ΑΕΙ: Πώς θα λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο

ΑΕΙ: Πώς θα λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο

Οι σκηνές βίας στα Πανεπιστήμια με τους βανδαλισμούς τους τραμπουκισμούς ακόμα και τη διαπόμπευση των πρυτανικών αρχών , που έκαναν τον γύρο του κόσμου, το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να λάβουν τέλος με τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που καθιερώνει την πανεπιστημιακή Αστυνομία και επιχειρεί να βάλει τάξη στο «ξέφραγο αμπέλι» των Ιδρυμάτων.

Με το νομοσχέδιο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην είσοδο και έξοδο των φοιτητών των διδασκόντων και των εργαζομένων στα Ιδρύματα, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, ώστε να μην παρατηρείται πλέον το νοσηρό φαινόμενο , οι περισσότεροι από όσους διαπράττουν αδικήματα , όπως καταστροφές δημόσιας περιουσίας ακόμα και διακίνηση ναρκωτικών να είναι ξένα στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τη φοιτητική ιδιότητα.

Και όμως και εκεί δεν μπορούσε να παρέμβει η Αστυνομία γιατί όλα αυτά τα κακοποιά στοιχεία υποτίθεται ότι τα προστάτευσε το πανεπιστημιακό άσυλο. Στόχος της υπουργού Παιδείας είναι να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις , ως άσυλο ιδεών , όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα και όχι ως χώροι διάπραξης αδικημάτων και παράλληλα εμποδίζοντας την πρόσβαση των φοιτητών στην γνώση.

Η αναβάθμιση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων περιλαμβάνει εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων, καρτών εισόδου , μέχρι το φωτισμό και περιφράξεις. Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για όσους συλλαμβάνονται να προκαλούν ζημιές απειλούν και ασκούν βία σε μέλη της κοινότητας των πανεπιστημίων.

Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει μία σειρά εικόνων που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την κατάσταση βίας και ανομίας που επικρατεί σήμερα στα Πανεπιστήμια, με την αδυναμία των πρυτανικών αρχών να την αντιμετωπίσουν, αν όχι και υπό την ανοχή τους ενίοτε απέναντι στα νοσηρά αυτά φαινόμενα, προφανώς υπό τον φόβο να μην υποστούν αυτά που έκαναν στον πρύτανη του ΟΠΑ, στον οποίο πέρασαν ταμπέλα στον λαιμό.

Η μεταρρύθμιση που φέρνει το νομοσχέδιο θεσμοθετείται ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα Ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, και οι πανεπιστημιουπόλεις των ΑΕΙ περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τα κτίρια.

Επίσης, συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ.
via-panepistimia-19

Επιπλέον, σε κάθε ΑΕΙ συστήνεται, «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται στον Πρύτανη με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, τη φύλαξη των υποδομών του ΑΕΙ, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση προσωπικού και φοιτητών σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών, ανθρωπογενών καταστροφών και την προστασία των υποδομών και εξοπλισμού του ΑΕΙ από κάθε είδους κινδύνους.

Επίσης θα συσταθεί «Επιτροπή Ασφαλείας και Προστασίας ΑΕΙ»: με κύριο στόχο την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ και στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας Τεχνικός Ασφάλειας.

Το ειδικό προσωπικό φύλαξης θα φτάσει στα πανεπιστήμια άμεσα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως εκτιμάται . Σε περίπτωση τα Πανεπιστήμια δεν εφαρμόσουν το μοντέλο φύλαξης, θα αξιολογούνται αρνητικά στο θέμα της τακτικής επιχορήγησής τους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή..

Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος θα συνεπικουρεί την υπουργό Παιδείας.
Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας

Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα

Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο προβλέπει ακόμα και οριστική διαγραφή φοιτητών. Θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου, με Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών, στο οποίο συμμετέχουν ο αρμόδιος Αντιπρύτανης, Κοσμήτορας της οικείας Σχολής, Πρόεδρος Τμήματος, δικηγόρος Νομικής Υπηρεσίας, εκπρόσωπος φοιτητών. Θα ελέγχονται πειθαρχικά παραπτώματα όπως η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων, η λογοκλοπή, η εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του Ιδρύματος η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος (εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας), η χρήση απαγορευμένων ουσιών εντός του ιδρύματος και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών -η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός ΑΕΙ.

Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο

Οι πειθαρχικές ποινές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο είναι οι εξής: έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις συγκεκριμένου μαθήματος ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας (1 έως 24 μήνες) καθώς και οριστική διαγραφή.

Στοπ στους «αιώνιους φοιτητές»

Με στόχο την κατάργηση των αιώνιων φοιτητών εισάγεται από εφέτος όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια, στις 4ετεις σπουδές περιθώριο συν 2 χρόνια και στις σπουδές άνω των 4ετών σπουδών συν 3 χρόνια). Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 388.000 ενεργοί φοιτητές και 283.000 παλαιοί φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι ενεργοί φοιτητές είναι 43240 και οι παλαιοί φοιτητές υπολογίζονται σε 59450. Στο ΕΜΠ οι ενεργοί φοιτητές είναι 10.000 και οι παλαιοί 9.200.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους φοιτητές και για αυτούς με ζητήματα υγείας. Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης ξεκινά να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022. Το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.