Μ.Βαρβιτσιώτης: «Η ΕΕ αποδείχθηκε ένας οργανισμός ζωντανός, δυναμικός, διαρκώς εξελισσόμενος»

Μ.Βαρβιτσιώτης: «Η ΕΕ αποδείχθηκε ένας οργανισμός ζωντανός, δυναμικός, διαρκώς εξελισσόμενος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε “ένας οργανισμός ζωντανός, δυναμικός, διαρκώς εξελισσόμενος”, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε άρθρο του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Τονίζει δε πως η κοινωνική Σύνοδος Κορυφής της Πορτογαλίας “έδειξε την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει το κοινωνικό της μοντέλο και να δώσει το σήμα για άμεση ανάκαμψη μετά την πανδημία”.

Όπως σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, “η ΕΕ δέχθηκε πολλές φορές κριτική και αμφισβήτηση, ότι δεν είναι γρήγορη, τολμηρή, αποτελεσματική. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο άντεξε και δε διαλύθηκε, όπως πολλοί προέβλεπαν, αλλά μέσα στα 71 χρόνια που γιορτάζουμε φέτος, αργά και σταθερά δυνάμωσε οικονομικά και πολιτικά”.

Υπενθυμίζει πως τα τελευταία δύο χρόνια “αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη μεγάλη συλλογική κρίση της πανδημίας, συγκεράζοντας τις διαφωνίες των μελών της και ανανεώνοντας το οπλοστάσιό της με πολιτικές αντισυμβατικές”.

“Το Ταμείο Ανάκαμψης, η χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, η ενιαία διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες ήταν μερικά μόνο καινοτόμα εργαλεία και βήματα προς τη βαθύτερη ολοκλήρωσή της”, σημειώνει.

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Πορτογαλίας, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως η Διακήρυξη του Πόρτο θέτει στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προσπαθειών μια δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς.

“Δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, αλλά και στην απόκτηση και εμπλουτισμό των εργασιακών δεξιοτήτων. Υποστηρίζει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, προωθεί την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων, ενώ βάζει στον πυρήνα της την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων. Ουσιαστικά, υλοποιεί την υπόσχεση της Ευρώπης στους πολίτες της για ευημερία, πρόοδο και σύγκλιση”.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει πως οι σχετικές ελληνικές προτάσεις που είχε υποβάλει στην “πορτογαλική προεδρία ενσωματώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο τελικό σώμα της Διακήρυξης, ενώ η Ελλάδα έτυχε ευρύτερης επιδοκιμασίας για την εποικοδομητική της στάση”.

Επισημαίνει πως η συζήτηση για την Κοινωνική Ευρώπη θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που ξεκινά σε λίγες μέρες με στόχο να συμφωνήσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε.

“Στην Ελλάδα, πιστεύουμε βαθιά σε αυτό τον πανευρωπαϊκό Διάλογο που ζητά τη φωνή και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών”, τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει: “Συμμετέχουμε ενεργά με προτάσεις και ιδέες, με αφετηρία τους 6+1 άξονες της ελληνικής πρότασης: το ευρωπαϊκό πλαίσιο ‘Αμυνας και Ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, την έρευνα και την καινοτομία με έμφαση στο ρόλο της νεολαίας, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ και το τρίπτυχο “Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα””.

“Τελικά, μέσα από τη Διάσκεψη, οι Έλληνες θα μπορέσουμε όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε τον σταθερό ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, αλλά και να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της ηπείρου μας. Να συστρατευτούμε δυναμικά στον αγώνα για μια νέα Ευρώπη, ανοιχτή, φιλόδοξη, ισχυρή”, υπογραμμίζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Γιατί, τέσσερις δεκαετίες μετά την ένταξή μας, βλέπουμε πια στην Ευρώπη το σπίτι μας. Και θέλουμε το σπίτι μας να είναι όχι μόνο ασφαλές και στέρεο, αλλά επίσης να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται συνεχώς. Με αυτό το στόχο, θα συνεχίσουμε και την επόμενη δεκαετία, ώστε το ευρωπαϊκό σπίτι μας να διαπρέψει στην παγκόσμια γειτονιά του”, καταλήγει. όπου πάνω από 20.000 ανθρακωρύχοι δραστηριοποιούνται επίσημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.