ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σταϊκούρας : «Τεράστιο το κόστος από τα λάθη της κυβέρνησης»

Σταϊκούρας : «Τεράστιο το κόστος από τα λάθη της κυβέρνησης»

«Τα λάθη και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκάλεσαν τεράστιο κόστος στο τραπεζικό σύστημα», τονίζει σε δήλωσή του ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 2015.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως «η δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), επιβεβαιώνει την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία για τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, που επέφεραν τεράστιο κόστος στο τραπεζικό σύστημα και ενισχύει την πρωτοβουλία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα εκείνης της περιόδου.

Ενδεικτικά, η Έκθεση επιβεβαιώνει ότι:

Εξαιτίας της ανερμάτιστης διακυβέρνησης του πρώτου εξαμήνου του 2015, από τη μία πλευρά επιστράφησαν αδιάθετα ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 11 δις ευρώ στο Τ.Χ.Σ. και από την άλλη “σκουπίστηκε” το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων του Ταμείου.

Η προμήθεια που κατέβαλαν στο Τ.Χ.Σ. οι τράπεζες που έλαβαν κεφαλαιακή ενίσχυση με βάση νόμο του 2008, ύψους 555.000.000 ευρώ, πρωτοβουλία της προηγούμενης Κυβέρνησης το Δεκέμβριο του 2012 παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις τότε του ΣΥΡΙΖΑ (ότι δήθεν “χαρίζουμε χρήματα στους τραπεζίτες”…), “σκουπίστηκε” και αυτή.

Η συμμετοχή του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα συρρικνώθηκε δραματικά. Μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, “υπογραφής” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα ποσοστά συμμετοχής του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες διαμορφώθηκαν στο 11,01% στην Alpha στις 31/12/2015 (από 66,24% στις 31/12/2014), στο 2,38% στην Eurobank (από 35,41%), στο 40,39% στην E.T.E. (από 57,24%) και στο 26,42% στην Πειραιώς (από 66,93%).

Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών κατέρρευσαν. Η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου με βάση τις τιμές κλεισίματος στις 31/12/2015 ανήλθε σε 2,38 δις ευρώ, από 11,62 δις ευρώ στις 31/12/2014, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 80%!

Συμπερασματικά, γι’ αυτούς αλλά και για πολλούς άλλους πρόσθετους λόγους (π.χ. απώλεια περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στο εξωτερικό, αλλαγή ιδιοκτησιακής δομής των τραπεζών, απαξίωση προηγούμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κ.α.), το αποτέλεσμα της “αριστερής” ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι εξαιρετικά δυσμενές για τη χώρα, τους φορολογούμενους, τους μετόχους και τους εργαζόμενους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Νέα Δημοκρατία, με ευθύνη, όπως πάντα, θα αναζητήσει, θα διερευνήσει και θα αναδείξει τις μεγάλες ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης γι’ αυτήν την καταστροφική εξέλιξη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.