ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Tί απάντησαν 25.000 πολίτες στο διάλογο της ΝΔ – «Θέλουμε ένα κράτος με λιγότερους φόρους»

Tί απάντησαν 25.000 πολίτες στο διάλογο της ΝΔ – «Θέλουμε ένα κράτος με λιγότερους φόρους»

24.677 πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το πρόγραμμα της ΝΔ. Ο αριθμός αυτός είναι ρεκόρ για τα δεδομένα της Ελληνικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη ΝΔ.

Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις ήταν επώνυμες, πρακτική που ακολουθήθηκε και στην αντίστοιχη διαβούλευση πριν από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Συμμετείχαν πολίτες κάθε ηλικίας με ισχυρότερη εκπροσώπηση των παραγωγικών ηλικιών.

Τα αποτελέσματα σε ορισμένες απαντήσεις είναι άκρως ενδιαφέροντα. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δείχνουν την προτίμησή τους για ένα κράτος με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες, ένα κράτος που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όπως αναφέρει σε σημείωμά της η ΝΔ.

1. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση, (88%), επιλέγει να περιορισθούν περαιτέρω οι δαπάνες προκειμένου να γίνουν σημαντικές μειώσεις φόρων, ενώ μόλις το 12% επιλέγει να παραμείνουν σταθερές οι δαπάνες και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων.

Προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, η πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν συμφωνεί με το κλείσιμο κρατικών φορέων, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους  και λιγότερο με τη μείωση των επιδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση.

2. Η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας συγκεντρώνει τις περισσότερες απαντήσεις στη ερώτηση σχετικά με τη μείωση των φόρων (όπου οι συμμετέχοντες είχαν να επιλέξουν έως δύο απαντήσεις), ακολουθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και έπεται η μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων. Η επιλογή των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης συγκεντρώνει μόλις το 3,8% των απαντήσεων.

3. Η διεύρυνση των ηλεκτρονικών ελέγχων και η μείωση των φορολογικών συντελεστών επιλέγονται ως οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

4. Τα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προτείνονται από τους πολίτες ως οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση της ανεργίας και ειδικά στους νέους η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία.

5. Το σταθερό φορολογικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκεντρώνει με διαφορά τις περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση για τους τρόπους προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Ακολουθεί η εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.

6. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκρίνεται από τους πολίτες ως η ουσιαστικότερη, με διαφορά μάλιστα, λύση για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα. Ακολουθεί η άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

7. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα για την Αγροτική Ανάπτυξη όπου η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμούν τόσο την ενίσχυση των μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό όσο και την υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων αγροτών ως προαπαιτούμενο για την επιδότησή τους από την ΕΕ.

8. Η αξιολόγηση των στελεχών και των υπηρεσιών από ανεξάρτητο φορέα συγκεντρώνει με διαφορά τις περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση για τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του Δημοσίου στην Ελλάδα.

9. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν συμφωνεί με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να καταργηθούν προνόμια συνδικαλιστών.

10. Η μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά προκρίνεται από τους πολίτες ως η σημαντικότερη δράση για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

11. Σχετικά με τη επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τη διεύρυνση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών καθώς και με την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων.

12. Στην ερώτηση για την εξυγίανση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν ,(92%), επιλέγει την ελεύθερη ίδρυση και λειτουργία καναλιών βάσει των τεχνολογικών δυνατοτήτων, ενώ μόλις το 8% συμφωνεί με την πρόταση για περιορισμένο αριθμό καναλιών με προϋποθέσεις λειτουργίας που καθορίζει η κυβέρνηση.

13. Υψηλά στην προτεραιότητα των πολιτών για τους τρόπους βελτίωσης του δημόσιου σχολείου είναι  τόσο η αύξηση των Προτύπων/Πειραματικών σχολείων όσο και η αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων.

Σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

-Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν θεωρεί πως η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε κάθε ίδρυμα και όχι με τον αριθμό των φοιτητών τους.

-Παράλληλα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των απαντήσεων,  ο αριθμός των φοιτητών που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να ορίζεται από κάθε ίδρυμα ξεχωριστά ανάλογα με τις δυνατότητές του και όχι από το Υπουργείο Παιδείας.

-Στα θέματα Περιβάλλοντος οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαβούλευση της Νέας Δημοκρατίας, προκρίνουν την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ακολούθως επιλέγουν την αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διαβούλευσης

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανοικτής διαβούλευσης της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού της προγράμματος, την έναρξη της οποίας είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε έναν πρώτο κύκλο συναντήσεων με κοινωνικούς εταίρους, φορείς αυτοδιοίκησης και επιστημονικά επιμελητήρια (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΚΕΕ, ΟΕΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ΕΕΕ, Εθνική συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ΠΟΜΙΔΑ). Στη φάση αυτή κατατέθηκαν πλήθος προτάσεων από τους εν λόγω φορείς. Από το Σεπτέμβριο ο διάλογος θα συνεχιστεί και με άλλους φορείς.

Συγχρόνως, σε συνεργασία με τις επιμέρους Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε μια σειρά από ειδικούς θεματικούς κύκλους διαβούλευσης στους οποίους συμμετείχαν ενεργά πλήθος πολιτών οι οποίοι τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν τις προτάσεις τους πάνω σε σημαντικά  ζητήματα όπως: αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κίνητρα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, υιοθεσίες, ελεύθερη επιλογή σχολείου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αξιολόγηση υπηρεσιών των ΟΤΑ, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο καθώς και η συμβολή της ομογένειας στην ανάταξη της χώρας  σύμφωνα με επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών.

Παράλληλα, μέσα από την καινοτόμο πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης (diavoulefsi.nd.gr) δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν διαδικτυακά τις απόψεις τους.

Όπως δήλωσε και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την  έναρξη της διαβούλευσης, τα ερωτήματα που τέθηκαν  δεν ήταν του τύπου “προτιμάτε να είστε πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής”.

Οι πολίτες απάντησαν σε 20 ξεχωριστά ερωτήματα που αφορούν πραγματικά διλήμματα πολιτικής, δεν προδικάζουν τις θέσεις που θα διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά καταδεικνύουν τις δυσκολίες που συναντά κάποιος που προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στόχος του προγράμματος,  όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης  θα είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή με ένα Ελληνικό, αξιόπιστο σχέδιο που θα δώσει ευκαιρίες και προοπτικές για τους πολλούς και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στους Έλληνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.