ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κ.Παπακώστα: «Έχουμε μεταθέσει βαρύ φορτίο στους ώμους των Δικαστών»

Κ.Παπακώστα: «Έχουμε μεταθέσει βαρύ φορτίο στους ώμους των Δικαστών»

Την Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, για το αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης, απάντησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Παρασκευόπουλος.

 Η Βουλευτής ανέφερε στην ομιλία της ότι η συζήτηση γίνεται σε μία περίοδο, όπου το κλίμα στην Δικαιοσύνη είναι βαρύ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν συμφωνεί με την επίδειξη λαϊκισμού, παρά θα πρέπει να συζητηθεί η ουσία του θέματος. Καταδίκασε επίσης, την επίθεση σε βάρος Δικαστών, καθώς, όπως τόνισε, «τους έχουμε μεταθέσει βαρύ φορτίο στους ώμους τους», αφού καλούνται να αποφασίσουν για πολύ σημαντικά για την Ελληνική Δημοκρατία θέματα.

Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρθηκε στην επιστολή που εστάλη από την ΕΔΕ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου του ζητείται να παρέμβει άμεσα, ώστε να καλυφθούν τα σοβαρά κενά. Αναγνώρισε, πως τροπολογία που κατατέθηκε σε πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προβλέπει την σταδιακή αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών Ποινικής και Διοικητής Δικαιοσύνης. Η Βουλευτής συμπέρανε, πως προφανώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν, ωστόσο, η τροπολογία και οι αλλαγές που θα επιφέρει, είναι κατώτερες των προσδοκιών, αφού δεν επαρκούν.

Η Βουλευτής τόνισε επιπλέον, ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί καταφύγιο των πολιτών. Πέρα από την αγωνία των Δικαστών, οι οποίοι θέλουν να απονείμουν Δικαιοσύνη, η Βουλευτής εστίασε στους πολίτες που κατέφυγαν σε αυτήν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η οικονομική κρίση ανάγκασε μεγάλο αριθμό πολιτών να καταθέσει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη. Η Κατερίνα Παπακώστα προειδοποίησε πως πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς μετά και την εξάμηνη αποχή των δικηγόρων, οι εν λόγω αιτήσεις θα εκδικάζονται μέχρι και το 2030. Για αυτό ζήτησε από τον Υπουργό να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Επιπλέον, η Κατερίνα Παπακώστα παραδέχτηκε πως η Χώρα έπασχε διαχρονικά από την αργή απονομή Δικαιοσύνης, η οικονομική κρίση και τα χρόνια προβλήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν όμως ως άλλοθι, για να συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός. Η καθυστέρηση έχει οικονομικές επιπτώσεις για την Χώρα μας, ενώ παρόλο που η ποιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι πολύ καλή, η αργοπορία της βλάπτει και το κύρος Χώρας, πράγμα που, σύμφωνα με την Βουλευτή, αδικεί τόσο την Δικαιοσύνη όσο και τα στελέχη της.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε ότι οι ανάγκες που υπάρχουν είναι μεγάλες και ότι το Υπουργείο του προσπαθεί να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας νέες οργανικές θέσεις. Ενημέρωσε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη 194 θέσεων Ειρηνοδικών. Εξήγησε επιπλέον, ότι η δυσκολία στην εξεύρεση δικαστών βρίσκεται στο γεγονός, ότι αυτή είτε θα πρέπει να γίνει προαγωγή δικαστών, είτε θα πρέπει να εισάγονται περισσότεροι στην Σχολή Δικαστών, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει απεριορίστως, καθώς η Σχολή χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η δυνατότητα κάλυψης θέσεων είναι περιορισμένη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε επιπλέον, πως έγιναν προσλήψεις Δικαστών Διοικητικής Δικαιοσύνης για νέες θέσεις Επιτροπών Προσφυγών και Εισαγγελέων στις περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, ενώ αναγνωρίζει πως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε ότι αφορά την αύξηση των θέσεων των Αρεοπαγιτών, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως αυτό θα συμβεί στο επόμενο νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν στα προσεχή νομοθετήματα.

 Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης συμφώνησε με την Κατερίνα Παπακώστα πως η βραδύτητα και όχι η ποιότητα στην απονομή Δικαιοσύνης αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα στον εν λόγω χώρο, ενώ όπως είπε, η επιτάχυνση των διαδικασιών απαιτείται και από τους θεσμούς. Ανέφερε πως απαιτούνται καλύτερος εξοπλισμός και ηλεκτρονική διασύνδεση των Δικαστηρίων, περισσότερο προσωπικό, αλλά και κάποιες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε το βίντεο της συζήτησης

" rel="nofollow">εδώ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.