Τα 59 μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εν μέσω κορωνοϊού για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Τα 59 μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εν μέσω κορωνοϊού για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Τα 59 μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εν μέσω κορωνοϊού για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε, σε ολόκληρο τον πλανήτη, μια πρωτόγνωρη κρίση.

Ακόμη και σήμερα, την έκταση και το βάθος της, δεν την γνωρίζουμε με ακρίβεια.

Γνωρίζουμε όμως ότι οι συνέπειές της είναι πολύπλευρες και έντονες.

Αυτή η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την αποτελεσματική παρέμβαση του Κράτους, με την υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και με γενναίες αποφάσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση, η επιστήμη, το Κράτος και οι πολίτες δράσαμε, από την πρώτη στιγμή, με προνοητικότητα, μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα και συντονισμό.

Στο πεδίο της οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε και υλοποιεί ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, σε κάθε φάση της.

Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ελήφθησαν πολλά μέτρα, με στόχο την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής»

Τα 59 μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση

1ον. Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ για τους μήνες Μάρτιο με Μάιο για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, και η ρύθμισή τους σε έως 24 δόσεις.
2ον. Η αναστολή πληρωμών δόσεων βεβαιωμένων οφειλών φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, υπαλλήλους και ατομικές επιχειρήσεις, και η ρύθμισή τους σε έως 24 δόσεις.
3ον. Η αναστολή πληρωμών των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα εξοφληθούν σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο, σε έως 24 δόσεις.
4ον. Η τρίμηνη παράταση πληρωμής προγραμματισμένων ρυθμίσεων οφειλών δόσεων.
5ον. Ο συμψηφισμός του 25% στον ΦΠΑ με μελλοντικές υποχρεώσεις.
6ον. Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
7ον. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
8ον. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).
9ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
10ον. Η επιστρεπτέα προκαταβολή.

11ον. Η άμεση αποπληρωμή όλων των εκκρεμουσών επιστροφών φόρων εισοδήματος επιχειρήσεων και ΦΠΑ έως και 30.000 ευρώ που βρίσκονται υπό τη διαδικασία ελέγχου.
12ον. Το μηναίο επίδομα 534 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από την κρίση, βάσει συγκεκριμένων κωδικών.
13ον. Η μηνιαία αποζημίωση 534 ευρώ για υπαλλήλους εταιρειών που έχουν πληγεί από την κρίση, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί τον Μάρτιο έως Σεπτέμβριο, βάσει συγκεκριμένων κωδικών.
14ον. Το μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ για εργοδότες (με έως και 20 υπαλλήλους) που επλήγησαν από την κρίση, βάσει συγκεκριμένων κωδικών.
15ον. Η ειδική αποζημίωση 600 ευρώ για έξι επιστημονικούς τομείς τον Απρίλιο.
16ον. Η κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή.
17ον. Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6%, για προϊόντα υγιεινής (μάσκες, γάντια κλπ).
18ον. Η αναστολή αποπληρωμής δόσεων ενήμερων δανείων έως τον Σεπτέμβριο, για επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
19ον. Η κάλυψη από το Κράτος του μέρους του Δώρου Πάσχα που αναλογεί στη χρονική περίοδο της αναστολής της σύμβασης εργασίας.
20ον. Η παροχή 150 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

21ον. Η εισαγωγή άδειας και αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους με παιδιά που φοιτούν σε σχολεία, ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά.
22ον. Η παροχή της δυνατότητας σε κάθε εργαζόμενο να μπορεί να απασχοληθεί με μερική απασχόληση, για 2 εβδομάδες ανά μήνα.
23ον. Η παράταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, για όλους τους άνεργους που το επίδομα έληγε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, κατά δύο μήνες.
24ον. Η μείωση του clawback στα νοσοκομεία.
25ον. Η αποζημίωση επιβατικών πλοίων.
26ον. Οι πρόσθετες υγειονομικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων νέων προσλήψεων.
27ον. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και Πολιτική Προστασία.
28ον. Οι έκτακτες δαπάνες προς όλα τα Υπουργεία για τη προμήθεια Υγειονομικού υλικού.
29ον. Οι αναστολές πληρωμών των επιταγών των επιχειρήσεων που ανήκουν στους πληττόμενους από την κρίση ΚΑΔ, για 75 ημέρες.
30ον. Η κατάργηση πληρωμής δημοτικών τελών για επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

31ον. Το επίδομα ανεργίας, 400 ευρώ, σε 155.0000 φυσικά πρόσωπα που θεωρήθηκαν μακροχρόνια άνεργοι από τον Απρίλιο του 2019.
32ον. Η διατήρηση του περσινού υπολογισμού ΕΝΦΙΑ.
33ον. Η αναβολή υπολογισμού αντικειμενικών τιμών, που διατηρεί αμετάβλητους μία σειρά από φόρους.
34ον. Η χορήγηση 10 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση του κλάδου του πολιτισμού.
35ον. Η μείωση 40% για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση (Μάρτιος έως Αύγουστος).
36ον. Η μείωση κατά 40% για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή καθώς και για τις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα – εξαρτημένα μέλη των εν λόγω εργαζομένων.
37ον. Η αναστολή υποχρεώσεων πληρωμής φόρου για ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο (Μάρτιος έως Ιούνιος).
38ον. Η έκπτωση φόρου, με τη μορφή συμψηφισμού, για ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο (Μάρτιος έως Αύγουστος).
39ον. Η αποζημίωση σε δήμους λόγω κορονοϊού.
40ον. Η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές για την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου.

41ον. Η μείωση ΦΠΑ σε καφέ και ποτά για την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου.
42ον. Η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 σε 90/10 για την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου.
43ον. Η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια κινηματογράφου για την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου.
44ον. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού.
45ον. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ.
46ον. Τα έξοδα διαφήμισης του ΕΟΤ.
47ον. Το κόστος επιδότησης πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό (πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ).
48ον. Η μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό.
49ον. Το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης απασχόλησης, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με αυξημένη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
50ον. Η κάλυψη του πρόσθετου κόστους για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που σχετίζεται με το δώρο Καλοκαιριού και Χριστουγέννων.

51ον. Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους.
52ον. Η ειδική αποζημίωση για εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό.
53ον. Η αποζημίωση ανά θέση επιβάτη (20 ευρώ ανά θέση) για αεροπορικές εταιρείες κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
54ον. Η μηδενική προκαταβολή φόρου για αεροπορικές εταιρείες.
55ον. Η μείωση φόρου για τους πιλότους.
56ον. Η κάλυψη του πρόσθετου κόστος για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων.
57ον. Η πρωτοβουλία να εκπίπτουν οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης κατά 100%, αντί για 30%.
58ον. Η αποζημίωση σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους.
59ον. Η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο των υπαλλήλων εποχιακών επιχειρήσεων.

Η συνολική αξία των μέτρων είναι 24 δισ. ευρώ

Η συνολική αξία αυτών των 59 μέτρων, σε πλήρη έκταση και εξέλιξη εκτιμάται στα 24 δισ. ευρώ. Μπορεί μάλιστα να αυξηθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και την δυναμική της οικονομίας, συνυπολογίζοντας τον διαθέσιμο δημοσιονομικό και ταμειακό χώρο.

Παράλληλα ο κ.Σταϊκούρας τόνισε «να υπενθυμίσω, βέβαια, ότι μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έλαβε και εφαρμόζει όλα αυτά τα μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε «καύσιμα» για τη φάση της ανάταξης της οικονομίας.

Και αυτό γίνεται γιατί έχουμε κάνει συνετή και υπεύθυνη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.

Ταμειακά διαθέσιμα στα οποία έχουν προστεθεί, μέσα στην κρίση, 5 δισ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις ομολόγων και 2 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μέσω των οποίων αντλούνται μεγαλύτερα ποσά, με κόστος δανεισμού αντίστοιχο αυτού της προ-κορονοϊού εποχής.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και φορέων Γενικής Κυβέρνησης να ανέρχονται, σήμερα, στα 31 δισ. ευρώ, παρά το μεγάλο πακέτο στήριξης το οποίο λάβαμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κρίνεται ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών, ενώ εκτιμούμε ότι σύντομα θα αρχίσουν να έρχονται ευρωπαϊκοί πόροι για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς και έσοδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πηγές που δημιουργήθηκαν, όπως είναι το πρόγραμμα SURE και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.