ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με δύο μοναδικά δώρα: Μονογραφία Mirage 2000/-5 και βιβλίο για την KGB!

Κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με δύο μοναδικά δώρα: Μονογραφία Mirage 2000/-5 και βιβλίο για την KGB!

Επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων Νέων Μαχητικών Αεροσκαφών συστήνει η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου μέσα στο επόμενο 18μηνο να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση. Η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, που κυκλοφορεί από σήμερα σε όλη την Ελλάδα, αποκαλύπτει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει προεγκρίνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος

Βάσει της δήλωσης του υπουργού Εθνικης Αμυνας Π.Καμμένου, η τελική επιλογή θα γίνει το 2021 και θα αφορά τουλάχιστον 30 μαχητικά για την αντικατάσταση, κατ’αρχήν των F-4E Peace Icarus, της 117 ΠΜ.

Επίσης, η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κυκλοφορεί με δύο μεγάλα δώρα:

-Μία μοναδική στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά, βιβλίο-μονογραφία για τα μαχητικά Mirage 2000 και Mirage 2000-5 της ΠΑ και της γαλλικής Αεροπορίας, με δεκάδες ανέκδοτες φωτογραφίες.

Το μαχητικό αεροσκάφος που μονοπώλησε, δυστυχώς αρνητικά το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, λόγω της τραγωδίας του σμηναγού (Ι) Γιώργου Μπαλταδώρου έξω από την Σκύρο, στηρίζει την αεράμυνα του κεντρικού Αιγαίο, με έδρα της 114 ΠΜ στην Τανάγρα, αποτελεί την μοναδική πλατφόρμα υποστρατηγικού όπλου της ΠΑ (των βλημάτων cruise SCALP-ΕG) και επίσης την μοναδική πλατφόρμα βλημάτων αέρος-επιφανείας (AM-39 Exocet) της ΠΑ.

-Δεύτερο δώρο, ένα βιβλίο για την μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο αδίστακτη υπηρεσία πληροφοριών που γνώρισε μέχρι σήμερα ο πλανήτης, την σοβιετική KGB.

Από την ίδρυσή της, η KGB απέβλεψαν να αποτελέσει “το σπαθί και η ασπίδα” της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτό αποτυπώνεται και στο επίσημο έμβλημα της οργάνωσης: Την ασπίδα και το σπαθί.

Ενα βιβλίο με ειδικό κεφάλαιο στο πιο «διάσημο» στέλεχός της: Τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β.Πούτιν!

Συγκεκριμένα, στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορείτε να διαβάσετε:

– ΝΕΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑ: Έρχεται απόφαση σε 36 μήνες!

Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην συνέντευξη Τύπου στις 25 Απριλίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι μέχρι το 2030 θα υπάρξει επιλογή Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, ανάλογα με το είδος της τουρκικής απειλής (απόκτηση μαχητικών stealth F-35A 5ης γενιάς και αντιαεροπορικών συστημάτων S-400) που θα έχει σχηματιστεί εκείνη την εποχή, ουσιαστικά σήμανε την έναρξη του προγράμματος για την απόκτηση Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.

Διαβάστε ποια είναι τα μαχητικά αεροσκάφη της short list.

– Επιχείρηση «SUGA» – Το σχέδιο εισβολής της Τουρκίας σε Λέρο, Φούρνους και Οινούσσες

Ο θάνατος στο τέλος Απριλίου του 75χρονου Τούρκου ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, (Özden Örnek) που θεωρείται ο «πατέρας» του σύγχρονου τουρκικού Ναυτικού έφερε στην επιφάνεια πάλι το ναυτικό σκέλος του σχεδίου «Βαριοπούλα», το σχέδιο Suga, στο οποίο όχι απλώς συμμετείχε ενεργά αλλά ήταν και ήταν αυτός που το κατάρτισε. Ο ίδιος καταδικάστηκε το 2012 ως «συνωμότης κατά της δημοκρατίας» λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση και έμεινε 41 μήνες στη φυλακή αν και τελικά αθωώθηκε.

– ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΡΟΥΚΕΤΟΒΟΛΩΝ RM-70: Απόκτηση δυνατότητας πλήγματος στην μικρασιατική ενδοχώρα

Η εντολή δίνεται. Πυρ! Και μέσα σε ένα καταιγισμό που διαρκεί 20 δευτ., 40 ρουκέτες των 122 χλστ. σαρώνουν μια επιφάνεια 30.000 τ.μ. με 256 κιλά εκρηκτικής ύλης στα σχεδόν 20χλμ εμβέλειας!

Και αυτή η έκταση καλύφθηκε από τα πυρά ενός και μόνο εκτοξευτή ρουκετών τσεχοσλοβακικής προέλευσης τύπου RM-70, το σύστημα όπου αποτελούσε τον “χαμένο κρίκο” του ελληνικού πυροβολικού μεταξύ αυτοκινούμενων πυροβόλων και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Όμως ακόμα και αυτά τα συστήματα που πιστά συνεχίζουν να υπηρετούν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, απαιτείται να παραμείνουν στην αιχμή της τεχνολογίας γιατί απλά οι απειλές εξ ανατολών γιγαντώνονται και κάθε σύστημα που βρίσκεται στα χέρια του ΕΣ θα πρέπει να είναι ικανό να αντιμετωπίζει κάθε απειλή.

– ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: Έρχονται νέα όπλα μακρού πλήγματος

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), με την απόκτηση των βλημάτων SCALP-EG βρέθηκε να έχει στην κατοχή της ένα όπλο με εμβέλεια άνω των 450 χλμ., ικανό να προσβάλλει στόχους στρατηγικής σημασίας στην ενδοχώρα του αντιπάλου.

Η προσθήκη του SCALP-EG στο οπλοστάσιο της ΠΑ, της έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να απειλήσει καλά προστατευόμενους στόχους και να επιφέρει πλήγματα ακριβείας, χωρίς να είναι ανάγκη να εκθέσει η ίδια τα μαχητικά της αεροσκάφη και πληρώματα στην εχθρική αεράμυνα.

Παράλληλα η χρησιμοποίηση του όπλου από γαλλικά Rafale κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Συρία έφερε το SCALP-EG και τα όπλα μακρού πλήγματος για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.

– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ LEO2Α4: Προτάσεις εκσυγχρονισμού των «αιλουροειδών» του ΕΣ απέναντι στην τουρκική απειλή

Μια σημαντική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας στις 25 Απριλίου και δεν είναι άλλη από την επιλογή αναδόχου για την βιομηχανική κατασκευή των τουρκικής σχεδίασης αρμάτων μάχης ALTAY.

Έτσι η εταιρία BMC Automotive Industry and Trade Inc. είναι αυτή που κέρδισε την κατάρτιση της σύμβασης για την παραγωγή σε μαζικό ρυθμό του νέου τουρκικού άρματος μετά την απόρριψη του της BAFO της εταιρίας Otokar η οποία είχε αναπτύξει τέσσερα πρωτότυπα, με βάση το συμβόλαιο του 2007 ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Η BMC μαζί με την TÜMOSAN έχουν αναλάβει τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του συγκροτήματος ισχύος των αρμάτων ALTAY που προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτα κράτη και θα παραχθούν μετά τα 250 της αρχικής παρτίδας, τα οποία θα διαθέτουν κινητήρα της γερμανικής MTU το γνωστό Eurpowerpack.

– ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ: Το θανατηφόρο «εργαλείο» του ΓΕΕΦ

Οι Κύπριοι Καταδρομείς αποτελούν ένα από τα πιο επίλεκτα συγκροτήματα μάχης του ΓΕΕΦ. Η Διοίκηση Καταδρομών (ΔΚΔ/ΓΕΕΦ), με το Σύνταγμα Καταδρομών έχει να επιτελέσει ένα ιδιαίτερο δύσκολο και κρίσιμο έργο σε περίοδο κρίσης. Για αυτό ακριβώς το λόγο η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των δυνάμεων των Καταδρομών της ΕΦ κινείται σε τόσο υψηλά επίπεδα.

– 335 ΜΟΙΡΑ «ΤΙΓΡΗΣ»: Επιχειρώντας με τα Advanced F-16C/D Block 52+

Η Μοίρα 335 όπως και η 336 είναι δύο από τις ιστορικότερες Μοίρεςτης Πολεμικής Αεροπορίας.

Σήμερα και οι δύο Μοίρες επιχειρούν με το κορυφαίο μαχητικό 4ης γενιάς F-16C/D Block 52+ Advanced.

Η προμήθεια του F-16 Adv. ενίσχυσε περισσότερο την δύναμη της ΠΑ καθώς η συγκεκριμένη έκδοση του αεροσκάφους διαθέτει νέες δυνατότητες που απουσίαζαν μέχρι πρότινος από την ΠΑ.

– ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ Μ109: Το «στοίχημα» του εκσυγχρονισμού τους από τον ΕΣ και της απόκτησης δυνατότητας πλήγματος στις τουρκικές FoF

Τα 223 γερμανικά μεταχειρισμένα πυροβόλα Μ-109Α3 GEA2 που παρέλαβε η Ελλάδα από τα γερμανικά αποθέματα, μετρούν ήδη σε ελληνική ή γερμανική υπηρεσία 30 χρόνια και η ανάγκη εκσυγχρονισμού τους είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. Κυρίως είναι υπαρκτή και άκρως απαραίτητη η ανάγκη αύξησης του βεληνεκούς τους.

Η εκτέλεση πυρών σε μεγάλη απόσταση (διπλή από την σημερινή των περίπου 30 χλμ.) με αποτέλεσμα να πληγούν οι Follow-on-Forces είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη για το σύγχρονο πυροβολικό, αλλά και για τις επιχειρησιακές ανάγκες των επόμενων ετών.

– USS CVN-75 HARRY S.TRUMAN: Το πανίσχυρο αμερικάνικο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο

Το αεροπλανοφόρο Harry Truman (Η.Τ.) είναι το δεύτερο νεότερο αεροπλανοφόρο που χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια στο αμερικανικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα, είναι το ένατο πυρηνοκίνητο, και το όγδοο της κλάσης Νίμιτζ. Το σκάφος εισήλθε στη Μεσόγειο στις 18 Απριλίου στο πλαίσιο νέας ανάπτυξης στις ζώνες ευθύνης του 6ου και του 5ου αμερικανικού Στόλου.

– ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: «Χαστούκι» από την Ρωσία στην Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Το αίτημα της Ρωσίας από την κυπριακή Δημοκρατία για την έγκριση άσκησης σε περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία αποτέλεσε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτό γιατί η Ρωσία έτσι ουσιαστικά αναγνωρίζει την κυριαρχία της κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την ΑΟΖ.

– ΙΣΤΟΡΙΑ: Η Ελληνική Στρατιωτική Αεροπορία μεταξύ 1914 & 1918

Η περίοδος της Στρατιωτικής Αεροπορίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, αποτελεί ένα από τα πλέον ουσιώδη κεφάλαια της αεροπορικής ιστορίας στην Ελλάδα, καθώς στην χρονική περίοδο μεταξύ 1914 και 1918 τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του αεροπορικού Όπλου στη χώρα μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.