ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μ.Βαρβιτσιώτη για την επικείμενη «έξωση» της ΜΥΑ από τον Άγιο Κοσμά

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μ.Βαρβιτσιώτη για την επικείμενη «έξωση» της ΜΥΑ από τον Άγιο Κοσμά

Το ορατό ενδεχόμενο να μείνει άστεγη μία από τις πιο μάχιμες, εμπειροπόλεμες και αποτελεσματικές μονάδες ειδικών αποστολών που διαθέτει η χώρα, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος,  αναδεικνύει με  Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, σε συνδυασμό με την κυβερνητική ολιγωρία των τελευταίων μηνών, θέτουν τη ΜΥΑ στον κίνδυνο έξωσής της από τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά, στις οποίες είναι εγκατεστημένη από το 2004. 

Όπως σημειώνει ο  Βουλευτής Β’ Αθηνών, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προβλέψει από το 2012 την υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ για την εξεύρεση και παραχώρηση στο Υπ. Ναυτιλίας παραθαλάσσιας έκτασης για την μεταφορά της ΜΥΑ, το οποίο ανελάμβανε και το κόστος της μετεγκατάστασής της. 

Μάλιστα, το 2013 υπεγράφη και συνυποσχετικό μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το οποίο παρεχωρείτο χώρος για την εγκατάσταση της ΜΥΑ μέσα στο Ναυτικό Οχυρό στο Σχιστό – Σκαραμαγκά. «Παρά τις νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες, η διαδικασία για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΜΥΑ στον Σκαραμαγκά δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα, επικειμένης της εγκαταστάσεως του εργολάβου στον χώρο του Ελληνικού, να κινδυνεύει άμεσα η ΜΥΑ με έξωση από τον χώρο του Αγ. Κοσμά και μεταφορά της σε πρόχειρες – προσωρινές εγκαταστάσεις», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στη Βουλή, μεταξύ άλλων, για το ακριβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία μετεγκαταστάσεως, καθώς και για το πότε προβλέπεται η ΜΥΑ να μεταφερθεί στις νέες της εγκαταστάσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της.

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Μετεγκατάσταση Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, μία από τις πιο μάχιμες, εμπειροπόλεμες και πάντως με τις περισσότερες επιτυχίες σε κάθε είδους επιχειρήσεις Μονάδα ειδικών αποστολών της χώρας κινδυνεύει άμεσα να μείνει άστεγη.

            Η ΜΥΑ είναι εγκατεστημένη από το 2004 σε εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά. Εν όψει της προγραμματιζόμενης ιδιωτικοποιήσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με το άρθρο 7 του Ν. 4081/27-9-2012 προβλέφθηκε η υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ για την εξεύρεση και παραχώρηση στο Υπ. Ναυτιλίας παραθαλάσσιας έκτασης για την μετεγκατάσταση σ’ αυτήν της ΜΥΑ. Μάλιστα στο προαναφερόμενο άρθρο προεβλέπετο η υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ για την χρηματοδότηση από το Ταμείο αυτό της ανέγερσης των νέων εγκαταστάσεων της ΜΥΑ. Την 7ηΑυγούστου 2013 υπεγράφη συνυποσχετικό μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Αμύνης Δημ. Αβραμόπουλου, Δημοσίας Τάξεως Νικ. Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και του Προέδρου του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ Στυλ. Σταυρίδη, σύμφωνα με το οποίο παρεχωρείτο χώρος για την εγκατάσταση της ΜΥΑ μέσα στο Ναυτικό Οχυρό στο Σχιστό – Σκαραμαγκά. Με το συνυποσχετικό αυτό επαναλαμβανόταν η υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβει το κόστος μετεγκατάστασης της Μονάδας, καθώς και το κόστος κατασκευής των νέων εγκαταστάσεών της εντός του χώρου αυτού.

            Παρά τις προαναφερόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες η διαδικασία για την μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΜΥΑ στον Σκαραμαγκά δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα, επικειμένης της εγκαταστάσεως του εργολάβου στον χώρο του Ελληνικού, να κινδυνεύει άμεσα η ΜΥΑ με έξωση από τον χώρο του Αγ. Κοσμά και μεταφορά της σε πρόχειρες – προσωρινές εγκαταστάσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

  • Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία μετεγκαταστάσεως της ΜΥΑ;
  • Έχουν ήδη κατασκευαστεί νέα κτίρια και διαρρυθμιστεί οι χώροι (κοινόχρηστοι, ασκήσεων) για την εγκατάσταση της ΜΥΑ;
  • Σε ποιο ύψος έχει προϋπολογιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ το κόστος κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων της ΜΥΑ και γενικά το κόστος μετεγκατάστασης της Μονάδας;
  • Πότε προβλέπεται να μεταφερθεί η ΜΥΑ στις νέες της εγκαταστάσεις;

Ημερομηνία                                                                         Ο ερωτών βουλευτής

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

                                                                                           Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.