Τα «μαθηματικά» της κυβέρνησης: Γιατί δεν «τρέχουν» οι εμβολιασμοί – Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που θέλουν να κρύψουν

Τα «μαθηματικά» της κυβέρνησης: Γιατί δεν «τρέχουν» οι εμβολιασμοί – Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που θέλουν να κρύψουν

Νέο «success story» με τους εμβολιασμούς εμφάνισε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υποστήριξε πως «κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στο άνοιγμα των εμβολιαστικών ομάδων, αλλά και στα κέντρα εμβολιασμού».

Ενώ έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της 14ης Μαΐου, είχαν εμβολιαστεί έως τότε 2.718.404 συμπολίτες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και 1.510.905 και με τις δύο δόσεις, που σημαίνει ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανέρχεται σε 39,87%, ενώ ποσοστό 14,38% θεωρείται πλήρως καλυμμένο εμβολιαστικά.

Μέχρι σήμερα, είπε, υπάρχουν 4.025.774 επιβεβαιωμένα ραντεβού και «εκτιμούμε ότι τον Ιούλιο περισσότεροι από το 50% των συμπολιτών μας θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι». Χαρακτήρισε την επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» ως ένα εθνικό εγχείρημα, το οποίο εξελίσσεται επιτυχώς και κυρίως εξελίσσεται ομαλά.

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι αυτά ανέρχονται σήμερα σε 1.517 σε όλη τη χώρα, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 1.018 κέντρα «και υπολογίζαμε ότι θα κάνουμε 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα. Σήμερα έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, ειδικά τον μήνα Μάιο, που θα έχουν γίνει 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως «έχουμε διασφαλίσει ποσότητες εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας, που επιθυμεί να εμβολιαστεί, χωρίς εμβόλιο».

Απαντώντας για το ποσοστό των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών και έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι είναι κατά πολύ υψηλότερο του 60% και καθημερινά παρουσιάζει τάση αύξησης, κάτι που όμως δεν ισχύει, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ειδικότερα, ανέφερε πως στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%. Από την ηλικιακή ομάδα των 80 έως 84 ετών, το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 69%. Για τις ηλικίες 75-79, το ποσοστό είναι στο 73%. Στην ομάδα 70-74 ετών ανέρχεται σε 59%.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ανέφερε πως ακόμα και τώρα μπορεί οποιοσδήποτε υγειονομικός να προσέλθει σε εμβολιαστικό κέντρο και να κάνει το εμβόλιο, εφόσον το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% των λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ, και αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί το 88% των γιατρών, το 62% των νοσηλευτών και το 63% των λοιπών εργαζομένων σε αυτά.

Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία:

Όπως είπε από 85 ετών και άνω το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%. Είναι ακριβώς το ίδιο ποσοστό που υπήρχε και πριν από μία εβδομάδα, άρα στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν πρόκειται να αυξηθεί άλλο το ποσοστό.

Από τους 80 ετών έως 84 το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 69%. Δηλαδή εδώ και μία εβδομάδα έχει ανεβεί κατά 1% το ποσοστό (ήταν 63% και 68% αντίστοιχα).

Για τις ηλικίες 75-79, το ποσοστό είναι στο 73%, όπως ακριβώς ήταν και πριν μία εβδομάδα. Στην ομάδα 70-74 ετών ανέρχεται σε 59%, έχει αυξηθεί κατά 1%.

Δηλαδή -τουλάχιστον με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα- το ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 70 ετών δεν πρόκειται να αυξηθεί άλλο ή θα αυξηθεί ελάχιστα.

Αυτό σημαίνει πως η ηλικιακή ομάδα η οποία είναι πιο ευάλωτη στον κορωνοϊό συνολικά δεν έχει ένα αρκετό ποσοστό για να χτιστεί τοίχος ανοσίας, καθώς χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και μόλις -και μετά βίας μάλιστα- μία ηλικιακή ομάδα το ξεπερνάει, αυτή των 75 έως 79 ετών. Φυσικά να σημειώσουμε εδώ πως τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζουν πως λόγω μεταλλάξεων πρέπει να εμβολιαστεί το 80-85% του πληθυσμού.

Τέλος αν και αυξάνονται αρκετά τα ποσοστά στους νέους, μέχρι στιγμής το ποσοστό για τους 25 έως 49 ετών είναι κάτι παραπάνω από 12%. Παραθέτουμε τον σχετικό πίνακα του ECDC (είναι από τις 13/5).

Να σημειωθεί πως για τους 30 έως 49 έχουν ανοίξει εδώ και αρκετές ημέρες οι εμβολιασμοί, παρόλα αυτά το ποσοστό δεν αυξάνεται με τους ρυθμούς που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Ακόμα χειρότερα είναι τα ποσοστά για τους 50 έως 59 ετών, καθώς αγγίζει μόλις το 25.1%.

Τέλος η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ότι αφορά τον συνολικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Φυσικά στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά αυτά τα νούμερα, δεν είναι άλλωστε περίεργο πως τις τελευταίες ημέρες «φουντώνουν» ακόμα περισσότερο οι συζητήσεις για «προνόμια» σε εμβολιασμένους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.