ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

«Έκοψε» ρεπορτάζ για την λογοκρισία στο Facebook η ΕΡΤ: Το Μαξίμου «φιμώνει» όσους αντιδρούν;

«Έκοψε» ρεπορτάζ για την λογοκρισία στο Facebook η ΕΡΤ: Το Μαξίμου «φιμώνει» όσους αντιδρούν;

«Φίμωση» ή ακόμα και συλλήψεις (όπως η μητέρα στη Θεσσαλονίκη) περιλαμβάνει το πρόγραμμα για όσους αντιδρούν στα social media.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πριν από έναν μήνα πως «τα social media κάνουν κακό στη Δημοκρατία», με το Μαξίμου να επιθυμεί οι πολίτες να «ενημερώνονται» μονάχα από τα ΜΜΕ τα οποία έχουν λάβει έναν πακτωλό χρημάτων με αφορμή τον κορωνοϊό.

Τα ΜΜΕ δείχνουν πως κάνουν ότι μπορούν για να ακολουθήσουν τις «εντολές» του Μαξίμου, καθώς δεν αφήνουν να βγουν προς τα έξω οι ειδήσεις που δεν θέλει η κυβέρνηση, αντιθέτως δείχνουν συνεχώς εικόνες από τα διάφορα πάρτι που κάνουν οι νέοι.

Ακόμα και η κρατική ΕΡΤ λογόκρινε ρεπορτάζ το οποίο αναφερόταν στην λογοκρισία που υπάρχει στο Facebook!

Αυτή τη φορά θύμα ήταν η γνωστή δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα, ειδική γραμματέα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Όπως καταγγέλλει η ίδια σε ανάρτησή της στο facebook, «κόπηκε» χωρίς εξήγηση και αντικαταστάθηκε από άλλο, ρεπορτάζ το οποίο είχε κάνει η ίδια για το επεισόδιο της εκπομπής «Ειδικές Αποστολές» που προβλήθηκε τη Δευτέρα 14 Απριλίου.

Τι αφορούσε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ; Το περιβόητο content moderation, την διαχείριση περιεχομένου στα social media και με ποιους τρόπους φτάνει στη λογοκρισία ή τη φίμωση απόψεων.

Μάλιστα, το «κομμένο» ρεπορτάζ της Μάχης Νικολάρα περιλάμβανε δηλώσεις από πλήθος ανθρώπων που υπέστησαν αποκλεισμό από το Facebook και το Instagram, όπως τη φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Eurokinissi Τατιάνα Μπόλαρη και τον Κωνσταντίνο Πουλή από το The Press Project για τις αναρτήσεις τους γύρω από την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, τον υπεύθυνο social media της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση Βασίλη Μπίμπα για την ανάρτηση του φωτισμού του κτιρίου με το πρόσωπο του Ζακ Κωστόπουλου.

Στο ρεπορτάζ ανέλυαν για τη διεθνή διάσταση του θέματος, ο αν. καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης και συγγραφέας του βιβλίου αναφοράς «Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου» Νίκος Σμυρναίος και ο ερευνητής Χάρης Παπαευαγγέλλου, ενώ συμμετείχε και η επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τoυ Get The Trolls Out.

«Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά» τονίζει η Μάχη Νικολάρα. «Έχω τις υποψίες μου βέβαια, για τους πραγματικούς λόγους που κόπηκε όχι μόνο το συγκεκριμένο θέμα αλλά και άλλα που θα αναφέρω παρακάτω. Άλλωστε, τόσα χρόνια στην ΕΡΤ, γνωρίζω και για το φόβο και για την άγνοια και για τον υπερβάλλοντα ζήλο και για την προκατάληψη που σκιάζουν τα γραφεία όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις» υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «έπεσε τέτοιος πανικός να μην παίξει αυτό το θέμα για τη λογοκρισία στα social media που παραγγέλθηκε άρον άρον και εκτελέστηκε άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το “ενοχλητικό” και να μην ακυρωθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά η προβολή της εκπομπής λόγω… κομμένου ρεπορτάζ». «Τρεις Γενικοί Διευθυντές και όλοι οι αποκάτω σε αναμμένα κάρβουνα την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα για να προλάβει να είναι έτοιμο το επεισόδιο στην ώρα του» σημειώνει.

Είχε κοπεί ρεπορτάζ και για την κυβερνητική βία

Η δημοσιογράφος υπογραμμίζει δε ότι αυτό δεν είναι το πρώτο ρεπορτάζ που κόβεται τελευταία στιγμή. Την τελευταία στιγμή κόπηκε στο προηγούμενο επεισόδιο ρεπορτάζ για την αστυνομική βία, εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν παίξει τουλάχιστον άλλα δύο για τα οποία ζητήθηκε να συμπληρωθούν από τις θέσεις των αρμόδιων υπουργών και έκτοτε παραμένουν στο συρτάρι.

«Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δύο ωριαία επεισόδια του ΕΡΤreport, της βραβευμένης εκπομπής έρευνας που κόπηκε, χωρίς την παραμικρή εξήγηση, με την αλλαγή διοίκησης μετά τις εκλογές. Τα ρεπορτάζ αφορούσαν στο προσφυγικό και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την τοξικοεξάρτηση. Η ατζέντα όμως έχει αλλάξει με τίς καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ» σημειώνει.

Αφού υπογραμμίζει ότι δεν έχει λάβει εδώ και μια βδομάδα καμία απάντηση για το αν, πότε και με ποιες αλλαγές θα παίξει το ρεπορτάζ, η Μάχη Νικολάρα καταλήγει:
«Οπότε είπα να το βγάλω από μέσα μου και να καθησυχάσω και εκείνους τους ευαίσθητους βουλευτές ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν στη Βουλή για να ζητήσουν από την ΕΡΤ να ελέγχει το περιεχόμενο των εκπομπών. Το κάνει ήδη από μόνη της».

Ολόκληρη η ανάρτηση της Μάχης Νικολάρα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.