ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Οι Ελληνες κατακτούν την Ασία» – Την Κυριακή δωρεάν με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ το νέο τεύχος ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ!

«ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Οι Ελληνες κατακτούν την Ασία» – Την Κυριακή δωρεάν με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ το νέο τεύχος ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ!

Με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, κυκλοφορεί αύριο 15/01 το νέο τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ& ΙΣΤΟΡΙΑ του μεγαλύτερου ελληνικού περιοδικού της ιστορίας των ένοπλων συγκρούσεων και των διπλωματικών/πολιτικών/στρατηγικών γεγονότων που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία από την πρώτη ημέρα που εμφανίστ ηκε οργανωμένο κράτος επάνω στην στην Γη.

Με συνολική διάθεση περισσότερων από 15.000 αντιτύπων, ο ΠΟΛΕΜΟΣ & ιΣΤΟΡΙΑ ήδη από το πρώτο τεύχος της νέας περιόδου κέρδισε το αναγνωστικό κοινό και κατάφερε να “ξεκολλήσει” από τα τάμπλετ, τα laptop και τα κινητά χιλιάδες νέους που ήρθαν σε επαφή με την πραγματικά ιστορία τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διδάχθηκαν δεν διδάχθηκαν κάν στα σχολεία τους.

Διαβάσαν και πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά τα αληθινά γεγονότα, προϊόντα μιας ιστορικής έρευνας που διήρκεσε πάνω από μια 20ετία, όση και η εκδοτική ζωή του ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ.

Στο νέο τεύχος οι άγνωστες εκστρατείες του Αλέξανδρου και πριν από αυτόν η εμπέδωση της Μακεδονικής Ηγεμονίας και η, δια της σπάθης, αναγκαστική ενοποίηση των Ελλήνων από τον πατέρα του Φίλιππο τον Β’, είναι μόνο μερικά από τα κεφάλαια που φωτίζουν το κορυφαίο γεγονός της αρχαία εποχής, τουλάχιστον μέχρι την έλευση των μεσαιωνικών χρόνων.

Η ένωση των Ελλήνων-πλην Λακαιδεμονίων-υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου, βασιλιά της Μακεδονίας στην εκστρατεία κατάλυσης του περσικού κράτους ήταν από μόνο του κοσμοϊστορικό γεγονός για την εποχή εκείνη και έχει αφήσει τα σημάδια της μέχρι σήμερα σε όλη αυτή την τεράστια έκταση 5.2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την Αίγυπτο μέχρι την Ινδία.

Ο Αλέξανδρος  είναι αυτός που κατάφερε να υλοποιήσει για πρώτη φορά την «Πανελλήνια Ιδέα»· μια ιδεολογία που οραματιζόταν την ένωση και συστράτευση των Ελλήνων, υπό μια ισχυρή κεντρική εξουσία, με σκοπό την εκστρατεία εναντίον των Περσών για την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας.

Η Πανελλήνια Ιδέα διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Γοργία σε λόγο που απηύθυνε στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας το 392 π.Χ. Κύριος εκφραστής της όμως υπήρξε ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης, οποίος προέτρεψε σθεναρά τον Φίλιππο να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής το 346 π.Χ.

Ανάμεσα από δεκάδες διαλέκτους που μιλούσαν την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας οι Έλληνες, ξεπηδάει μέσα από τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου μία, γνωστή σήμερα ως «Ελληνιστική Κοινή». Δημιουργείται δηλαδή για πρώτη φορά μια κοινή διαλέκτος ανάμεσα στους Έλληνες, η οποία συνδυάζει στοιχεία από τις βασικές διαλέκτους της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (αττική, δωρική, ιωνική και αιολική) και αποτελεί τον προπομπό της δημοτικής γλώσσας που μιλούμε σήμερα στην Ελλάδα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος αλλάζει το ρουν της ιστορίας, μετατρέποντας τον Ελληνισμό σε μια τεράστια υπερεθνική πολιτιστική δύναμη.

Η ελληνική γλώσσα εξαπλώνεται σε μια έκταση 5.2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την Αίγυπτο μέχρι την Ινδία, και γίνεται διεθνής (lingua franca). Αποτελεί κύρια γλώσσα εκμάθησης και το βασικό εργαλείο επικοινωνίας και συναλλαγών ανάμεσα σε εκατοντάδες διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Ιδρύονται δεκάδες ελληνικές πόλεις, πολλές άλλες μετονομάζονται, αποικιοκρατούνται και συνδέονται με καινούργια δίκτυα δρόμων. Δημιουργούνται βιβλιοθήκες, ωδεία, θέατρα, γυμναστήρια, και έρχονται σε επαφή, συνοίκηση και συγχρωτισμό αλλοεθνείς με τον ελληνικό πολιτισμό.

Δημιουργούνται για τους Έλληνες νέες βιοτικές και οικονομικές ευκαιρίες, εφάμιλλες με αυτές που προέκυψαν από την ανακάλυψη του λεγόμενου Νέου Κόσμου τον 16ο αιώνα. Το εμπόριο διεθνοποιείται, ενώ το δημογραφικό & οικονομικό πρόβλημα της Αθήνας και των υπόλοιπων πόλεων-κρατών που επισήμανε ο Ισοκράτης αντιμετωπίζεται άμεσα πολλοί Έλληνες θα μεταναστέψουν στην Ασία για πάντα.

Και όταν χάραξε η νέα αποχή με την έλευση του Χριστιανισμού τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην ελληνική γλωσσα, 350 χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κυριαρχίας του Ελληνισμού, εν μέσω της ρωμαϊκής κατοχής.

Ολο αυτό το υπέροχο και μοναδικό πολεμικό ταξίδι τελείωσε πρόωρα, όχι με ήττα του αήττητου Αλέξανδρου, αλλά με απλή “παραίτηση” του από την ζωή”, υπό συνθήκες που ακόμα και σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ολα αυτά και πολλά άλλα σχετικά, στο ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ που κυκλοφορεί αύριο Κυριακή με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.