24ωρη απεργία εργαζομένων του Τύπου και ΜΜΕ – Ποιες οι προτάσεις της ΕΣΗΕΑ

24ωρη απεργία εργαζομένων του Τύπου και ΜΜΕ – Ποιες οι προτάσεις της ΕΣΗΕΑ

24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα από τις 06.00 της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 06.00 της Τετάρτης, 27 Σεπτεμβρίου 2017…

Από τις 6 το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 06.00 της Τετάρτης, 27 Σεπτεμβρίου 2017 θα «σιγήσει» η ενημέρωση καθώς οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία καταγγέλλοντας κυβέρνηση και εργοδοσία για κωλυσιεργία σχετικά με την αναζήτηση βιώσιμης λύσης για τη διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ.

Η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος σε ανοιχτή επιστολή τους , διατυπώνουν τις προτάσεις της Ένωσης για την εξασφάλιση 50 εκ-55 εκατ ετησίως που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, επισημαίνει ότι «εκατοντάδες συνάδελφοι έμειναν άνεργοι, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς δεδουλευμένα και με αβέβαιο μέλλον, ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.
Η κατάρρευση παντοδύναμων εκδοτικών εταιρειών, με φόντο ένα δυσμενές και ρευστό οικονομικό σκηνικό έφερε νέα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, την δυναμική του οποίου αναμένουμε όλοι να μετρήσουμε για το μέλλον όχι μόνο του κλάδου και των συναδέλφων μας αλλά κυρίως για αυτή την ίδια την ενημέρωση, την αξιοπιστία, την ανεξαρτησία της, την ελευθεροτυπία.»


Και οι ραγδαίες μεταβολές στον χώρο μας κορυφώνονται δραματικά με την εξάντληση πλέον κάθε ορίου στην διαπραγμάτευση με τους εργοδότες για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Μετά από ένα χρόνο χωρίς αγγελιόσημο και άκαρπες τριμερείς συναντήσεις με το Υπ. Εργασίας και τους εργοδότες για την ανεύρεση εσόδων για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, έχουμε φτάσει πλέον σε αδιέξοδο. Η κωλυσιεργία και η άκαμπτη στάση μέρους των εργοδοτών σε συνδυασμό με την αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, η οποία επιβάλλεται να αναλάβει την πρωτοβουλία να νομοθετήσει βιώσιμη λύση για τη σωτηρία και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στον συντονισμό και την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Για τους λόγους αυτούς, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλα τα Μέσα από τις 06.00 της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 06.00 της Τετάρτης, 27 Σεπτεμβρίου 2017.

Με το ασφαλιστικό ανοιχτή πληγή και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε πλήρη διάλυση τα Δ.Σ. των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την απεργία και να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή της Μαρίας Αντωνιάδου, Προέδρου Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ και του Σταύρου Καπάκου, Γενικού Γραμματέα Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εποχή του τζάμπα τελείωσε. Βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τώρα

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, βάλαμε στην άκρη τις διαφορές μας, και ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο αγώνα για την διάσωση και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ την ίδια ώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα-“βουνά” του Πήγασου, του ΔΟΛ, των μεγάλων καθυστερήσεων καταβολής δεδουλευμένων κ.ά. Η ΕΣΗΕΑ, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, κατέθεσε μια ρεαλιστική πρόταση* στην τριμερή συνάντηση της 24ης Ιουλίου, τονίζοντας, μάλιστα, την τεράστια σημασία του συμβολισμού, αφού την ημέρα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας, θα μπορούσαμε να βάλουμε τις βάσεις για μια συμφωνία διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, που θα άνοιγε το δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας της ενημέρωσης, οι άνθρωποι της οποίας δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της ανεργίας, της καταβαράθρωσης των αμοιβών, της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων, της κρίσης αξιοπιστίας.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Οι εργοδοτικές οργανώσεις επέλεξαν την τακτική της κωλυσιεργίας, νομίζοντας, ίσως, ότι η εποχή του τζάμπα θα συνεχιστεί. Ότι θα συνεχίσουν να μην καταβάλουν εισφορές για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η εργοδοτική ένωση των καναλιών επιμένει να θέτει διαρκώς θέματα, που θα μετατρέψουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε ένα επαγγελματικό ταμείο ενώ, ως προς την θέσπιση πόρου 4-5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, την συνδέει με μείωση της φορολογίας και τη μη καταβολή των 3,5 εκατομμυρίων ετησίως για τις άδειες, που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Μάλιστα, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, ο εκπρόσωπος των καναλαρχών πήρε πίσω το ενδεχόμενο καθιέρωσης εισφοράς 4% επί του τζίρου, καθώς την εξίσωσε με το ποσό, που καλούνται να καταβάλουν τα κανάλια για τις άδειες.

Αρνητική, ως προς την καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ, ήταν και η ένωση των εργοδοτών Διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος! Η συμμετοχή των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΣΗΕΑ, καθώς στο μέλλον θα ενισχύεται ο κύκλος εργασιών τους και ο ρόλος τους στην ενημέρωση. Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ δεσμεύεται ότι θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την εγγραφή στην Ένωση των εργαζομένων δημοσιογράφων στα Μέσα αυτά και την ασφάλισή τους στον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει και η συμμετοχή των συνδρομητικών καναλιών. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ, με τους επικεφαλής του ΟΤΕ και της NOVA, βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς φαίνεται να συμφωνούν στην εισφορά επί των διαφημιστικών εσόδων τους για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Θετική ήταν και η στάση της ΕΡΤ στην πρόταση της ΕΣΗΕΑ, όπως διατυπώθηκε στην συνάντηση που είχαμε με τη νέα διοίκησή της.

Η ΕΣΗΕΑ κατέβαλε ύστατη προσπάθεια και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, σε χρόνο που δεν θα σχετίζεται με την αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Δυστυχώς, οι εργοδότες ακολούθησαν την τακτική της κωλυσιεργίας, ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ να απειλείται με κατάρρευση και να αδυνατεί να καταβάλει συντάξεις και να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΕΣΗΕΑ αναζήτησε και νέες δυνατότητες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και η κατάρρευση του ΕΔΟΕΑΠ, ζητώντας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να τον ευχαριστήσουμε για αυτό.

Μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και ενώ ορισμένοι «άπιστοι Θωμάδες» και «δημόσιοι κατήγοροι» του Διαδικτύου, διέδιδαν από την πρώτη στιγμή ότι τα έχουμε βρει παρασκηνιακά με τους εργοδότες, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν σχεδόν το 93% των κονδυλίων που απαιτούνται, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να πολιτικοποιήσει το θέμα, ζητώντας συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου, έστω την ύστατη στιγμή, να στηρίξουν πολιτική λύση ευρύτερης αποδοχής, για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο των ρεαλιστικών μας προτάσεων. Ήδη συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος μας δήλωσε ότι θα στηρίξει μια λύση για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ έχουμε ζητήσει συνάντηση από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την αναβλητικότητά της και να αναλάβει τώρα νομοθετική πρωτοβουλία για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, στην κατεύθυνση των προτάσεων της ΕΣΗΕΑ, και εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προκειμένου να στηριχθεί η λύση αυτή από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, να τύχει δηλαδή ευρείας αποδοχής στη Βουλή. Αν πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση όσα έλεγε στις συναντήσεις που είχαμε, ότι, δηλαδή, οι προτάσεις μας μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, οφείλει να πάρει πρωτοβουλία τώρα, εγκαταλείποντας την αναβλητικότητά της, τη στιγμή που ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Όποιος μπορεί να δει κάτω από την επιφάνεια θα καταλάβει ότι η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για την στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί στην πραγματικότητα πρόταση στήριξης της ενημέρωσης. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα βάλουμε θηλιά στα μέσα ενημέρωσης, δεν θα δεχτούμε όμως την επιστροφή στην εποχή της δουλείας. Αν υιοθετηθεί η πρόταση μας, η ΕΣΗΕΑ στη συνέχεια θα πάρει και νέα πρωτοβουλία για συνολικότερα μέτρα στήριξης των μέσων ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά, καλώντας τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στον διάλογο, καθώς η λειτουργία της ενημέρωσης δεν είναι μια συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά θεμελιώδης αξία κάθε δημοκρατικής πολιτείας.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι ενώσεις των εργαζομένων απευθύνουν δημόσια προειδοποίηση προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση: Το τζάμπα τελείωσε! Βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τώρα. Εμείς, οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση, κατεβαίνουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ένα νέο «Σύνταγμα» για τον τύπο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τους λειτουργούς της ενημέρωσης. Δεν ζητάμε ειδικά προνόμια, θεμελιώδη «αστικά» δικαιώματα διεκδικούμε για επικούρηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η στάση της ΕΣΗΕΑ, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ήταν στάση ευθύνης. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί λύση. Και, σε κάθε περίπτωση, δεσμευόμαστε ότι, όποια λύση προκριθεί, θα τεθεί στην ετυμηγορία των συναδέλφων. Κυβέρνηση και εργοδότες ας πάρουν επιτέλους τις ευθύνες τους: Η εποχή του τζάμπα τελείωσε. Βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τώρα!

Συμμετέχουμε στην απεργία της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου 2017. Δίνουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση της 24 Ιουλίου και την διμερή με την κυβέρνηση της 6ης Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:

1.ΕΝΙΑΙΟΣ-ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΕΔΟΕΑΠ: Ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με τους εργαζόμενους στα όλα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζόμενους στον περιοδικό τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του Διαδικτύου(θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).

2. ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Εργοδοτών 6-8% ( αναδρομικά από 1/1/2017), εργαζομένων 6%, και συνταξιούχων 6%.

ΣΥΝΟΛΟ 12-14% πράγμα που σημαίνει έσοδα 12-15 εκατομμύρια ευρώ.

3.ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ: 5% σε όλες τις επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερα οι εύρωστες, δηλαδή τα κανάλια, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ορισμένα φορολογικά κίνητρα, και λιγότερα οι εφημερίδες που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν.

Προσδοκώμενα ΕΣΟΔΑ: περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το Ίντερνετ πρέπει να νομοθετηθεί η ένταξη των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ. Ακόμη πρέπει να υπάρξει πρόνοια ότι δεν θα εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη από τα έξοδα των εταιριών, που διαφημίζονται σε μέσα που δεν είναι αναγνωρισμένα (μητρώο, ΕΣΡ) για να κτυπηθούν όσοι είναι σε φορολογικούς παραδείσους

4. ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΕΔΟΕΑΠ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ:

Αγορά υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώσει το κόστος ο ΕΔΟΕΑΠ, και να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερες επιλογές. Να διατηρηθούν οι επιπρόσθετες παροχές, που έχουν οι ασφαλισμένοι όπως θέση νοσηλείας, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανό Όφελος 3-5 εκατομμύρια ευρώ.

5. ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει μέρος της ενίσχυσης, που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτικά να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Πιθανά έσοδα 5 εκατομμύρια ευρώ

6.ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ:

Δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θέσπιση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.

7.ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιοσήμου. Προσδοκώμενα έσοδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έσοδα πάνω από 50-55 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο στηρίζεται άλλα και ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί και αποτελεί συστατικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.