ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Γ.Γεραπετρίτης: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να εισέλθει σε χωρικά μας ύδατα»

Γ.Γεραπετρίτης: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να εισέλθει σε χωρικά μας ύδατα»

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε ότι οι ελληνικές Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση και δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα.

«Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της», τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ενώ ξεκαθάρισε, «δεν υπήρξε ποτέ μια αμοιβαία συμφωνία που υπεγράφη, από εκείνους που είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν», αλλά (υπήρξε) γραπτή κατανόηση που είχε να κάνει με το «ότι προφανώς πηγαίνουμε σε συζητήσεις με αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Ξεκινώντας από τον απολογισμό της συνάντησης των MED7 στην Κορσική, «το μήνυμα που βγαίνει -και το συνόψισε πάρα πολύ ωραία ο Πρόεδρος Μακρόν- είναι ότι θέλουμε τη Μεσόγειο, μια θάλασσα ειρήνης (Pax Mediterranea)», υπογράμμισε εισαγωγικά ο Γ. Γεραπετρίτης, όμως, συνέχισε, «δυστυχώς η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο μόνος ο οποίος δεν επιθυμεί την ειρηνική σύμπλευση των λαών, είναι η Τουρκία».

Εστίασε, μάλιστα, σε δυο παραγράφους των συμπερασμάτων που είναι σημαντικά, όπως είπε: «το ένα έχει να κάνει με το ζήτημα της Κύπρου, η συμμετοχή της οποίας στην ευρω-μεσογειακή διάσκεψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική (…) Το δεύτερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε ρητή αναφορά στις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία. Όσο πλησιάζουμε περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όλο και θα αναδεικνύεται με μεγαλύτερη έμφαση το κομμάτι των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας», εκτίμησε ξεδιπλώνοντας συγχρόνως την ελληνική στρατηγική:

«Υπάρχει, ήδη, ένα μενού από επιλογές κυρώσεων που θα επιβληθούν και σε κρατικούς αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς στην Τουρκία. Όσο αυτό θα ανεβαίνει, θα υποστηρίζει το δικό μας βασικό αίτημα, ή σταματάει σήμερα η Τουρκία τις επιθετικές ενέργειες ή θα υπάρξει επιβολή κυρώσεων».

Για τη στάση της Γαλλίας ειδικότερα, είπε πως είναι «ο πιο ένθερμος σύμμαχός μας σήμερα στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε δε, ότι «θα υπάρξει και στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία θα περιλαμβάνει την αμυντική θωράκιση της χώρας μας», κάτι που θα συνιστά «σοβαρότατη αναβάθμιση της στήριξης από τη Γαλλία».

Σε απόλυτη εγρήγορση

Στο ερώτημα αν ανησυχεί για το επόμενο 48ωρο, ο υπουργός απάντησε κατά λέξη, «είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, δεν φοβόμαστε, δεν έχουμε μάθει να φοβόμαστε. Έχουμε πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση στα πράγματα. Είναι προφανές ότι μιλάμε για νέα εποχή διπλωματίας, όπου η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρά ερείσματα, αλλά και πολύ δυνατή ομάδα στο πεδίο. Ο Έβρος είναι κάτι που μένει και ενδεχομένως να στοιχειώνει τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή», διαβεβαίωσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η ίδια η Τουρκία έφερε εαυτόν στην κατάσταση που είναι δύσκολη σήμερα για αποκλιμάκωση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο ερώτημα δε, ποια θα είναι η ελληνική απάντηση στην περίπτωση που τουρκικά σκάφη σπάσουν το όριο των έξι ναυτικών μιλίων, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε εμφατικά: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα, είμαι σαφής. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.