Ν.Χαρδαλιάς: Μάσκες παντού – Απαγόρευση κυκλοφορίας και «λουκέτο» στην εστίαση – Η εξειδίκευση των μέτρων (upd)

Ν.Χαρδαλιάς: Μάσκες παντού – Απαγόρευση κυκλοφορίας και «λουκέτο» στην εστίαση – Η εξειδίκευση των μέτρων (upd)

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξειδίκευσαν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στατικοί, πρέπει να δράσουμε σήμερα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας για τη νέα επίθεση του ιού».

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα δυναμικό σχέδιο για τον Νοέμβριο «ώστε να έχουμε ομαλότερη ζωή τον Δεκέμβριο». Αμέσως μετά παρουσίασε τα οριζόντια μέτρα, δηλαδή αυτά που ισχύουν σε όλη την επικράτεια, ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας.

Τα 6 οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα

Τα μέτρα αυτά είναι:

1 -υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

2- απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ δίχως μάσκα

3 -περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί σε όλη τη χώρα (εξαίρεση οι λόγοι εργασίας και υγείας)

4 -υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50%σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

5 -υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (εξαιρούνται κλινικές και εργαστήρια)

6 -αναστέλλεται σε όλη την επικράτεια επισκεπτήριο σε όλες τις δομές πρόνοιας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι σε όλη τη χώρα λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, βιομηχανία, σχολεία υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία και κομμωτήρια εξακολουθούν να λειτουργούν.

Τα δύο νέα επίπεδα συναγερμού

Ο υφυπουργός παρουσίασε και τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη, με την επικράτεια να χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις. Συγκεκριμένα, σε ζώνη επιτήρησης Α εντάσσονται οι «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές και σε ζώνη αυξημένου κινδύνου Β εντάσσονται οι «πορτοκαλί» και οι «κόκκινες» περιοχές.

47 περιοχές είναι στο επίπεδο επιτήρησης (Α) και 27 βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Β).

Aρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα υπαίθρια/ανοιχτά μουσεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν και στα δύο επίπεδα, ενώ θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών.

Για τα κλειστά μουσεία ισχύουν τα εξής:

Επίπεδο Α: 2 μέτρα απόσταση, ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και ομαδικές περιηγήσεις έως 10 άτομα
Επίπεδο Β: Αναστέλλεται η λειτουργία τους

Γυμναστήρια

Επίπεδο Α: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους αναμονής και τους κοινόχρηστους χώρους, όπως και στην ατομική άσκηση. Ενώ, ισχύει και ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα
Επίπεδο Β: Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων.

Συναθροίσεις

Στο επίπεδο Α: Λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο των όμορων περιοχών και ολόκληρης της χώρας.Μέχρι 50 άτομα, με υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου
Στο επίπεδο Β: Αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στα πλαίσια του Συντάγματος

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για αθλητισμό και γυμναστήρια

Οπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, νέα μέτρα ισχύουν και για τον αθλητισμό. Για τις περιοχές που είναι στο α’ επίπεδο: «Επιτρέπονται προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% των αθλητών που λαμβάνουν μέρος, ενώ ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Οσον αφορά στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο: Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Επιτρέπεται ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και άσκηση σε συγκεκριμένα αθλήματα σε εξωτερικό χώρο.

Επιτρέπεται μόνο η διεξαγωγή μόνο του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Super League, πρωταθλήματος μπάσκετ Basket League, και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων Europa League, Champions League.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προβαίνουν σε επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο διάγγελμα που απηύθυνε με θέμα τόσο την έξαρση του κορωνοϊού, όσο και το μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τα τουρκικά παράλια.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι από την Τρίτη κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, καφέ, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια, σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης και θα έχουν ισχύ για έναν μήνα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κλείσιμο της εστίασης και στην Αττική, όπως και σε όλες τις «πορτοκαλί» περιοχές, που πλέον λογίζονται ως μία ζώνη «Αυξημένου Κινδύνου».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στον ρόλο και την αποστολή της ΕΛΑΣ λέγοντας ότι χθες την παρασκευή έκανε 48000 ελέγχους και κατέγραψε 1900 παραβάσεις και 254 παραβάσεις σε μαγαζιά.

«Όλη η ΕΛΑΣ θα είναι στον δρόμο από την αρχηγό μέχρι τον τελευταίο αστυφύλακα» είπε και απείλησε πως: «Σκάβει τάφους όποιος δεν τηρεί τα μέτρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.