ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κ. Μητσοτάκης για ηλεκτροκίνηση: «Η Ελλάδα μπαίνει στην πρίζα της καθαρής κίνησης»

Κ. Μητσοτάκης για ηλεκτροκίνηση: «Η Ελλάδα μπαίνει στην πρίζα της καθαρής κίνησης»

Στην εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το εθνικό σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση σχέδιο είναι ένα σχέδιο ολιστικό που αφορά το κράτος και όλους τους πολίτες και γι αυτό συνοδεύεται από αυτή την καινοτόμο και πράσινη συμφωνία που θα υπογράψουν 19 φορείς και 2 υπουργεία.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα της καθαρής κίνησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το πόσο σημαντική είναι η ηλεκτροκίνηση στο περιβάλλον το διαπιστώσαμε με τον κορωνοιό και την μείωση των μεταφορών ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων.

«Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

Τα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τα μέτρα για τη διάδοση οχημάτων χαμηλών και μηδενικών ρύπων καθώς και τα μετρά για ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και χωροθέτησης των αναγκαίων σημείων φόρτισης.

«Επιδοτούμε με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκίνητων νέου τύπου. Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν αυξημένο κόστος απόκτησης, αλλά χαμηλότερο κόστος χρήσης.

«Παρά το αυξημένο κόστος απόκτησης που η πολιτεία πλέον επιδοτεί, ο χρήστης θα εξοικονομεί ετησίως κοντά στα 2.000 ευρώ από ανεφοδιασμό και συντήρηση» επισήμανε.

Προανήγγειλε ότι το πρόγραμμα θα επιδοτεί με 25% και την αγορά ηλεκτρικών ταξί.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα εξής:

  • Τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού.
  • Για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης.
  • Θα εξαιρούνται από φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση.
  • Από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και στα νησιά το 70% από το κόστος μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Για τους σταθμούς φόρτισης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Κίνητρα για αγορά ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας και ηλεκτρικού ποδηλάτου

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε κίνητρα αγορά ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας και ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Όπως είπε, η αγορά κάθε ηλεκτρικής επαναφορτιζόμενης μοτοσυκλέτας θα επιδοτείται κατά 20%.

Η αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου θα επιδοτείται κατά 40%.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τη χωρά μας σε μπαταρία της νοτιοανατολικής Ευρώπης», ενώ προανήγγειλε ότι σε λίγο καιρό ένα ελληνικό νησί θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, δίχως ωστόσο να αποκαλύψει ποιο νησί θα είναι αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.