Τηλεργασία: Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου – Τι θα γίνει με το κλιμακωτό ωράριο

Τηλεργασία: Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου – Τι θα γίνει με το κλιμακωτό ωράριο

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου η τηλεργασία.

Τη στιγμή που το μέτρο του lockdown παρατείνεται, οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρήσουν την τηλεργασία και την κλιμακωτή προσέλευση -δυο από τα 21 ειδικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί- μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα για την τηλεργασία στην απόφαση επισημαίνεται:

  • Επιχειρήσεις και εργοδότες που εδρεύουν ή έχουνυποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31-12-2020, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό, πενήντα τοις εκατό (50%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγέλλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη την τηλεργασία του 50% των εργαζομένων τους, συμπληρώνοντας το έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ». Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της επιχείρησης επισύρεται κύρωση ύψους 3.000 ευρώ από το ΣΕΠΕ.

Τι ισχύει για το κλιμακωτό ωράριο

Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, το ωράριο εργασίας προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον μήνα Δεκέμβριο, κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου, να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, του ωραρίου τους.

Το μέτρο αυτό, υπενθυμίζεται, ελήφθη με βασικό στόχο την αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργοδότες, σε αυτή τη φάση, δεν έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου. Παρά ταύτα, η προσαρμογή του ωραρίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση ώστε να μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα απόφαση για την τηλεργασία και τα ωράρια έχει ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.