ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ενα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο: Ο πόλεμος του 1940-’41 στον Π&Ι – Σήμερα ΔΩΡΕΑΝ με τον Ελεύθερο Τύπο

Ενα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο: Ο πόλεμος του 1940-’41 στον Π&Ι – Σήμερα ΔΩΡΕΑΝ με τον Ελεύθερο Τύπο

Στο νέο τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ που κυκλοφορεί σήμερα δωρεάν σε όλη την Ελλάδα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, θα βρείτε το δέκατο τεύχος της σειράς “ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ” με αφιέρωμα στον πόλεμο του 1940-’41.

Ολες οι μεγάλες και συγκλονιστικές μάχες από την ανάσχεση της ιταλικής επίθεσης στην Πίνδο, μέχρι το Πόγραδετς, την ιταλική σφαγή στο Υψωμα 731, τον ηρωικό αγώνα των Οχυρών στην γερμανική εισβολή και τέλος την εποποιία της ελληνικής άμυνας στην μάχη της Κρήτης.

Ο ηρωικός αγώνας της Ελλάδος εναντίον της συμμαχίας Ιταλίας, Γερμανίας, Βουλγαρία και Αλβανίας κατά τους επτά συνολικά μήνες του πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940 – 31 Μαΐου 1941) αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Έχει όμως και ιστορική σημασία ευρύτερη, γιατί επηρέασε πολλαπλά την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συνέβαλε κρίσιμα στην έκβασή του.

Ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος ξεκίνησε από την επιθυμία της Ιταλίας και του φασιστικού καθεστώτος της Ρώμης να κερδίσει μία εύκολη επιτυχία, και δι’ αυτής να αναδειχθεί σε ρυθμιστική δύναμη της Νότιας Βαλκανικής, αλλά και να πλαγιοκοπήσει τις βρετανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο και την Αίγυπτο.

Ουσιαστική αφετηρία του ελληνο-ιταλικού πολέμου αποτελεί η άνοιξη του 1939, όταν τα ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αλβανία και διαφάνηκαν ξεκάθαρα τα επεκτατικά σχέδια της Ρώμης.

 Από τότε η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά  αποδύθηκε σε έναν αγώνα με τον χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει την χώρα να σφυρηλατήσει  το εθνικό φρόνημα. 

Καθοριστικός παράγοντας των επιλογών του Μεταξά στο διπλωματικό επίπεδο ήταν η πρόταξη του γεωπολιτικού παράγοντα. Πίστευε απόλυτα ότι η ικανοποίηση της πρωταρχικής φροντίδας για την κατοχύρωση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας δεν ήταν δυνατόν να διασφαλιστεί ερήμην της σύμπραξης με την Μ. Βρετανία.

Οι έντονες προσπάθειες από τον Μεταξά για να εξασφαλίσει την στρατιωτική βοήθεια των Βρετανών πριν την διαφαινόμενη ιταλική επίθεση, συνάντησαν την απροθυμία τους και την στρατιωτική τους αδυναμία, διότι θεωρούσαν την Τουρκία στους στρατηγικούς τους υπολογισμούς πολύ πιο σημαντική πιθανή σύμμαχο, γι’ αυτό και υπογράφθηκε με την τελευταία το 1939. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αρχική άρνηση της Βρετανίας, έδωσε την ευκαιρία στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να καταγάγουν μια ιστορική νίκη κατά των ιταλικών στρατευμάτων και να αναγκάσουν τους πάντες να παραδεχθούν την αξία των Ελλήνων πολεμιστών…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.