Ν.Μηταράκης: «Αυστηροποιείται η διαδικασία ασύλου»

Ν.Μηταράκης: «Αυστηροποιείται η διαδικασία ασύλου»

Την αυστηροποίηση της διαδικασίας ασύλου, προκειμένου να χαρακτηρίζεται απαράδεκτο το αίτημα όσων αλλοδαπών κριθεί ότι «δεν διατρέχουν κίνδυνο σε χώρες διέλευσης», προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως επισημαίνει μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα «σήμερα η διαδικασία ασύλου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες ως προς τον αιτούντα στη χώρα διέλευσης. Αυτό πλέον το εξετάζουμε με σκοπό να αλλάξει. Ώστε για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται από άτομα, τα οποία δεν διατρέχαν κίνδυνο σε χώρες διέλευσης, να τίθεται θέμα απαράδεκτου» και προσθέτει ότι αυτό θα συμβαίνει «πάντα σε πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου»

Για τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων, ο κ. Μηταράκης επαναλαμβάνει ότι «η χώρα μας δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών» και σχολιάζει ότι τα δημοσιεύματα ΜΜΕ «που έχουν ως πηγή τους, λ.χ. την τουρκική ακτοφυλακή, προφανώς και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αντικειμενικά και αξιόπιστα». Εκφράζει εξάλλου τη βεβαιότητα ότι «η ενεργός εμπλοκή της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ, κας Γιόχανσον στο θέμα θα δώσει οριστικό τέλος στην ανυπόστατη προπαγάνδα περί επαναπροωθήσεων που μόνο στόχο έχει να πλήξει τη χώρα μας».

Σχετικά με την ένταξη των αναγνωρισμένων αλλοδαπών, ο κ. Μηταράκης κάνει λόγο για «τολμηρές παρεμβάσεις, τόσο στο προενταξιακό στάδιο, όσο και σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία της ενσωμάτωσης». Μεταξύ άλλων αναφέρει: την ταυτόχρονη λήψη ΑΦΜ, Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης (ΠΑΑΥΠΑ) και τραπεζικού λογαριασμού, αλλά και το σχεδιασμό ενός νέου πιλοτικού προγράμματος με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, πρακτική άσκηση και επαγγελματική κατάρτιση για χιλιάδες πρόσφυγες. «Εφαρμόζουμε τις πλέον βέλτιστες πρακτικές, ώστε η ένταξη να μην παραμείνει άπιαστο όνειρο για όσους πραγματικά τη δικαιούνται», παρατηρεί.

Τέλος, σχολιάζοντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και τον διορισμό του διοικητή της προσφυγικής δομής του Πύργου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για φιλοναζιστικές απόψεις, ο υπουργός Μετανάστευσης σημειώνει ότι «η καταδίκη της ναζιστικής ιδεολογίας αλλά και των εκφραστών της στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αναμφισβήτητη και καθολική. Δεν πρέπει όμως να οδηγήσει σε ένα κυνήγι μαγισσών. Οι διοικητές των δομών φιλοξενίας προέκυψαν μέσα από μια ανοικτή και διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία οι ιδέες του καθενός δεν ήταν ανάμεσα στα κριτήρια. Άρα δεν ήταν και γνωστές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, προσθέτει ότι «η αντιπολίτευση αποφάσισε να προσθέσει ως προαπαιτούμενο την επίδειξη πιστοποιητικών ιδεολογικών φρονημάτων. Πέραν του ότι αυτή η λογική αντιβαίνει τις πρακτικές χρηστής διακυβέρνησης, αλλά και τον ρόλο του νομοθέτη, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από εμάς, καθώς έχει ως μοναδικό στόχο να διχάσει τους Έλληνες πολίτες». Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «όταν ανέλαβαν τα ηνία της χώρας δεν ήταν σε θέση, επί τέσσερα χρόνια, να βρουν αίθουσα για τη συνέχιση της δίκης», ο κ. Μηταράκης καταλήγει λέγοντας: «Η μάχη για την προστασία και την εμβάθυνση της δημοκρατίας δεν κερδίζεται με συνθήματα. Κερδίζεται με πράξεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.