Κ.Μητσοτάκης: «Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση» (βίντεο)

Κ.Μητσοτάκης: «Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση» (βίντεο)

«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, έπειτα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα τροφοδοτήσει την ένταση. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Σακελλαροπούλου: Αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Έχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες που συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας να θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διαβουλεύσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με συνέντευξή του είχε επαναλάβει τον αναθεωρητικό ισχυρισμό της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα έξι ναυτικά μίλια και προειδοποίησε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές που έχουν οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μητσοτάκης: Δεδομένη η στήριξη της ΕΕ

«Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της ΕΕ στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση του Έβρου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια σημαντική αναγωγή στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας και στην μετάβαση της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο. «Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προετοιμασία για επίσκεψη στο Ισραήλ

Παραλλήλως το επιτελείο του πρωθυπουργού ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την οριστικοποίηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η οποία αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης μετά την κρίση με τον κορωνοϊό. Το Ισραήλ θεωρείται μια χώρα με επιδημιολογικό προφίλ παρόμοιο με της Ελλάδας και η Αθήνα προσδοκά την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ.

Κυρίως όμως, σε αυτή την συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επιχειρήσουν να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η από κοινού αξιολόγηση των δεδομένων που δημιουργεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η προσπάθεια της Τουρκίας να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες, απόπειρα που δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τον σχεδιασμό άλλων χωρών της περιοχής -όπως για παράδειγμα το Ισραήλ- για μεταφορά των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προς τις χώρες της ΕΕ με υποθαλάσσιους αγωγούς από μια περιοχή που πλέον διεκδικεί η Τουρκία…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.