ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χ.Σταϊκούρας: «Θα επιδιώξουμε να αυξηθεί η προκαταβολή από τα 30,5 δις ευρώ που δικαιούμαστε από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Χ.Σταϊκούρας: «Θα επιδιώξουμε να αυξηθεί η προκαταβολή από τα 30,5 δις ευρώ που δικαιούμαστε από το Ταμείο Ανάκαμψης»

O Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξήσει τα 4 δις ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα ως προκαταβολή από τα 30,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 30,5 δις ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως τα δάνεια 12,7 δις ευρώ του Ταμείου που θα κατευθύνουν στον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας (μαζί με την μόχλευση) έναν επενδυτικό χώρο 57,2 δις ευρώ. Η εκταμίευση των πόσων θα ξεκινήσει μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2021 με μια προκαταβολή της τάξης των 4 δις ευρώ, αν και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό αυτό. Αν τελικά αυξηθεί η , τότε θα αλλάξει ισόποσα και η κατανομή των κονδυλίων 5,3 δις ευρω που δικαιούται η η χώρα για κάθε χρόνο έως το 2026

Σύμφωνα με το κ. Σταϊκούρα εν μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου -ακόμα και από το σκέλος των επιχορηγήσεων (περίπου 1,5 δις ευρώ)- θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε τα εξής έργα:

• Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκατ ευρώ
• Την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος για εναλλακτικές μορφές (υγεία γαστρονομία κλπ) με 260 εκατ ευρώ
• Την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα με 250 εκατ ευρώ
• Το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ με 450 εκατ ευρώ που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι από τα 33.135 δάνεια που δόθηκαν μεσώ του ΤΕΠΙΧ και του εγγυοδοτικού προγράμματος τα 23.417 (δηλαδή το 71%) κατευθύνθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 0 – 10 εργαζόμενους.

Τέλος αναφέρθηκε στην συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία λέγοντας πως οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι 20% περισσότερες από όσες θα γίνονταν ούτως η άλλως χωρίς το Ταμείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης λόγω των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΑΕΠ θα τρέξει εφέτος με ρυθμό 3,6% αντι 2,4% που θα περιορίζονταν χωρίς τους ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα, η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ μέχρι το 2026 υπολογίζεται σε 7% Επίσης το Ταμείο αναμένεται να συμβάλει στην δημιουργία 180.000 με 200.000 νέων θέσεων εργασίας (επιπλέον 4% στην απασχόληση)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.