Bild: Ο Σόιμπλε προετοιμάζει πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Bild: Ο Σόιμπλε προετοιμάζει πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται για μια συνέχιση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild.

Οπως αναφέρει η Bild, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μια ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή της Γερμανίας, στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Γιατί ο Σόιμπλε ταλαντεύεται για την υπόσχεση που έδωσε για την Ελλάδα;», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα “εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους o ισχυρός άνδρας της Γερμανίας ετοιμάζει σχέδιο για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  

Μόλις διέρρευσε το σχέδιο Σόιμπλε, άρχισαν οι… γκρίνιες στο αδελφό βαυαρικό κόμμα της Μέρκελ, τους Χριστιανοκοινωνιστές  (CSU). «Η ιδέα είναι αμφιλεγόμενη», έσπευσε να δηλώσει ο Πέτερ Ράμσαουερ, πρωτοκλασάτο στέλεχος του CSU, ειδικός σε θέματα οικονομικών, επισημαίνοντας ότι, ο Σόιμπλε «σπάει την πρόσφατη συμφωνία». 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών έχουν διαρκέσει μήνες εξαιτίας των διαφορών αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενέργειας καθώς επίσης και τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα συμμετάσχει μόνο εάν πρόκειται για το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και εφόσον περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία του προγράμματος, αλλά το Βερολίνο αρνείται να χορηγήσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους». 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το επίμαχο  δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στην Κάτω Βουλή μία τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετέχει. Όπως υπενθυμίζει η Bild, o Σόιμπλε προηγουμένως είχε υποσχεθεί στην Bundestag ότι το πακέτο διάσωσης θα προχωρούσε μόνο στην περίπτωση που θα συμμετείχε το ΔΝΤ σε αυτό.  Η γερμανική εφημερίδα χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της, αναφέρει ότι ο Σόιμπλε θεωρεί πως το κενό που θα αφήσει η αποχώρηση του ΔΝΤ θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ η τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Bundestag πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν διαθέσιμο για να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.