Γερμανικός Τύπος: «Όχι, ευχαριστώ» λέει η Αυστρία σε πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: «Όχι, ευχαριστώ» λέει η Αυστρία σε πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου σχολιάζει το ζήτημα του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες-μέλη, με αφορμή τις αυστριακές επιδιώξεις για εξαίρεση της Βιέννης από τις σχετικές υποχρεώσεις.

«Πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα: Όχι ευχαριστώ!» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, το οποίο αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο του κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε ότι η Αυστρία δεν επιθυμεί να υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες από τις δύο μεσογειακές χώρες.

«Σαν να βρισκόμαστε ήδη εν μέσω προεκλογικού αγώνα, το SPÖ και το ÖVP δεν χάνουν ευκαιρία να ανταλλάσσουν δηλώσεις αντιπάθειας. Ακόμη κι αν κατά βάση έχουν την ίδια άποψη. 

Αυτό συμβαίνει και στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων» σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Η Αυστρία εισπράττει στο θέμα των προσφύγων την άρνηση των Βρυξελλών» σημειώνει η Die Welt, στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλούμενη σχετική δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν.

Όπως τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου «η Αυστρία διεκδικεί έναν ειδικό ρόλο στη διαμάχη για την κατανομή των προσφύγων, εντός της ΕΕ. Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν θέλει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να εξαιρεθεί η χώρα του».

Παρά το γεγονός ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνωρίζει σε γενικές γραμμές την ορθότητα του προγράμματος με στόχο τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, τονίζει ότι η χώρα του «έχει ανταποκριθεί με το παραπάνω στις ευθύνες της από την αρχή της προσφυγικής κρίσης» σημειώνει η Welt, επισημαίνοντας ότι έχει εκπνεύσει η παράταση ενός χρόνου εξαίρεσης από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, που είχε δοθεί στη Βιέννη λόγω των αυξημένων βαρών που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης το 2016.

Το ζήτημα έχει γίνει λόγος δημόσιων προστριβών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, του κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ).

Όπως εκτιμά σε ανταπόκρισή της, από τη Βιέννη, η Süddeutsche Zeitung, «ο αυστριακός κυβερνητικός συνασπισμός ερίζει για την προσφυγική πολιτική που θα εφαρμοστεί στο εξής, επιφανειακά. Διότι ουσιαστικά τα δύο κόμματα δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να εκθέσουν το ένα το άλλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το κυριότερο είναι να υπάρχει φασαρία, πρωτοσέλιδοι τίτλοι», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου, προσθέτοντας ότι «συνολικά πρόκειται για 1.900 πρόσφυγες που θα πρέπει να κατανεμηθούν στην Αυστρία. Μια εφικτή αποστολή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.