ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ανασχηματισμός: Οι λόγοι που «φωνάζει» πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021

Ανασχηματισμός: Οι λόγοι που «φωνάζει» πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό ο οποίος «φωνάζει» πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2021 καθώς αυτά που έρχονται σε οικονομία και ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση η οποία έχει υποστεί έτσι κι αλλιώς μεγάλη φθορά, θεωρεί πως είναι μη διαχειρίσμα και θέλει να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική όσο έχει ακόμα κάποιο «πολιτικό κεφάλαιο».

Σήμερα Τρίτη, θα ορκιστούν –σε ομάδες, λόγω μέτρων κατά της Covid-19- ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας 20 υπουργοί και υφυπουργοί. Οι μεταβολές μεταφράζονται σε 13 νέες εισόδους στο υπουργικό συμβούλιο, εκ των οποίων 11 είναι από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και δύο αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων, καθώς και σε επτά μετακινήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ή θεωρούνται αναβαθμίσεις.

Με τον τρόπο αυτό το κυβερνητικό σχήμα «άνοιξε» και απαρτίζεται πλέον από 19 υπουργούς, πέντε αναπληρωτές υπουργούς, καθώς και 33 υφυπουργούς. Πρόκειται για ένα σύνολο που μαζί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικραμένο φθάνει τους 59. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυπληθέστερα κυβερνητικά σχήματα που ιστορικά ανάλογό του συναντά κανείς μόνον σε περιόδους που οι αλλαγές αποφασίζονται σε χρόνο κοντά στην προκήρυξη εκλογών.

Η αύξηση των μελών του κυβερνητικού σχήματος, η αξιοποίηση πολλών γαλάζιων βουλευτών, κυρίως από τη νέα γενιά των προερχόμενων από την ΟΝΝΕΔ, η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο είχε διαπιστωθεί πηγή φθοράς λόγω των προβλημάτων με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, η μεταβολή στο υπουργείο Εσωτερικών και η μετάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου του ως τώρα υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος θεωρείται «γκουρού των εκλογών», συνιστούν σαφείς ενδείξεις ότι στις επιλογές του πρωθυπουργού διαδραμάτισαν σοβαρό ρόλο και οι εκλογικοί σχεδιασμοί που ανομολόγητα επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην κυβερνητική ηγεσία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ιδεολογικό στίγμα που εκπέμπεται από τις κυβερνητικές αλλαγές, αυτό είναι καθαρά δεξιό λόγω κυρίως της αναβάθμισης του Μάκη Βορίδη, της Σοφίας Βούλτεψη, αλλά και του Άγγελου Συρίγου. Βέβαια η κυβέρνηση προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις με την υπουργοποίηση του Νίκου Γιατρομανωλάκη.

Σύσσωμοι οι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι το 2021 θα είναι χρονιά των εκλογών και, εφόσον δεν ανατραπούν οι υφιστάμενοι συσχετισμοί, τότε μόλις σηματοδοτηθεί το τέλος της πανδημίας θα ανοίξει διάπλατα η προοπτική που θα οδηγήσει στο στήσιμο πρόωρης κάλπης.

Μάλιστα σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι η κυβέρνηση δεν θα τις κάνει για να «κάψει» την απλή αναλογική αλλά… μάλλον για να ωφεληθεί από αυτή καθώς θεωρεί πως αυτά που έρχονται σε οικονομία και ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να περάσουν μόνο από ένα κόμμα, κάτι που ίσως δείχνει πως βαδίζουμε σε οικουμενική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.