαλύτερο ποσό στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να κρατούμε την δημοσιονομική σταθερότητα. Εσείς φωνάζατε και κάνατε σόου και φέρατε 3ο μνημόνιο. Εμείς με λελογισμένα βήματα φέραμε 32 δισ. ευρω” είπε ο κ. Γεωργιάδης.

“Θα ήταν πράξη γενναιότητας απο τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει την προσωπική συμβολή του κ. Μητσοτάκη για την στροφή της Ευρώπης. Ηταν στην ομάδα των 9 ηγετών που πίεσαν για την έκδοση της απόφασης για το Ταμείο Ανάπτυξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε εξαπίνης. Προχωρήσατε σε ανακοινώσεις στο Ζάππειο χωρίς να γνωρίζετε τι θα γινόταν 24 ώρες μετά”.

Απο την πλευρά του, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι το “μαξιλάρι” που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι “θετικές εξελίξεις” στην Ευρώπη δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για την παροχή ουσιαστικής οικονομικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως απο τις 750 χιλιάδες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή μόλις 50 χιλιάδες και πρόσθεσε σε άλλο σημείο “1 στους 4 επιχειρηματίες στην εστίαση λέει ότι μπορεί να μην ανοίξει. Οι τράπεζες λειτουργούν με βάση την πιστωτική πολιτική. Αυτό δεν αλλάζει. Απο τα 16 δις ευρώ που έλαβαν συνολικά έχουν δώσει 3,5 δις ευρώ στο πελατειακό τους φιλέτο. Εδώ το μείζον ζήτημα είναι αν έχετε πρόθεση να προικοδοτήσετε την αναπτυξιακή τράπεζα για να χρηματοδοτήσει την αγορά πέρα και έξω απο τα τραπεζικά κριτήρια που είναι φτιαγμένα για περιόδους κανονικότητας. Αν αφήσουμε τα χρήματα του φορολογούμενου να διοχετεύονται μέσω τραπεζών με κριτήρια προ κρίσης θα επιδεινωθεί η ύφεση”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.