ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα

Ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα

Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, με αφορμή τη θεσμοθέτηση μόλις τεσσάρων από την ελληνική κυβέρνηση, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη.

Στην ερώτηση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στηλιτεύει τη διαδικασία αδειοδότησης και τις διατάξεις που τη διέπουν, υποστηρίζοντας πως είναι αντισυνταγματική, καταχρηστική και αντίθετη προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού.

Παράλληλα, ζητά από την Επιτροπή να λάβει αμέσως μέτρα κατ’ εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών, για να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας μεγάλων υγιών τηλεοπτικών επιχειρήσεων και να διατηρηθεί ο πλουραλισμού στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν.     

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας:     

«Πρόσφατα διεξήχθη στην Ελλάδα η δημοπράτηση των λεγόμενων αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίες περιορίστηκαν με νόμο μόλις στον αριθμό των τεσσάρων (νόμος 4339/2015). Οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου έχουν εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη συνταγματικότητα, τη νομιμότητα και την εναρμόνισή τους με το κοινοτικό δίκαιο καθώς: Δεν εξαντλούν το σύνολο του ελληνικού τηλεοπτικού φάσματος, δημιουργώντας ολιγοπώλιο στην παροχή ενός δημοσίου αγαθού, παρακάμπτουν την ανεξαρτησία της Αρχής που ρυθμίζει την ελληνική τηλεοπτική αγορά και συγκεντρώνουν τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες στην ελληνική κυβέρνηση κατά παράβαση των Οδηγιών 2002/20 και 2002/21. 

Επιπλέον, κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την αδειοδότηση έλαβαν χώρα αποδεδειγμένα καταχρηστικές συμπεριφορές από συμμετέχοντες, που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού στον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης (Οδηγία 2004/18). 

Ακολούθως, η ελληνική κυβέρνηση  ανακοίνωσε ότι θα κλείσει έγκυρους τηλεοπτικούς σταθμούς στη χώρα, επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, είναι φορολογικά συνεπείς και συμβάλλουν στην τόνωση του ελεύθερου ανταγωνισμού και κυρίως της ελληνικής οικονομίας εν γένει αλλά και στην πολιτική και πολιτισμική πολυμέρεια των μέσων ενημέρωσης. 

Δεδομένων τούτων, ερωτάται η Επιτροπή: 

Ποιά μέτρα πρόκειται να λάβει άμεσα, για να αποτραπεί ο περιορισμός της πολυφωνίας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και η διακοπή λειτουργίας μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, στην οποία θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εντός 90 ημερών από την ανακοίνωση της απόφασης περί μη αδειοδότησης;»

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.