Ο Γ.Βαρουφάκης ζητά επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία – «Ως βουλευτής έχω υποχρέωση να διαμαρτυρηθώ»

Ο Γ.Βαρουφάκης ζητά επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία – «Ως βουλευτής έχω υποχρέωση να διαμαρτυρηθώ»

«Μικρό δράμα» χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το επεισόδιο ανάμεσα στον ίδιο και έναν αστυνομικό, στο αεροδρόμιο του Παρισιού, μόλις έφτασε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι ο αστυνομικός τον έσπρωξε και εκείνος διαμαρτυρήθηκε για κατάχρηση εξουσίας. «Το μικρό αυτό δράμα από μόνο του ήταν άνευ σημασίας. Δυστυχώς όμως λέει πολλά για το μέγα δράμα μιας Ευρώπης που αποδομείται και, έτσι, αφήνεται όλο και περισσότερο σ’ έναν αυταρχισμό χωρίς ειρμό, χωρίς λογική», αναφέρει στη δήλωσή του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο του Παρισιού.

«Αφού δήλωσα την πρόθεσή μου να προβώ σε μήνυση, με διασκέδασε η είδηση ότι ο αστυνομικός-δράστης προτίθεται να με μηνύσει με την σειρά του. Οι αστυνομικοί έχουν υποχρέωση να συλλαμβάνουν πολίτες που παρανομούν. (Αν παρανόμησα, γιατί δεν με συνέλαβε;) Μόνο οι πολίτες μηνύουν αστυνομικούς που κάνουν κατάχρηση αρχής», αναφέρει ακόμη μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Βαρουφάκης: Ως βουλευτής έχω υποχρέωση να διαμαρτυρηθώ
Μετά το συμβάν, ο δικηγόρος του πρώην υπουργού Οικονομικών κατέθεσε μηνυτήρια δήλωση. Σε αυτή, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ο κ. Βαρουφάκης, ζητά επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία, όπως και την επίπληξη των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι: «Ως Έλληνας πολίτης, κι εκλεγμένος μέλος της Βουλής των Ελλήνων, έχω υποχρέωση να διαμαρτύρομαι απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που στοχοποιούν τον οποιονδήποτε πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ως Ευρωπαίος πολίτης, αρνούμαι να αποδεχθώ την κανονικοποίηση τέτοιων συμπεριφορών στα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδίως σε σύνορα εντός της Σένγκεν τα οποία, υποτίθεται, έχουν καταργηθεί.

Πώς περιγράφει ο κ. Βαρουφάκης το επεισόδιο
«Μόλις έφτασα στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ και ενώ έβγαινε από το αεροπλάνο, ο αστυνομικός που στεκόταν στη ράμπα, δύο μέτρα από την πόρτα του αεροσκάφους, ζήτησε να δει το διαβατήριό μου.

Του έδωσα το διαβατήριο, όπως μου ζητήθηκε. Παρότι φάνηκε ικανοποιημένος που το διαβατήριο ήταν σε καλή κατάσταση, φάνηκε απρόθυμος να το επιστρέψει και είχε μια εχθρική έκφραση. Λίγες στιγμές αργότερα, μου επέστρεψε το διαβατήριο αλλά, καθώς ήμουν έτοιμος να φύγω, στάθηκε στη μέση του διαδρόμου, με ανοιχτούς τους αγκώνες του κάπως επιθετικά, αφήνοντας λίγο χώρο για να τον περάσω χωρίς να τον αγγίξω.

Με το διαβατήριο στο χέρι, τον πέρασα από τα δεξιά και ο δεξιός αγκώνας μου άγγιξε τον δικό του. Τη στιγμή που έγινε αυτό (αναπόφευκτα δεδομένης της στάσης του), αντέδρασε βίαια. Τον κοίταξα και είπα ότι είναι ανάρμοστο να συμπεριφέρεται έτσι ένας αστυνομικός σε επισκέπτη. Ωρα απάντηση, άρπαξε το διαβατήριό μου και μου ζήτησε να σταθώ στον τοίχο.

Αρνήθηκα και αμέσως απαίτησα να μιλήσω στον ανώτερό του. Αντέδρασε ακόμη πιο επιθετικά, αρνούμενος να φωνάξει οποιονδήποτε. Σε εκείνο το σημείο του είπα ότι, παρότι η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη απέναντι σε έναν επισκέπτη, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, αρνούμαι να ανεχθώ τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε όλους τους Ελληνες πολίτες και ως νεοεκλεγείς βουλευτής.

Πήρε πάνω από μισή ώρα για να φτάσει ο ανώτερός του. Ολη αυτή την ώρα, όλο το αεροσκάφος πέρασε δίπλα μου και ο αστυνομικός διατήρησε την επιθετικότητά του. Μια δυο φορές μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Αρνήθηκα δυνατά, γιατί η επιθετική συμπεριφορά του τον έκανε έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για εμένα και- επίσης- με βάση το αίτημά μου να μιλήσω στους ανωτέρους του. Ενα αίτημα που μου αρνούνταν με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε ανώτερος εκεί κοντά. Σίγουρα, σε μια ευαίσθητη εγκατάσταση όπως ένα αεροδρόμιο δεν θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ένας εύκαιρος ανώτερος αξιωματικός.

Στο τέλος, ένας ανώτερος έφτασε. Παρότι, αντίθετα με τον πρώτο, δεν ήταν επιθετικός, απέτυχε να λύσει το ζήτημα γρήγορα και διατήρησε μια αγένεια που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν ανώτερο αξιωματικό της γαλλικής αστυνομίας που υπηρετεί στο επίκεντρο της υποδοχής της χώρας. Αφού του εξήγησα τι είχε συμβεί, ζήτησα το διαβατήριό μου και μια συγγνώμη. Είπε ότι έπρεπε να μιλήσει με τον αστυνομικό του πρώτα. Αφού το έκανε, είπε ότι ο αστυνομικός ήθελε να υποβάλει καταγγελία σε βάρος μου! Στο μεταξύ, κρατούσε το διαβατήριό μου και απαίτησα από τον ανώτερο είτε να μου το επιστρέψουν, είτε να με συλλάβουν. Σε εκείνο το σημείο φάνηκε να ανησυχεί τόσο ώστε να μου επιστρέψει το διαβατήριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμπερασματικά, με την παρούσα επιστολή, επίσημα ζητώ μια επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία και μια επίπληξη για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται. Ως εκλεγμένο μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, είναι καθήκον μου να διαμαρτυρηθώ απέναντι σε τέτοια συμπεριφορά με στόχο όποιον πολίτη της Ελλάδας. Ως Ευρωπαίος πολίτης, αρνούμαι να αποδεχθώ την κανονικοποίηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς στα ευρωπαϊκά σύνορα στην ΕΕ, ιδίως σε σύνορα εντός της Σένγκεν τα οποία, υποτίθεται, έχουν καταργηθεί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.