ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Γερμανία: Παραδίδει την 1η Απριλίου την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα

Γερμανία: Παραδίδει την 1η Απριλίου την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα

Διάγγελμα Μητσοτάκη για την ανάληψη της προεδρίας από 1η Απριλίου 2021 της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005 στη Στοκχόλμη με σκοπό να ενώσει κυβερνήσεις και εμπειρογνώμονες για την ενίσχυση, προαγωγή και προώθηση της εκπαίδευσης, της μνήμης και της έρευνας για το Ολοκαύτωμα σε παγκόσμια κλίμακα.

Παρά τα προσκόμματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η γερμανική προεδρία της IHRA κατόρθωσε να κάνει τους τελευταίους δεκατρείς μήνες σημαντικά βήματα στο πλαίσιο των βασικών στόχων της IHRA, στους οποίους ανήκουν η προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της μνήμης αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, αλλά και της γενοκτονίας των Σίντι και των Ρομά. Ως μέλος της τρόικας, η Γερμανία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται εντός της ΙHRA μαζί με την ελληνική προεδρία και τη Σουηδία.

Στα επιτεύγματα της γερμανικής προεδρίας της IHRA συγκαταλέγονται η υιοθέτηση ενός Ορισμού Εργασίας για τον «Αντιτσιγγανισμό», η συγκρότηση της «Global Task Force Against Holocaust Distortion», η έκδοση ενός εγχειρίδιου για τη χρήση του Ορισμού Εργασίας «Αντισημιτισμός», καθώς και η διοργάνωση μιας διαδικτυακής εκδήλωσης την 27η Ιανουαρίου 2021, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO.

Το διάστημα 2020/21 το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδότησε με ένα εκατομμύριο ΕΥΡΩ το Έκτακτο Πρόγραμμα «Global Taskforce Against Holocaust Distortion», στο πλαίσιο του οποίου, εμπειρογνώμονες της ΙΗRΑ συγκέντρωσαν συστάσεις προς τους φορείς λήψης αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζεται και καταπολεμάται η διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα από 21 Ιανουαρίου 2021 έχει ξεκινήσει η διεθνής εκστρατεία #ProtectTheFacts (www.againstholocaustdistortion.org), σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε με την υποστήριξη της γερμανικής προεδρίας της IHRA ένα εγχειρίδιο για την εφαρμογή στην πράξη του Ορισμού Εργασίας «Αντισημιτισμός» στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και Κοινωνίας των Πολιτών με τη βοήθεια μέσων ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και εργασίας.

Η επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπίας της IHRA, Πρέσβης κα Μιχαέλα Κύχλερ (Michaela Küchler) δήλωσε:

«Με μεγάλη μου τιμή παραδίδω σήμερα μετά από ένα χρόνο γερμανικής Προεδρίας της IHRA τη σκυτάλη στην Ελλάδα. Την προηγούμενη χρονιά δώσαμε στο έργο της IHRA έναν αυξημένο ψηφιακό προσανατολισμό, κι ενισχύσαμε διεθνώς το ρόλο της στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του αντιτσιγγανισμού. Οι σημαντικότερες επιτυχίες μας ήταν η υιοθέτηση ενός νομικά μη δεσμευτικού Ορισμού Εργασίας για τον Αντιτσιγγανισμό, η παρουσίαση συστάσεων για την καταπολέμηση της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο της «Global Task Force Against Holocaust Distorsion», η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών κ. Heiko Maas, η αναγνώριση της IHRA ως διεθνούς οργανισμού και η ενίσχυση της συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους της. Εύχομαι στον Πρέσβη κ. Λάζαρη και την ομάδα του καλή επιτυχία στην άσκηση της Προεδρίας κατά το ερχόμενο έτος και προσβλέπω με χαρά στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα ως μέλος της τρόικα.»

Mε αφορμή τη γερμανική Προεδρία της IHRA, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα διοργάνωσε από 23 έως 25 Οκτωβρίου 2020 σε συνεργασία με την Ισραηλίτικη Κοινότητα της Κέρκυρας και άλλους εταίρους μια σειρά εκδηλώσεων στην Κέρκυρα. Συγκινητικό αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν για πολλούς το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια τελέστηκε πάλι λειτουργία στη Συναγωγή της Κέρκυρας, παρουσία του γερμανού Πρέσβη κ. Ερνστ Ράιχελ. Στις εκδηλώσεις συγκαταλέγονταν η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, μια έκθεση για την ιστορία της εβραϊκής ζωής στην Κέρκυρα, μια έκθεση φωτογραφίας με πορτραίτα Κερκυραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος και μια συναυλία. Η Πρεσβεία είχε πλαισιώσει τις ζωντανές εκδηλώσεις με ένα «Facebook–Event», το οποίο ανανεωνόταν συνεχώς.

Ο Πρέσβης κ. Ράιχελ τόνισε: «Η διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος καθώς και ο αντισημιτισμός και ο αντιτσιγγανισμός που επανακάμπτουν, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ανησυχητικό πρόβλημα. Καλούμαστε όλοι μας να επαγρυπνούμε και να τοποθετούμαστε με αποφασιστικότητα εναντίον τέτοιων φαινομένων.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.