Απάντηση UNESCO σε επιστολή Ελ.Βόζεμπεργκ για την Αγιά Σοφιά

Απάντηση UNESCO σε επιστολή Ελ.Βόζεμπεργκ για την Αγιά Σοφιά

Τη διαβεβαίωση ότι θα λάβει υπόψη -με ιδιαίτερη προσοχή- τις ανησυχίες της κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, για την Αγιά Σοφιά, επεσήμανε σε απαντητική επιστολή ο κ. Francesco Bandarin εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης της UNESCO.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής απηύθυνε επιστολή προς την UNESCO στις 7 Ιουνίου 2016, ύστερα από γραπτή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιθυμώντας, όπως αναφέρει, να αναδείξει και σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς από την Αγκυρα.

Όπως τονίζει το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, οι τουρκικές αρχές ουσιαστικά επιχειρούν με τη στάση τους να μετατρέψουν σε μουσουλμανικό τέμενος ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο και διαχρονικό σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της UNESCO :

«Κυρία Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη,

Εκ μέρους της γενικής διευθύντριας, σας ευχαριστούμε για την από 7 Ιουνίου επιστολή σας, με την οποία μας γνωστοποιείτε τις ανησυχίες σας σχετικά με το μουσείο της Αγίας Σοφίας, εγγεγραμμένο στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από το 1985, μέρος της «ιστορικής ζώνης της Κωνσταντινούπολης».

Η ευθύνη για τη διαχείριση, την προστασία και τη διατήρηση του συγκεκριμένου μνημείου στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, εναπόκειται κατά πρώτο λόγο στις αρμόδιες αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει υπόψη τις ανησυχίες σας με πολύ μεγάλη προσοχή. Το Κέντρο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κι εγώ ο ίδιος παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς αυτό το θέμα με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην UNESCO.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας, για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σας παρακαλώ να δεχτείτε τη διαβεβαίωση της βαθύτατης εκτίμησής μου.

Francesco Bandarin».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.