ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μια μοναδική δωρεάν έκδοση για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και τους πρωταγωνιστές του

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μια μοναδική δωρεάν έκδοση για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και τους πρωταγωνιστές του

Κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα η νέα ΣTΡΑΤΗΓΙΚΗ με αποκαλυπτική έρευνα για το πραγματικό ισοζύγιο ισχύος Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο.

Μαζί με το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία περιοδικό Άμυνας και Ασφάλειας, θα βρείτε δύο μοναδικά δώρα:

Ενα βιβλίο για το πώς οργανώθηκε, πώς εκτελέστηκε και πώς επικράτησε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, και ένα συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού Πόλεμος και Ιστορία για την Τουρκοκρατία και τις άγνωστες ελληνικές επαναστάσεις από την Άλωση του 1953 μέχρι το 1808.

To βιβλίο «21η Απριλίου: Το πραξικόπημα και οι πρωταγωνιστές του» είναι μία μοναδική στο είδος της έκδοση προϊόν ιστορικής έρευνας για τπ τι προηγήθηκε και το τι ακολούθησε του στρατιωτικού κινήματος της 21ης Απριλίου, μέχρι το αποτυχημένο αντικίνημα του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

Συγκεκριμένα διαβάστε:

Η “Σ” παρουσιάζει για πρώτη φορά το ολοκληρωμένο ισοζύγιο ισχύος Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή και αναλύει γιατί το Δ’ΣΣ, υπό τις προϋποθέσεις της αποτελεσματικής ηγεσίας και της χρησιμοποίησής του ως εργαλείου άσκησης εξωτερικής πολιτικής μπορεί να αποβεί ως το “το δυνατό χαρτί” της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: Σενάριο προσβολής στρατηγικών υποδομών της Τουρκίας με βλήματα cruise SCALP-EG

Η προσβολή και καταστροφή οικονομικής σημασίας υποδομών στόχων στο έδαφος της Τουρκίας αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί την κορωνίδα της ελληνικής αποτρεπτικής πολιτικής. Αν ο αντίπαλος δεν είναι βέβαιος ότι θα «αιμορραγήσει» σε μεγάλο βαθμό και ότι θα κινδυνέψει να ανατραπεί η εσωτερική του πολιτική και κοινωνική ισορροπία, δεν πρόκειται ουδέποτε να «συγκρατηθεί» από ενέργειες οι οποίες θα στοχεύουν στην επέκταση και τον έλεγχο αυτών που θεωρεί ως «κίνδυνο».

M-60T Sabra & LEO-2A4 – Τα κύρια άρματα μάχης του τουρκικού Στρατού και η δράση τους στην Συρία

Τον Απρίλιο του 2010 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των 170 M-60A1 του τουρκικού Στρατού στο επίπεδο M60T ή M60A1 Sabra Mk2. Μαζί με τα 354 LEO2A4 συνιστούν ένα υπολογίσιμο αρματικό δυναμικό. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για το κατά πόσο ήταν αποδοτικό το πρόγραμμα αναβάθμισης.

Παρά τις απώλειες στην Συρία, ειδικά στις μάχες της Al-Bab και του Εfrin το δυναμικό των παραπάνω αρμάτων μάχης δεν μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ BVR ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Το τέλος των dogfights;

Οι σύγχρονες αεροπορικές εμπλοκές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε βασικές κατηγορίες: Αυτές που εκτυλίσσονται σε μεγάλες αποστάσεις πέρα του ορίζοντα (BVR) και σε αυτές που εκτυλίσσονται σε μικρές αποστάσεις εντός της οπτικής ακτίνας (WVR). Το ερώτημα που απασχολεί στο περιβάλλον του Αιγαίου είναι πως μπορεί να εξελιχθεί μια εναέρια συμπλοκή μεγάλων σχηματισμών μεταξύ της ΠΑ και της τουρκικής Αεροπορίας σε μεγάλες αποστάσεις.

ΑΦΡΙΝ: Με αυτά τα όπλα οι Τούρκοι άλλαξαν την Συνθήκη της Λωζάνης στην Συρία

Στις 20 Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός εκμεταλλευόμενος το συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο εξαπέλυσε την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων στην επαρχία της Αφρίν στην Βόρεια Συρία και συνορευόμενη με τα τουρκικά σύνορα με στόχο να διευρύνει την «νεκρή ζώνη» μεταξύ Κούρδων και τουρκικών συνόρων. Η επιχείρηση που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου όταν ανακηρύχθηκε η πόλη της Αφρίν υπό τουρκική κατοχή πλέον συνεχίζεται με σειρά απλών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων προς τα νότια της Επαρχίας.

Μάλιστα η επιχείρηση ήταν ένας τεράστιος αγώνας της κυβέρνησης Ερντογάν για να δείξει προς το εξωτερικό την δύναμη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (που «αναγεννήθηκε» μετά το πραξικόπημα) και δεύτερον τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Μονομαχία πυροβολικού: Το σενάριο «θερμής» κρίσης χαμηλής έντασης στο Αιγαίο

Το ελληνικό πυροβολικό στο Ανατολικό Αιγαίο αντιμετωπίζει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική πρόκληση: Το σύνολο των συστημάτων του βρίσκεται εντός της ακτίνας δράσης του δυνητικού αντιπάλου, έχει περιορισμένο χώρο ελιγμών και πρέπει όχι μόνο να πλήξει τον αντίπαλο αλλά πρωτίστως να καταφέρει να επιβιώσει από το εχθρικό πυροβολικό, τα πυρά των εχθρικών αεροσκαφών αλλά και των οπλισμένων UAV που σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους στους ουρανούς του Αιγαίου.

Απέναντι στο ελληνικό πυροβολικό των νησιών βρίσκεται μια ανεξάντλητη δύναμη πυρός με αχανές στρατηγικό βάθος, η οποία εκσυγχρονίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Κύπρος- Γαλλία συμμαχία; – Το Παρίσι θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην ασφάλεια της Κύπρου;

Μια πολύ σημαντική συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής φύσεως η οποία επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα στην Γαλλία να υπερασπιστεί τις επενδύσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεπώς τις εργασίες της γαλλικής TOTAL, θα κυρώσει η κυπριακή Βουλή.

POTEZ 633: Τα «Mirage του 1940» – Η δράση τους στην ΕΒΑ

Η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) παράγγειλε είκοσι τέσσερα αεροσκάφη ελαφρού βομβαρδισμού Potez 633, λίγο πριν την έναρξη του Β’ ΠΠ. Από αυτά παρελήφθησαν τελικά δεκατρία, εκ των οποίων ένα καταστράφηκε κατά την παράδοση. Έτσι, τα δώδεκα εναπομείναντα εντάχθηκαν το 1938 στην 31η Μοίρα Βομβαρδισμού. Αποτέλεσαν το «γαλλικό» σμήνος της ΕΒΑ το 1940, κάτι ανάλογο με την σημερινή 114ΠΜ με τα Mirage 2000 & Mirage 2000-5.

Mαχητικό Rafale F.3

Η γαλλική «απάντηση» στα μαχητικά 5ης γενιάς

Η πρόταση από την Γαλλία για την προμήθεια από την Ελλάδα δύο Μοιρών του γαλλικού μαχητικού Rafale στην έκδοση F.2 έχει φέρει νέα δεδομένα στην επείγουσα υπόθεση ενίσχυσης της ΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη ιδιαίτερα σήμερα όπου μια πιθανή ένοπλη «περιπέτεια» με την Τουρκία είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ.

Τα νέα αυτά δεδομένα ταυτόχρονα φέρουν ανακατατάξεις στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς όσο αυτό αναλύεται από ελληνικής πλευράς, τόσο αναδεικνύονται προβλήματα στην υλοποίησή του, προβλήματα που έχουν να κάνουν με το υπερβολικό κόστος, μειωμένα επιχειρησιακά αποτελέσματα κ.α.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.