ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Επιμένει η ΝΔ: «Δεν συζητάμε συγκρότηση ΕΣΡ αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά»

Επιμένει η ΝΔ: «Δεν συζητάμε συγκρότηση ΕΣΡ αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά»

Επιμένει στην κατάργηση του νόμου Παππά η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να συζητήσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ και δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέλει εν συνεχεία να προτάξει τους προβληματισμούς του για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών.

«Η κατάργηση του “νόμου Παππά” εξακολουθεί να είναι προαπαιτούμενο για να συμμετάσχουμε σε συζητήσεις για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», ξεκαθαρίζουν, πάντως, από την αξιωματική αντιπολίτευση και απορρίπτοντας τους «τακτικισμούς στους οποίους έχουν επιδοθεί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος», όπως υποστηρίζουν, «φωτογραφίζοντας» και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

«Παρατράβηξε αυτό το γαϊτανάκι», είναι το σχόλιο που κάνουν αξιωματούχοι του Μοσχάτου που θεωρούν ότι «σκόπιμα συντηρείται από την κυβέρνηση  το σήριαλ με τα κανάλια που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου». Γι΄ αυτό και, όπως δηλώνουν, «πρέπει να πέσουν τίτλοι τέλους στο σήριαλ». Και προς την κατεύθυνση αυτή  γνωστοποιούν ότι «τα κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος σε επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με αντικείμενο τη σύνθεση του ΕΣΡ για όσο παραμένουν σε ισχύ οι επίμαχες διατάξεις που καταστρατηγούντο Σύνταγμα και περιορίζουν την πολυφωνία».

Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, έδωσε το στίγμα των θέσεων με τις προτάσεις που δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας και οι οποίες θα πάρουν τη μορφή της πρότασης νόμου μόλις γίνει γνωστό το σκεπτικό με το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος. Στόχος της «γαλάζιας» είναι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα, η διασφάλιση της πολυφωνίας και της ποιοτικής και αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών, η οικοδόμηση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η διαφάνεια, η αποτροπή σχέσεων “διαπλοκής” και ολιγοπωλιακών πρακτικών στα Μέσα Ενημέρωσης και η διασφάλιση των χιλιάδων θέσεων εργασίας ή ακόμη και η δημιουργία πολλών νέων.

Με την πρόταση  καταργείται πλήρως ο «νόμος Παππά» (Κεφ. Α΄ του ν.4339/2015) και οι απαράδεκτοι αριθμητικοί περιορισμούς των τηλεοπτικών αδειών (4 άδειες) που εισήγαγε. Προβλέπεται, αντιθέτως, η πλήρης αξιοποίηση τωμ δυνατοτήτων του ψηφιακού φάσματος, δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης της τηλεοπτικής αγοράς και αναβάθμισης του τηλεοπτικού περιεχόμενου.

Επαναφέρει, εξάλλου, στο σύνολό τους τις αρμοδιότητες που ο συνταγματικός νομοθέτης έχει αναθέσει στο Ε.Σ.Ρ., το οποίο αδρανοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να χειραγωγήσει την ενημέρωση, το οποίο και εξουσιοδοτεί για να ορίσει τον αριθμό των εθνικών και περιφερειακών αδειών, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης. Επιπλέον, αφαιρεί τη λογική του πλειοδοτικού διαγωνισμού και εισάγει ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, έναντι ενός τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους υφιστάμενους και νέους, και ενός περιοδικού τέλους χρήσης του φάσματος, που ορίζονται από το Ε.Σ.Ρ., το οποίο συνεκτιμά τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς και καταργεί τη λογική καταβολής διαφορετικού τιμήματος για το ίδιο αγαθό και για την ίδια διάρκεια χρήσης του.

Βάζει τέλος στην επικυριαρχία του Υπουργού Επικρατείας επί των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και εισάγει διαφανείς αδειοδοτικές διαδικασίες που διενεργούνται αποκλειστικά από το Ε.Σ.Ρ., συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο, με πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο, όχι με λογικές πλειοδοτικού διαγωνισμού τύπου «καζίνο», αλλά με λογικές δημοκρατικής αξιοποίησης του δημόσιου αγαθού της χρήσης του φάσματος για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος.

Στο μεταξύ χωρίς να γίνουν λεπτές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τόσο από το Μοσχάτο όσο και από την Ηρώδου του Αττικού μεταδιδόταν το μήνυμα ότι έγινε σε «πολύ καλό κλίμα». Τόσο οι φειδωλές εκατέρωθεν διαρροές όσο και ο χρόνος των 70 λεπτών που διήρκεσε το τετ α τετ έδιναν αφορμές για να λέγεται από διάφορες πλευρές ότι επήλθε εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο ανδρών που, ως γνωστόν, είχαν διαταραχθεί αφότου ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του νυν Προέδρου για το αξίωμα. Η ένταση, μάλιστα, συντηρείτο και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθώς και διαρροές που ήθελαν τον κ. Παυλόπουλο να έχει ρόλο διαμεσολαβητή στο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών της συντηρητικής παράταξης που εμφανίζονται ως «καραμανλικοί».    

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συζητήσαμε εκτενώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο κ. Μητσοτάκη εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου. «Επανέλαβα στον κ. Πρόεδρο τους εντονότατους προβληματισμούς μας, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών», συμπλήρωσε. Και κατέληξε λέγοντας ότι εξήγησε στον Πρόεδρο «γιατί – κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας – η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την πολιτική παρακμή στην οποία έχει περιέλθει, είναι οι εκλογές, το συντομότερο δυνατόν».  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.