ΔΩΡΕΑΝ στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η Συνθήκη της Λωζάννης που καθόρισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα – Ενα μοναδικό βιβλίο

ΔΩΡΕΑΝ στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η Συνθήκη της Λωζάννης που καθόρισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα – Ενα μοναδικό βιβλίο

Η νέα «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ», το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία περιοδικό άμυνας στην Ευρώπη, κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα με τρεις μοναδικές προσφορές δωρεάν:

– Ενα βιβλίο για την Συνθήκη της Λωζάννης: Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται βιβλίο για την συγκεκριμένη Συνθήκη η οποία καθόρισε τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας το 1923 (εκτός της περιοχής των Δωδεκανήσων που ενώθηκε με την Ελλάδα με την Συνθήκη των Παρισίων το 1947) μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά καθόρισε και τα σύνορα της Τουρκίας στα ανατολικά της.

Για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σύγγραμα για την Συνθήκη που η Αγκυρα σήμερα θέλει να αλλάξει, τροποποιώντας σύνορα και εφευρίσκοντας «τουρκικές μειονότητες» στην Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνθρωποι που «έβλεπαν» το μέλλον – Υπήρξαν πραγματικά προφήτες και προρρήσεις για τα μεγάλα γεγονότα;

Ενα συλλεκτικό μονοθεματικό τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ : Ο πόλεμος της Κορέας και η ελληνική συμμετοχή.

Η μεγαλύτερη υπερπόντια ελληνική εκστρατεία στην μακρινή Κορέα για την υπεράσπιση των ιδεωδών του Ελεύθερου Κόσμου και την αντιμετώπιση της κομμουνιστικής επίθεσης.

Επίσης στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορείτε να διαβάσετε:

– Ο ΕΣ προ των πυλών της απόκτησης αμερικανικών μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M2A3 Bradley.

Διαβάστε στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ όλες τις λεπτομέρειες για την πιο σημαντική εξέλιξη στον Ελληνικό Στρατό την τελευταία δεκαετία.

– P-3ΗΝ Orion: Tο ΠΝ αποκτά το καλύτερο ΑΦΝΣ της Ευρώπης

Η παράδοση στο ΠΝ του πρώτου αναβαθμισμένου αεροσκάφους P-3B αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη στο πρόγραμμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και Α/Υ πολέμου, το οποίο έχει παρουσιάσει καθυστέρηση.

Δεν πρόκειται για το αεροσκάφος του πλήρους πακέτου εξοπλισμού που θα τοποθετηθεί στα υπόλοιπα τέσσερα του ιδίου τύπου, αλλά αυτού της λεγόμενης «ενδιάμεσης λύσης», εντούτοις η παραλαβή του από το ΠΝ και την 353ΜΝΑΣ συνιστά μια θετική εξέλιξη καθώς έτσι θα ξεκινήσει η εντατική εκπαίδευση του προσωπικού που θα επανδρώσει τα υπόλοιπα αεροσκάφη.

– Mirage 2000EGM/BGM: Αποφασίστηκε η αναβάθμισή τους!

Tα τελευταία 30 νέα μαχητικά που παρέλαβε η ΠΑ ήταν το 2009, ενώ στο μεταξύ μεσολάβησε η απόσυρση περισσότερων από 50 μαχητικών (A-7E/RF-4E) – πρακτικά χωρίς κανέναν αντικαταστάτη.

Αυτό όμως που στο μεταξύ διογκώθηκε επικίνδυνα ήταν το πρόβλημα των Mirage 2000EGM/BGM τα οποία δεν αναβαθμίστηκαν και υστερούν τεχνολογικά, παρά το γεγονός ότι έχουν να προσφέρουν πολλά στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας ως φορείς των AM-39 Exocet.

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι τελικά θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της αναβάθμισης των συγκεκριμένων και τόσο πολύτιμων αεροσκαφών για την ΠΑ.

– ΟΗ-58D Κiοwa Warrior: Πολλαπλασιαστής ισχύος σε Αιγαίο και Έβρο

Η άφιξη των 70 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D Kiowa στην Ελλάδα αναμφισβήτητα αποτέλεσε τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών στις ΕΔ, εν μέσω πλήρους εξοπλιστικής απραξίας.

Η παρουσία των OH-58D στην ΑΣ θα δώσει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στον αντιαρματικό αγώνα αλλά κυριότερα στις αντιαποβατικές επιχειρήσεις, αλλά και στις αποστολές επιτήρησης κατά τις νυχτερινές ώρες στο Αρχιπέλαγος, καθώς τα ελικόπτερα θα αναπτυχθούν σε περιοχές της ΑΣΔΕΝ.

– F-35A Vs F-15EX: Η αμερικανική Αεροπορία θέλει και τα δύο

Το F-35A αποτελεί το κορυφαίο αμερικανικό μαχητικό κρούσης σήμερα 5ης γενιάς. Το πρόγραμμα αν και παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση και υπέρβαση σε κόστη συνιστά προτεραιότητα για την αμερικανική Αεροπορία και οι πρώτες Μοίρες είναι επιχειρησιακές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Η εμφάνιση όμως της νέας έκδοσης F-15EX φαίνεται πως αντλεί πόρους από τον προϋπολογισμό της USAF και το αεροσκάφος φαντάζει ως μια λύση συμπληρωματική του F-35 και χαμηλότερου κόστους.

– Πρόγραμμα MID-LIFE UPDATE ΦΡΕΓΑΤΩΝ MEKO-200HN: Προτεινόμενα «πακέτα» εκσυγχρονισμού μέχρι 150 εκ. €

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη για ένα πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων, απόλυτα αναγκαίο, μετά την εξοπλιστική απραξία των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών σίγουρα αποτέλεσαν μια θετική εξέλιξη.

Ανάμεσα στα προγράμματα που επιβεβαιώθηκαν ήταν και αυτό του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ του ΠΝ, το οποίο ανέβηκε στα 150 εκατ. ευρώ από τα 100 που είχε μειωθεί από τον αρχικό προϋπολογισμό των 400 εκατ. ευρώ.

H σύμβαση ο φάκελος του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού,υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου από τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί την επιτάχυνση στις διαδικασίες δρομολογήσεως προγραμμάτων που αφορούν κατά προτεραιότητα το Πολεμικό Ναυτικό, μετά την προώθηση της προμήθειας 4 νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R, συμβάσεως FOS για τα υπάρχοντα S-70 Aegean Hawk και νέων τορπιλών υποβρυχίων.

Το συνολικό ύψος αυτών των σημαντικών προγραμμάτων για το Πολεμικό Ναυτικό, προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200ΗΝ είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ και στις προθέσεις του ΥΠΕΘΑ είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ΓΔΑΕΕ και να υπογραφεί σύμβαση εντός του 2019, ώστε από το 2020 να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Το πρόγραμμα αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2023-24, επιτρέποντας μικρές ετήσιες δόσεις. Υποψήφιες ανάδοχοι που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, είναι οι SAAB AB, Thales και Lockheed Martin Canada.

– SMALL DIAMETER BOMB (SDB): Το όπλο των F-35 αλλάζει τα δεδομένα στις αποστολές αέρος-εδάφους

Το πρόγραμμα για τη δημιουργία της βόμβας μικρής διαμέτρου ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές της προηγουμένης δεκαετίας όταν έγινε αντιληπτό από την αμερικανική Αεροπορία και το Ναυτικό ότι η ανάγκη για ένα όπλο το οποίο θα είχε το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα με τις μεγάλες συμβατικές και κατευθυνόμενες βόμβες αλλά θα έπρεπε να μεταφέρεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Το πρόγραμμα απέδωσε με δύο βασικά σχέδια βομβών τα SDB I και ΙΙ που με τη σειρά τους οδήγησαν στη δημιουργία των GBU-39 και GBU-53.

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

– Το Λονδίνο αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ: Πώς η αντίδραση της Λευκωσίας συνδέεται με την υπόθεση της Δημοκρατίας του Μαυρικίου για τις βάσεις;

Οι προκλητικές και ανθελληνικές τοποθετήσεις της Βρετανίας αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ, την οποία το Λονδίνο αποκάλεσε «αμφισβητούμενη» αποτέλεσαν την αφορμή για την έντονη κυπριακή αντίδραση, αντίδραση η οποία μπορεί να φτάσει και στα «άκρα» με το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων στη Μεγαλόνησο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

1944: Η Βασιλική Αεροπορία επιστρέφει στην πατρίδα

Μετά το τέλος της εμπλοκής της ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή και την Ιταλία και σε συνδυασμό με την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, ήταν ώρα για την επιστροφή των ελληνικών Μοιρών πίσω στην πατρίδα.

Ο αγώνας όμως δεν είχε τελειώσει ακόμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.