ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μετά από 6 μήνες καταστροφικού lockdown η Ελλάδα ετοιμάζεται για το «άνοιγμα»: Αναλυτικά το σχέδιο

Μετά από 6 μήνες καταστροφικού lockdown η Ελλάδα ετοιμάζεται για το «άνοιγμα»: Αναλυτικά το σχέδιο

Μετά από 6 μήνες καταστροφικού lockdown, κατά τους οποίους εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα από τον κορωνοϊό και οι νεκροί ανήλθαν σε 10.764 η Ελλάδα ετοιμάζεται για την άρση του, ενόψει και του «ανοίγματος» του τουρισμού.

Η εστίαση άνοιξε την Δευτέρα 3 Μαΐου, ενώ σειρά παίρνουν τα σχολεία, τα φροντιστήρια, οι οργανωμένες παραλίες και ο τουρισμός.

Πότε ανοίγουν οι δραστηριότητες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε τις ημερομηνίες ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. μειώνεται σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Κατά την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν, επίσης, τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας».

Πως θα ανοίξει το εκπαιδευτικό σύστημα

Θα επαναλειτουρήσουν τα φροντιστήρια για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες και για όσους δίνουν εξετάσεις σε ξένες γλώσσες στις 10 Μαΐου για να προετοιμαστούν.

Ακόμη, κατά την ίδια ημερομηνία ανοίγουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες, δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Εντούτοις, υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Υγείας καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Σε αναμονή βρίσκονται ακόμα βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, καθώς θα παραμείνουν κλειστοί.

Πως θα ανοίξουν οι παραλίες και ο τουρισμός

Ανάσα θα πάρουν οι πολίτες στις 8 Μαΐου, καθώς ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες.

Επίσης, η η 15η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, καθώς ανοίγει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εκτός νομού απελευθερώνονται.

Και τα SMS

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Mεγάλο ερώτημα το τι θα γίνει τελικά με τα SMS, θεωρητικά το μέτρο θα καταργούνταν στις 15 του Μάη, όταν και θα άνοιγε η χώρα για τον τουρισμό, παρόλα αυτά χθες τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και η Αριστοτελία Πελώνη υποστήριξαν ότι το μέτρο θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν τα SMS για τους Έλληνες, όσο οι τουρίστες θα κυκλοφορούν ελεύθεροι στη χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.