ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Νέα ερώτηση της Κατερίνας Παπακώστα για την αναποτελεσματικότητα δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Νέα ερώτηση της Κατερίνας Παπακώστα για την αναποτελεσματικότητα δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Νέα Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την αποτελεσματικότητα των δράσεων και την έλλειψη σχεδιασμό στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η Ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή την παραίτηση της Γενικής Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, η οποία κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για αδιαφανείς διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις έργων αξίας εκατομμυρίων Ευρώ στον ευαίσθητο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Η Κατερίνα Παπακώστα υπενθυμίζει πως κατέθεσε ανάλογη Ερώτηση τον περασμένο Ιούλιο, όπου ανέδειξε την ανάθεση έργων σε συλλογικούς φορείς επιλογής του Υπουργείου Εργασίας και την πλήρη απαξίωση των αρμοδίων και έμπειρων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας. Τονίζει μάλιστα, ότι στο ερώτημα που είχε θέσει, για ποιό λόγο προτιμούνται οι εν λόγω συλλογικοί φορείς αντί να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό των Ειδικών Υπηρεσιών, δεν έλαβε κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Η Βουλευτής υπογραμμίζει πως οι συγκεκριμένες επιλογές δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα στις δράσεις για τους ανέργους, καθώς όπως είχε ήδη αναδείξει στην προηγούμενη Ερώτησή της, για προγράμματα που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο, οκτώ μήνες αργότερα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο η Κατερίνα Παπακώστα συμπεραίνει την αδυναμία υλοποίησης των έργων από τους συλλογικούς φορείς και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ακυρωθούν έστω και τώρα οι σχετικές κατακερματισμένες προκηρύξεις και να ενεργοποιηθούν οι Ειδικές Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Στο κείμενο της Ερώτηση επισημαίνεται επιπλέον ότι με επίκληση στην μορφή του κατεπείγοντος, έχουν ανατεθεί κατακερματισμένα έργα εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ.

Η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιό λόγο προτιμώνται οι απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς φορείς και δεν επιλέγεται η σωστή αξιοποίηση του υπαρκτού ανθρώπινου δυναμικού των Ειδικών Υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί μία πιο αποτελεσματική οργάνωση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας. Ρωτά επιπλέον τι πρόκειται να πράξει ο κ. Υπουργός μετά την διαπιστωμένη αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων για άνεργους νέους έως 29 ετών που έχουν ανατεθεί με την μορφή της αυτεπιστασίας σε συλλογικούς φορείς και ζητά να ενημερωθεί σε τι συνίσταται η οκτάμηνη καθυστέρηση. Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα δημιουργηθούν οι 300.000 θέσεις εργασίας που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση και πόσοι πρόχειροι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για τις αναθέσεις έργων έχει υπογράψει η αρμόδια Υπουργός κα Αντωνοπούλου, ποιοί είναι οι ανάδοχοι και ποιά είναι η δαπάνη ανά έργο.

Συνημμένο το κείμενο της Ερώτησης. 

ΠΡΟΣ:    Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ:  Αναποτελεσματικότητα δράσεων και Έλλειψη Σχεδιασμού στην Αντιμετώπιση της Ανεργίας  

Η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για αδιαφανείς διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις έργων εκατομμυρίων Ευρώ στον ευαίσθητο τομέα των δράσεων αντιμετώπισης της ανεργίας. 

Σε Ερώτηση που κατέθεσα στις 11/07/2016, με θέμα «Ανεπαρκείς Ενέργειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας», αναδείκνυα την ανάθεση σε συλλογικούς φορείς της απολύτου επιλογής του Υπουργείου Εργασίας με την μέθοδο της αυτεπιστασίας, την υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας και την πλήρη απαξίωση των αρμοδίων και έμπειρων Υπηρεσιών του Υπουργείου. Υπηρεσίες που με αποτελεσματικότητα είχαν υλοποιήσει σύνθετα συγχρηματοδοτούμενα έργα καταπολέμησης της ανεργίας. Στο ερώτημα για ποιό λόγο προτιμούνται οι «ημέτεροι συλλογικοί φορείς» και οι απευθείας αναθέσεις, αντί να αξιοποιηθεί με σωστό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό των Ειδικών Υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί μία αποτελεσματικότερη οργάνωση και εργασία στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας, δεν έλαβα κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου έχουν ως αποτέλεσμα την όδευση σε τέλμα των δράσεων για τους ανέργους. Επί παραδείγματι, όπως είχα αναδείξει και στην παλαιότερη Ερώτηση, για τα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί από τις 16/2/2016 και αφορούν ανέργους έως 24 ετών, δεν έχουν εκδοθεί αποτελέσματα ακόμη και σήμερα (8 μήνες μετά). Τα προγράμματα χαρακτηρισμένα ως εμπροσθοβαρή, αφορούν 15.000 ανέργους, οι οποίοι αναμένουν. Βιώνουν την κυβερνητική πολιτική, όπως και οι άνεργοι έως 64 ετών που αναμένουν τον ανασχεδιασμό από την κα Υπουργό για περισσότερο από 15 μήνες. Παρατηρείται λοιπόν αναβολή, αναβλητικότητα και απαξίωση.

Οι κυβερνητικά επιλεγέντες συλλογικοί φορείς αποδεικνύουν την αδυναμία υλοποίησης των έργων. Την ύστατη ώρα (αν και έχει παρέλθει τρίμηνο από την σχετική υπόδειξη στο Υπουργείο μέσω της Ερώτησής μου) και αφού υπάρχει η δυνατότητα από το διαχειριστικό πλαίσιο, πρέπει να ακυρωθούν οι σχετικές κατακερματισμένες προκηρύξεις και να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.

Από τις δράσεις του Υπουργείου, διαφαίνεται ότι βασικό σχεδιασμό αποτελεί το πάγωμα των προγραμμάτων και δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η πλήρης απαξίωση των Υπηρεσιών του, ώστε να επιτευχθεί η συγκέντρωση πόρων και η ανάθεση σε «ημετέρους» έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απευθείας ανάθεση έργων σε συλλογικούς φορείς με την μορφή της αυτεπιστασίας, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη ικανότητα και δυνατότητα υλοποίησης τόσο μεγάλων έργων. 

Επίσης, από την ηγεσία του Υπουργείου, όπως διαπιστώνεται και στις αναρτήσεις της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, έχουν ανατεθεί, με επίκληση στην μορφή του κατεπείγοντος, κατακερματισμένα έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιό λόγο προτιμώνται οι απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς φορείς και δεν επιλέγετε την σωστή αξιοποίηση του υπαρκτού ανθρώπινου δυναμικού των Ειδικών Υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί μία πιο αποτελεσματική οργάνωση και εργασία στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας; 

2. Τι πρόκειται να πράξει ο κ. Υπουργός μετά την διαπιστωμένη αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων που αφορούν άνεργους νέους έως 29 ετών και έχουν ανατεθεί με τη μορφή της αυτεπιστασίας σε συλλογικούς φορείς; Σε τι συνίσταται η  οκτάμηνη καθυστέρηση από την υποβολή των αιτήσεων των ανέργων νέων, εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης; 

3. Πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα δημιουργηθούν οι 300.000 θέσεις εργασίας που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση;

4. Πόσους πρόχειρους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τις αναθέσεις έργων έχει υπογράψει η αρμόδια Υπουργός κα Αντωνοπούλου, ποιοί είναι οι ανάδοχοι και ποιά η δαπάνη ανά έργο; 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.