Το αμερικανικό δίκτυο CNBC βλέπει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC βλέπει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Η δημοσιογράφος Σίλβια Αμάρο του αμερικανικού δικτύου CNBC γράφει ότι «υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη για τις οποίες κανείς δεν μιλάει – αλλά θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές».

«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο και προσθέτει:

«Η θητεία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο κι ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα κληθεί σε πρόωρες εκλογές».

«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους στο σενάριο μας, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος», δηλώνει στο δίκτυο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος για το ευρώ στην «Societe Generale».

«Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι, από τον Αύγουστο έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει ξεκάθαρη πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg» τον περασμένο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης της Ν.Δ.

«Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θα ζητούσε νέες εκλογές.Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες μετά από την κριτική που δέχτηκε από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κόμματός του, ΣΥΡΙΖΑ και που οι επενδυτές θεωρούσαν κίνδυνο για την ελληνική οικονομία», γράφει το CNBC και προσθέτει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά μία ξεκάθαρη θέση κατά της λιτότητας, αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, παρ’ όλ’ αυτά, έθεσαν σε εφαρμογή τις πολιτικές που ζήτησαν οι πιστωτές κι έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση της οικονομίας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», επισημαίνει Ζσολτς Ντάρβας, υψηλόβαθμος συνεργάτης του think tank «Bruegel».

Παρόλα αυτά, οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να είναι θετικές για την ελληνική οικονομία, ανέφεραν οι αναλυτές στο «CNBC».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, το κόμμα της Κεντροδεξιάς, Νέα Δημοκρατία, θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, αν γίνονταν σήμερα εκλογές – ποσοστό 28,9%, με διαφορά τουλάχιστον δέκα μονάδες – 10,3%- από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«O ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώθηκε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016″,όπως δήλωσε στο CNBC η Τζόαν Χόι, διευθύντρια για την Ευρώπη στο «Τhe Economist Intelligence Unit».

Ωστόσο, «οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ενόψει εκλογών»,αναφέρει η ίδια. “Ο Τσίπρας είναι ένας αποτελεσματικός πολιτικός αγωνιστής και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βάση στήριξης στον δημόσιο τομέα”,προσθέτει.

«Οι αναλυτές είναι θετικοί στο ότι και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών. Σύμφωνα με τον Ζσολτ Ντάρβας, υψηλόβαθμο συνεργάτη του «think-tank» Bruegel, ακόμη κι αν οι εκλογές διεξαχθούν νωρίτερα από το προγραμματισμένο,δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πολλές πολιτικές διαφορές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό χρέος”, υπογράμμισε η Τζόαν Χόι στο αμερικανικό δίκτυο υποστηρίζοντας ότι, ως αποτέλεσμα,η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πάντα ελάχιστο περιθώριο για αύξηση των δαπανών. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι περίπου το 180% του ΑΕΠ της».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.