Reuters για τις εκλογές στην Ελλάδα: «Ο Α.Τσίπρας απογοήτευσε τους Έλληνες όταν συνθηκολόγησε σε νέο μνημόνιο»

Reuters για τις εκλογές στην Ελλάδα: «Ο Α.Τσίπρας απογοήτευσε τους Έλληνες όταν συνθηκολόγησε σε νέο μνημόνιο»

«Οι Ελληνες ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες εκλογές στη χώρα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην εξουσία θα έρθει το συντηρητικό κόμμα, τερματίζοντας τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης που κατηγορείται πως βύθισε τη χώρα περισσότερο στο χρέος και σε πολιτικές κρίσεις», ξεκινάει το ρεπορτάζ του Reuters για τις σημερινές εκλογές.

«Οι εκλογές είναι σε μεγάλο βαθμό μια αναμέτρηση δύο υποψηφίων: Του Αλέξη Τσίπρα από τη μία, του 44χρονου ριζοσπάστη αριστερού που ανέβηκε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να καταργήσει την λιτότητα, απλώς για να υποκύψει σε νέο μνημόνιο λίγες εβδομάδες αργότερα. Από την άλλη είναι ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Νέα Δημοκρατία. Προέρχεται από μια διάσημη πολιτική δυναστεία – κι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του ως πρωθυπουργός, ενώ η αδελφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών», αναφέρει το κείμενο, παραθέτοντας τις προβλέψεις των δημοσκόπων: «Το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 10 μονάδες, και πιθανώς αυτό θα τις δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, ενώ τα επίσημα αποτελέσμα αναμένονται στις 9 το βράδυ απόψε».

Η οικονομία είναι το κύριο ζήτημα του λαού, δήλωσε στο Reuters ο Θωμάς Γεράκης επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων MARC: «Οι ψηφοφόροι θέλουν να ξέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να δώσει στους Έλληνες έναν καλύτερο αύριο. Κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αθέτιση των υποσχέσεών του».

«Ο Τσίπρας επίσης επικρίθηκε κατηγορηματικά για κακή διαχείριση των κρίσεων στην διάρκεια της διακυβέρνησής του και για τον ρόλο του σε μια βαθιά μη δημοφιλή συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Εκατό άνθρωποι πέθαναν σε μια καταστροφική φωτιά σε ένα χωριό ανατολικά της Αθήνας πέρυσι το καλοκαίρι, κι ενώ ο Μητσοτάκης ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες, ο Τσίπρας εξαφανίστηκε από το δημόσιο βήμα για αρκετές ημέρες», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τελευταίο της οικονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, αλλά παραμένει υπό επιτήρηση από τους δανειστές ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οικονομικά ολισθήματα. Αν και στην χώρα έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, η ανεργία παραμένει στο 18%, το υψηλότερο ποσοστό της Ευρωζώνης.

»Η ΝΔ έχει υποσχεθεί την δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπεή προνόμια. Η απερχόμενη κυβέρνηση ελπίζει οι ψηφοφόροι να την επιβραβεύσουν για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ο Μητσοτάκης ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα πείσουν τους δανειστές και θα δείξουν περισσότερη ευελιξία. “Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη είναι μια σταθερή διακυβέρνηση, μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή”, είχε πει ο ίδιος στο Reuters.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

»Ο Τσίπρας λέει ότι ψήφος υπέρ του Μητσοτάκη θα σήμαινε ψήφο στο πολιτικό σύστημα που οδήγησε εξαρχής την Ελλάδα στο γκρεμό. “Ο καθένας από σας πρέπει τώρα να σκεφτεί αν, μετά από τόσα θυσίες, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ημέρες της απελπισίας”, είπε στους ψηφοφόρους, ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή», καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.