Γ.Βαρουφάκης: «Είναι ανέντιμο ο Κ.Μητσοτάκης να μιλά για 72 δις ευρώ από την ΕΕ»

Γ.Βαρουφάκης: «Είναι ανέντιμο ο Κ.Μητσοτάκης να μιλά για 72 δις ευρώ από την ΕΕ»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε από το Ρέθυμνο και υποστήριξε πως «η εργατική τάξη έχει υποστεί τα πάνδεινα τη δεκαετία των μνημονίων και δυστυχώς πρέπει να ετοιμάζεται για νέες σκληρές μέρες στα χρόνια του πέμπτου μνημονίου που ξεκινάει του χρόνου», αναφορικά με την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, «η απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες είναι εκτός θέματος, διότι μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 19 δισ. ενισχύσεων μείον όμως, εκείνα τα οποία θα πρέπει να δώσουμε πίσω». Εξήγησε δε, ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα χρήματα αυτά παίρνονται με εγγυήσεις των κρατών-μελών, που κάποια στιγμή τα αποπληρώνεις». Τα υπόλοιπα δεκάδες δισεκατομμύρια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, απλά δεν υπάρχουν:

«…Πρόκειται για μία προσπάθεια συστηματικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Θα σας πω ένα πράγμα, ότι σε αυτό το ποσό, έχουν προσθέσει το ΕΣΠΑ ολόκληρης της εξαετίας. Αντί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης αυτό που θα έκανε ένας έντιμος πολιτικός, να παραδεχτεί στον ελληνικό λαό ότι το ΕΣΠΑ μειώθηκε (διότι αν δείτε το ποσό των 30 και κάτι δισ. για το ΕΣΠΑ είναι μικρότερο από την προηγούμενη εξαετία), δεν το έπραξε. Ένας έντιμος πρωθυπουργός, θα έλεγε ότι μας μείωσαν το ΕΣΠΑ. Ο κύριος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν το λέει αυτό, αλλά παίρνει το κουτσουρεμένο ΕΣΠΑ, το προσθέτει σε δάνεια που δεν πρέπει να πάρουμε διότι είμαστε ήδη πτωχευμένοι, το προσθέτει στα 19 δισ. και φτιάχνει 72 δισεκατομμύρια».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνάνε, πως κάθε μνημονιακός πρωθυπουργός, πριν επιβάλει μέτρα στην εργατική τάξη, καταστροφικά μέτρα, πάντοτε κάνει μία θρίαμβολογική παρουσίαση των δεκάδων δισεκατομμυρίων που θα φτάσουν από τις Βρυξέλλες. «Όπως έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου που μας έσωσε με τα 110 δισ., το έκανε ο κύριος Σαμαράς το 2012, το έκανε ο κύριος Τσίπρας που ζημίωσε και αυτός την Ελλάδα με την κωλοτούμπα, όταν το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ… Κάθε μνημονιακή καταστροφή, ουσιαστικά ξεκινάει με μία θριαμβευτική ανακοίνωση για δεκάδες δισεκατομμυρίων που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Αυτό έγινε και σήμερα», είπε και κάλεσε την ελληνική τάξη και τον ελληνικό λαό να οργανωθούν πάνω και πέρα από κομματικές ταυτότητες μιας και χρειάζεται όπως είπε, μία παλλαϊκή συστράτευση.

«Διότι αυτή τη φορά, δεν έχουμε την δικαιολογία του 2010 ότι δεν γνωρίζαμε. Αυτή τη φορά γνωρίζουμε, και το ΜέΡΑ25 θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια τόσο για να αντιδράσουμε στο πέμπτο μνημόνιο όσο και να αντιδράσουμε στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις συλλογικότητες, στα κινήματα», τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης από την Κρήτη, καταθέτει όπως είπε, ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την προστασία των πολιτών, με θεσμικές τομές που επανακτούν εκ μέρους του ελληνικού λαού του ελληνικού Κοινοβουλίου, εργαλεία σημαντικά τα οποία έχει απωλέσει το ελληνικό Δημόσιο και τα έχει πάρει στα χέρια της η τρόικα. Τομές όπως εξήγησε, που αφορούν στην άμεση μείωση φορολογικών συντελεστών για μικρομεσαίους, 15% για τις μικρές και 20% για τις μεσαίες επιχειρήσεις, κατάργηση όλων των προπληρωμένων φόρων, κουρέματα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσων έχουν πληγεί όπως στον τουρισμό λόγω του κορωνοϊού, στα ταμεία, στην εφορία και ιδίως τις τράπεζες.

«Επιμένω στη λέξη κουρέματα και όχι αναβολές με πανωτόκια», είπε χαρακτηριστικά. Πέρα από αυτό, έκανε λόγο και για μία σειρά από θεσμικές τομές όπως: «Κατάργηση του Υπερταμείου, δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, το ΤΑΙΠΕΔ καταργείται και εντάσσεται η δημόσια περιουσία στην αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε να δημιουργούνται επενδυτικές ροές, χωρίς να γίνεται εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ένα σύστημα δηλαδή συναλλαγών για να το πω απλά, τόσο στο

Δημόσιο όσο και στους ιδιώτες. Μία σειρά επίσης από δράσεις εναντίον της φοροδιαφυγής των μεγαλοσχημόνων, όπως έχουμε και μία σειρά από τομές που τις παρουσιάζουμε ως κόμμα, με τη μορφή κανονικού σχεδίου νόμου, για να μας κρίνετε εσείς οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες και να μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημά σας, αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση τι θα κάναμε».

Σχετικά με την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι: «όσο θυμόμαστε, ζούμε σε μία χώρα που η γείτονα χώρα, όταν ένιωθε το καθεστώς της να τρίζει κάτω από τα πόδια της, είτε ήταν ο Εβρέν, είτε ο Οζάλ, είτε σήμερα ο Ερντογάν, δημιουργεί, η γείτονα χώρα, εντάσεις. Εμείς πρέπει να δείξουμε εθνική ομοψυχία και ψυχραιμία και πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, τι σημαίνει casus belli για μας. Διότι, το να βγάζεις υπέρεθνικόφρονες κορώνες και την τελευταία στιγμή να αποχωρείς, δεν είναι μέθοδος για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων μας».

Ζήτησε μάλιστα την άμεση κατάργηση της συμφωνίας με το Ισραήλ και τον Νετανιάχου, με την EXON MIOBIL, με τον Τραμπ με την TOTAL, διότι «οι εξορύξεις δεν μας χρειάζονται. Οι εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υδρογονάνθρακες οι συγκεκριμένοι είναι οικονομικά ασύμφοροι και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν στον Ερντογάν εξαιρετική ευκαιρία να προβάλει την ηγεμονική ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή στη Λιβύη και να δημιουργεί θερμά επεισόδια, ή την υπόνοια, τον κίνδυνο, την απειλή θερμών επεισοδίων, με στόχο να διευρύνει την γκάμα των θεμάτων που πρέπει να συζητήσουμε Ελλάδα και Τουρκία».

Μιλώντας για την περίοδο 2021-2027, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 είπε ότι αν δεν υπάρξει μία παλλαϊκή συστράτευση για την ακύρωση του πέμπτου μνημονίου, βλέπει μία «περαιτέρω επιδείνωση της σκοτοδίνης που ζούμε τα τελευταία χρόνια: Ένα πέμπτο μνημόνιο της τάξης του 9% με 10% του ΑΕΠ, σε ό,τι αφορά νέα μέτρα αντίστοιχο με ότι ζήσαμε το 2010 σε μία χώρα που έχει ήδη ερημοποιηθεί, και που δεν υπάρχει καθόλου λίπος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με το ένα πόδι οδηγείται στο λουκέτο».

Σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι: «Εάν συνεχίσουμε την πολιτική του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Μητσοτάκη να κάνουμε λυκοφιλίες στη βάση του ότι ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μας, όπως όταν είδα τον κύριο Χαφτάρ, τον αιμοσταγή αυτόν πολέμαρχο, μέσα στην ελληνική Βουλή, να εμφανίζεται δίπλα μας, δίπλα μου στη Βουλή, προσκεκλημένος του κυρίου Μητσοτάκη, τότε σκέφτηκα τι φιάσκο είναι αυτό και μου θύμισε την περίοδο της επίσκεψης Κάρατζιτς. Για άλλη μία φορά η ελληνική διπλωματία ποντάρει σε ένα ψόφιο άλογο και μάλιστα σε ένα δολοφονικό άλογο. Δεν είναι τρόπος αυτός άσκησης της διπλωματίας μας».

Τέλος σε ό,τι αφορά τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα και αφορούν την υπόθεση στο Μάτι και όσα ακούστηκαν από τον τότε αρχηγό της πυροσβεστικής, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως: «Εμείς στο ΜέΡΑ25, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, έχουμε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουμε στο αηδιαστικό παιχνίδι της ενοχοποίησης, της μιας πολιτικής παράταξης από την άλλη πολιτική παράταξη. Γιατί σε τελική ανάλυση στην ίδια χώρα ζούμε και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται εδώ και 30 χρόνια. Και ο κόσμος μας, γνωρίζει ότι γίνονται απίστευτα σκάνδαλα, απίστευτες απάτες εναντίον του δημοσίου συμφέροντος, όπως υποθέσεις Novartis, Siemens.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την απολυταρχία με την οποία κυβερνούν οι εκάστοτε κυβερνώντες, είτε είναι Νέα Δημοκρατία, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μία διαδικασία όπου η σημερινή κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, χαρακτηρίζει την προηγούμενη ένοχη, η προηγούμενη χαρακτηρίζει τη σημερινή ένοχη, και τελικά, σε μία χώρα που όλοι είναι ένοχοι, κανένας δεν είναι ένοχος. Τελικά το μόνο πράγμα που ενοχοποιείται είναι ο κοινοβουλευτισμός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι δεν συμμετέχουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, σε καμία προανακριτική: «…Θέλουμε να ζούμε σε μία χώρα όπου υπάρχει πραγματικός διαχωρισμός εξουσιών και δεν μασκαρεύονται οι βουλευτές προσποιούμενοι τους εισαγγελείς» είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.