ΔΟΛ: Οι τράπεζες αρνούνται να συναινέσουν σε λύση χωρίς εξυγίανση και νέους επενδυτές

ΔΟΛ: Οι τράπεζες αρνούνται να συναινέσουν σε λύση χωρίς εξυγίανση και νέους επενδυτές

Οι πιστώτριες τράπεζες που κατέχουν πλέον τις μετοχές του ΔΟΛ δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν από την έλευση Μουλόπουλου στον Οργανισμό και ενεργοποίησαν την διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία του ομίλου, εκπέμποντας ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμιά λύση που δεν θα περιλαμβάνει νέους επενδυτές και κατάθεση βιώσιμου σχεδίου εξυγίανσης του Ομίλου.

Κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με σαφώς τροποποιημένες θέσεις για τον ΔΟΛ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έναν ιστορικό και έγκυρο δημοσιογραφικό όμιλο, παρότι όπως είπε, ο ίδιος υπέστη από αυτόν ένα πολύμηνο «μπούλινγκ». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νέο θεσμικό πλαίσιο για την «διάσωση» υπερχρεωμένων ΜΜΕ κάνοντας ονομαστική αναφορά «στον ΔΟΛ, το ΕΘΝΟΣ και στον Ελεύθερο Τύπο».

«Με αποκλειστική ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν τα οικονομικά, κινδυνεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγηθούν στον γκρεμό. Εμένα δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία. Δεν υπήρξε πολιτικός που να δέχθηκε τέτοιο μπούλινγκ από το συγκεκριμένο συγκρότημα. Όμως οι εργαζόμενοι είναι κάτι άλλο. Θα είναι αρνητική εξέλιξη να κλείσει ο ΔΟΛ, το Εθνος, ο Ελεύθερος Τύπος» τόνισε.

«Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσει όμως δεν έχουμε μαγικές λύσεις. Αν βρεθούν επενδυτές, να συμβάλουμε στο πλαίσιο του νόμου και σε αυτό που οι τράπεζες μπορούν να συζητήσουν. Όμως επενδυτές δεν υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες δεν προθυμοποιούνται να βοηθήσουν. Οι εργαζόμενοι απαιτούν λύσεις. Ζητούν όσο διαρκεί η εκκαθάριση, που στον ΔΟΛ ξεκινά το επόμενο διάστημα, να υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μην χαθεί η εμπορική αξία. Έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε. Δεν θα γίνει αυτό όμως κάτω από το τραπεζι με καμία συνδιαλλαγή. Δεν μπορεί όμως να γίνει μόνο για ένα συγκρότημα και αν δεν βρει την μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων. Ολοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα τις μυστικές συναντήσεις που είχε με τον Σταύρο Ψυχάρη παρουσία της… γάτας Ιμαλαΐων: «Εσείς δεν είστε που κάνατε μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη παρέα με μια γάτα; Εσείς τις κάνατε. Αν κάτι χάλασε στην μοιρασιά είναι δικό σας πρόβλημα. Εσείς μυστικά συναντήσατε εκδότες. Το να συναντάς μυστικά εκδότες και μετά να αφήνεις υπονοούμενα, γεννά ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Ο κ. Μουλόπουλος ως τι εμφανίζεται και τι ρόλο θα παίξει; Μηπως ο εκπροσωπεί μεγάλα κεφάλαια ή έχει προσωπικά κεφάλαια για την σωτηρία οργανισμού;».

Εκτός αυτού ο αρχηγός της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε νέα μυστική συνάντηση «Παππά, Μουλόπουλου, Ψυχάρη» κι υπογράμμισε: «Επιχειρήσατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και τώρα το κάνετε με εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε μετά τους συναντήσατε. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφείο τύπου της κυβέρνησης ενώ κάποιους άλλους τους εκβιάζετε χρησιμοποιώντας δικαστικές εκκρεμότητες».

Ειδικότερα για την υπόθεση ΔΟΛ είπε ότι «επιχειρήσατε να πάρετε τον έλεγχο με τοποτηρήτή τον Μουλόπουλο που δεν πιστεύω ότι το έκανε από μόνος του. Αυτό τον άνθρωπο είχατε το θράσος να τον υποδείξετε ως αντιπρόεδρο στο ΕΣΡ αυτή είναι η αντίληψή σας για τις ανεξάρτητες αρχές».

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την τοποθέτηση Μουλόπουλου στο ΔΟΛ εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά λέγοντας στην αρχή της τοποθέτησής της στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό ότι «δεν καταφέρεται να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ channell και τώρα ετοιμάζετε το ΣΥΡΙΖΑ news». «Αφήστε τα περί άδολης σχέσης του με το συγκρότημα. Πρόκειται για προσπάθεια να στήσετε καθεστώς ενώ καταρρέετε» συνέχισε σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία έκανε λόγο και για ένα «μέρος του τραπεζικού συστήματος που χρησιμοποιείται απροκάλυπτα για να ελεγξετε την ενημέρωση».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν στην τοποθέτησή του και ο Σταύρος Θεοδωράκης, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραδώσει τον ΔΟΛ στον Μπόμπολα: «Η κυβέρνηση περνά σε άλλη πίστα. Μετά από τις προσπάθειες συνεννόησης με τη διαπλοκή, αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και αναλαμβάνει η ίδια με τους ανθρώπους της τους Δημοσιογραφικούς Ομίλους» τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού. «Σήμερα ο κ. Ψυχάρης πέρασε την πόρτα του ανακριτή αφού πρώτα έβγαλε την ανακοίνωση ότι παραδίδει τον όμιλο στον έμπιστο του κ. Τσίπρα. Χθες η κυρία Δούρου ανέθεσε την ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου στον όμιλο Μπόμπολα με έκπτωση 53%. Οσα δηλαδή κατήγγειλε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι ο Μπόμπολας θέλει να αναλάβει τον ΔΟΛ και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την κυβέρνηση».

Ο νέος ισχυρός παράγοντας του Ομίλου δεν εμφανίστηκε χθες στη Μιχαλακοπούλου, αλλά παραχώρησε αρκετές συνεντεύξεις για να τονίσει ότι θα παράσχει την βοήθειά του στη Διοίκηση χωρίς ο ίδιος να είναι επενδυτής, ή να αναζητήσει επενδυτές.

Χθες δεν εμφανίστηκε στο γραφείο του ούτε ο διευθυντής του Βήματος Αντώνης Καρακούσης που όλο αυτό το διάστημα ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας του Σταύρου Ψυχάρη με τους εργαζομένους, ενώ κανείς άλλος δεν φρόντισε να δώσει διευκρινίσεις σε αυτούς, για την ανακοίνωση που εκδόθηκε και πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες αναμένεται να καταθέσουν εντός της ημέρας αίτηση για την υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Δένδια. 

Μάλιστα, οι τράπεζες που στο παρελθόν είχαν δανειοδοτήσει τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, προτείνουν να αναλάβει την εκκαθάριση ως ειδικός διαχειριστής η εταιρεία Grant Thornton.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπαγωγής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, που μεταξύ άλλων εκδίδει τις εφημερίδες «το Βήμα» και «τα Νέα», σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, μπορεί να απαιτηθεί ένα δίμηνο, σε ακραία περίπτωση ακόμη και τρεις μήνες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το τι μπορεί να γίνει στο μεσοδιάστημα καθώς δεν υπάρχει ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας.

Πηγές των πιστωτριών τραπεζών ανέφεραν ότι προτίθενται να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο δικαστική διαδικασία σε σχέση με το μέλλον του ΔΟΛ.

Από την ημέρα διορισμού του, ο ειδικός διαχειριστής έχει προθεσμία 12 μηνών για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, ενώ με τον διορισμό του μπορεί να ξεκινήσει πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης προκειμένου η εταιρεία -εν προκειμένω ο ΔΟΛ- να μην οδηγηθεί σε απαξίωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ασφαλείς πληροφορίες από τις πιστώτριες τράπεζες αναφέρουν ότι δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση για κούρεμα των δανείων που βαραίνουν τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη σε ποσοστό 70-80% προκειμένου να εμπλακεί στην επόμενη ημέρα του ΔΟΛ ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ή ο ιδιοκτήτης του ΠΗΓΑΣΟΥ Φώτης Μπόμπολας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.