ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Δ.Σταμάτης: «Πιστεύω ότι η απλή αναλογική είναι αντισυνταγματική»

Δ.Σταμάτης: «Πιστεύω ότι η απλή αναλογική είναι αντισυνταγματική»

«Θεωρώ ότι είναι αντισυνταγματική η απλή αναλογική. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Θέτω ερωτηματικό για τη συνταγματικότητα της απλής αναλογικής» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας σε ρ/σ αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Και εξήγησε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ: «Πράγματι το Σύνταγμα καθιερώνει ισότητα ψήφου. Η ισότητα αυτή όμως, ψήφου των πολιτών, δεν υπάρχει μόνο για την καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων. Με άλλα λόγια το Σύνταγμα δεν ορίζει να κάνουμε εκλογές για να καταγραφούν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Να κυβερνηθεί ο τόπος. Ρωτώ λοιπόν: Πόσο συνταγματικό είναι μικρά κόμματα, άρα μικρός αριθμός εκλογέων, να έχει ίδια δύναμη σε μία συγκυβέρνηση με ένα μεγάλο κόμμα, με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων; Αυτή η αριθμητική εξίσωση ψήφων πόσο συνταγματική είναι;»

Και πρόσθεσε ο κ. Σταμάτης: «Το ίδιο το Σύνταγμα δεν καθιερώνει απλή αναλογική κατευθείαν. Λέει σύστημα απλής αναλογικής. Δηλαδή, βάζει σε μία ζυγαριά τα κέρδη και τα οφέλη. Από τη μία μεριά είναι η αναλογική, δίκαιη όσο το δυνατόν εκπροσώπηση της ψήφου του καθενός πολίτη ξεχωριστά και από την άλλη η μεγαλύτερη ανάγκη για να αποκτήσει κυβέρνηση η χώρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνέχισε δε λέγοντας ο πρώην υπουργός: «Δεν βάζει εμπόδια, διευκολύνει το Σύνταγμα. Με αυτή την έννοια λοιπόν εγώ θέτω θέμα συνταγματικότητας της απόλυτης απλής αναλογικής. Θυμηθείτε τι πάθαμε το 1989-90, αυτό που λέει ο κ. Κουρουμπλής ότι μπορεί τα μικρά κόμματα να μην φτάνουν να δημιουργήσουν συγκυβέρνηση με ένα μεγάλο κόμμα και να φτάσουμε στο σχήμα κυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι τότε αξιωματική αντιπολίτευση, η Χρυσή Αυγή; Εκεί μας οδηγούν οι φοβίες του κ. Τσίπρα και η αγωνία του κ. Τσίπρα και της ομάδας του μήπως χάσουν την καρέκλα τους;»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.