ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Π.Τσακλόγλου: «Μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων η χορήγηση της εθνικής σύνταξης αναδρομικά»

Π.Τσακλόγλου: «Μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων η χορήγηση της εθνικής σύνταξης αναδρομικά»

O υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου αναφέρθηκε στην χορήγηση της εθνικής σύνταξης που δεν ανατρέπει την επιτάχυνση των μόνιμων ή προσωρινών συντάξεων.

Ο υφυπουργός είπε ότι βάση για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων, είναι η δουλειά που έχει γίνει ήδη από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τελευταίο παράδειγμα τη δέσμη μέτρων που νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2020 και ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται.

Ειδικότερα ανέφερε, πως εκτός από την τοποθέτηση project manager, δρομολογούνται και ομάδες έργου που έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Η προτεραιότητα είναι η καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν από το 2018, δηλαδή η κάλυψη εκείνων που για μεγαλύτερο διάστημα. Το επόμενο μέτρο είναι η διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, ειδικά για το κομμάτι της καταχώρησης δεδομένων και της δημιουργίας φακέλων.

Στη συνέχεια έπονται:

  • η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον ΕΦΚΑ (όπως είναι το πρώην ΤΣΑΥ, το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και το ΝΑΤ)
  • η απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα βήματα που απαιτούνται σήμερα
  • η θέσπιση ενιαίου πλαισίου υποβολής συνταξιοδοτικού αιτήματος αποκλειστικά ηλεκτρονικά
  • η αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι νεοδιοριζόμενοι στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων
  • η σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης και τέλος
  • η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ με αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υφυπουργός είπε πως σε ό,τι αφορά το «ψηφιακό μέτωπο», εξετάζεται επίσης μια σειρά πρωτοβουλιών άμεσης δράσης από την αναβάθμιση των ιστοσελίδων του υπουργείου και όλων των φορέων που εποπτεύονται από αυτό (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ) ώστε να είναι πιο χρηστικές ως την αξιοποίηση των ΚΕΠ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς και η δημιουργία σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων για να λύνουν τις απορίες των πολιτών και να τους κατευθύνουν στην εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία.

Ο κ. Τσακλόγλου, εξέφρασε την ελπίδα, πως «με τα μέτρα αυτά, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που ταλανίζει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα εδώ και πολλά χρόνια, να μπει στον δρόμο της οριστικής του επίλυσης».

Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, γιατί το υπουργείο, αντί να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, δεν επαναπροσλαβάνει τους 700 πτυχιούχους του ΟΑΕΔ που είχαν απασχοληθεί στον φορέα, ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή αυτό που έχουμε ανάγκη είναι άτομα έμπειρα στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η έκδοση συντάξεων». Τα 700 αυτά άτομα είπε, «είχαν ειδικότητες ηλεκτρολόγων-μηχανικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και μηχανολόγων-μηχανικών και δεύτερον, διαχείριση αρχείου-φακέλων, όπως είναι η τακτοποίηση αρχείων και δικαιολογητικών στους φυσικούς φακέλους, αλληλογραφία και προετοιμασία για τη διαβίβαση εγγράφων εντός και εκτός υπηρεσίας του φορέα, μετακίνηση φακέλων, αναζήτηση συνταξιοδοτικών-εργοδοτικών φακέλων από το αρχείο κ.λπ. Δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν είχαν δικαίωμα υπογραφής σε διοικητικά έγγραφα του ΕΦΚΑ και δεν τους είχε δοθεί κωδικός πρόσβασης σε εφαρμογές και πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ – και μόνο κάποιοι εξ αυτών απασχολήθηκαν σε υπηρεσίες απονομής συντάξεων, αλλά μάλλον περιφερειακά». Ανέφερε πάντως, πως «αν παραστεί επιπρόσθετη ανάγκη στελέχωσης, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο προσωρινής απασχόλησης ατόμων από αυτή την ομάδα, που απασχολήθηκαν, έστω και περιφερειακά, στην απονομή συντάξεων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, από την δική του πλευρά υποστήριξε πως «υπάρχει ο τρόπος, εάν θέλει η κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι σε αυτή τη χώρα να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους έγκαιρα και σε εύλογο χρόνο» και αυτός είναι «αντί να προσφύγετε στο ‘ή να έρθει ιδιωτικός μάνατζερ, ή να προσλάβουμε συνταξιούχους’ στο να επαναπροσληφθούν 600 πτυχιούχοι υψηλών προσόντων, ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ, που έβγαζαν τις συντάξεις και αύξησαν κατά 31% την απόδοση». Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής ανέφερε πως από τους 600 του προγράμματος αυτού «οι 400 επιστήμονες από το πρωί έως το μεσημέρι, είχαν ως αντικείμενο την έκδοση συντάξεων». Επαναφέρετε, τόνισε, «στην ενεργό υπηρεσία συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, με επιπλέον αμοιβή και δεν μπορείτε να κάνετε μία σύμβαση ανάθεσης έργου οκτώ μηνών, να απασχολήσετε άνεργους πτυχιούχους, που εκτός από την ανεργία έχουν φτάσει στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχετικά με την τροπολογία για την άμεση απόδοση της εθνικής σύνταξης για όσους εκκρεμεί, ο κ. Γιαννούλης την χαρακτήρισε ως «’χαρτζιλίκι’ προς τους συνταξιούχους, με το επίπλαστο δίλημμα ‘προτιμάτε το τίποτα ή αυτό;’» και λέγοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται, αν όχι το 80% ή την πλήρη σύνταξη, σίγουρα όχι να γίνουν όμηροι μιας εκλογικής λογικής, που λέει ‘πάρτε τώρα το χαρτζιλίκι των 380 ευρώ και όταν έρθουν οι εκλογές θα ανοίξουμε το πουγκί των δημοσιονομικών του κράτους και μια χαρά θα σας δώσουμε τις συντάξεις’. Αυτά όπως λέει και ένα τραγούδι είναι ‘κόλπα βρώμικα’».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.